Ingvar Hognaland Foto: AutoStore

1 000 AutoStore-lösningar sålda

Norska AutoStore (Hatteland Group) firar i dagarna att 1 000 AutoStore-lösningar har sålts och utrustats med fler än 42 000 robotar, sedan Hattelands tekniske direktör, Ingvar Hognaland vid mitten av nittiotalet uppfann den geniala lösningen. ”Varför lagra saker som domino när vi kan lagra dem som en Rubiks kub?”, lär Hognaland ha sagt när det begav sig.

Med den innovationen grundades AutoStore 1996 och har utvecklats till en marknadsledare inom så kallad kublagring . Pådrivet av e-handeln har AutoStore under åren blivit en succé världen över, med kunder i 46 länder och en mängd olika branscher. All försäljning, design, installation och service av systemen utförs av ett nätverk av partners, bland annat Swisslog, Element Logic, Dematic, Kardex och Bastian Solutions.

För att ytterligare växa och utveckla konceptet för automatisering av kublagring förvärvades Hatteland Electronic år 2000 av Arrow Electronics. Finansieringen gjorde det möjligt för Hatteland Group att investera ytterligare i AutoStore, och från det ögonblicket påbörjades kommersialiseringen av tekniken. Femton år senare köptes verksamheten av Thomas H. Lee Partners, L.P. och EQT Private Equity för 500 miljoner Euro och 2021 köpte japanska konglomeratet SoftBank 40 procent av AutoStore för motsvarande 24 miljarder kronor.

Bolagets huvudkontor ligger i Nedre Vats i Norge, och bolaget finns även etablerat med kontor i Oslo, Norge, USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, Österrike, Sydkorea, Japan och Singapore, och producerar systemen vid en egen anläggning i Polen.

Fler nyheter

Scania fortsätter att investera i logtech-bolag – lanserar ny riskkapitalfond

Efter framgångarna med sin första riskkapitalfond, Scania Growth Capital I, lanserar Scania nu Scania Growth Capital II. Den nya fonden kommer också att förvaltas av East Hill Equity och bestå av 2 miljarder kronor i kapital. Scania Growth Capital II kommer att fortsätta att investera i de mest attraktiva företagen och entreprenörerna inom teknikområden B2B, särskilt inom områden som mjukvara, produkter, lösningar och tjänster inom mobilitet, uppkoppling, självkörande fordon, elektrifiering, smarta fabriker och hållbarhet.

Läs mer »

Världens största AutoStore blir ännu större

E-handelsbolaget Boozt automatiserade 2017 sitt lager med en AutoStore-lösning, som blev världens största. AutoStore-lösningen utökades därefter under 2021 och nu utökas den igen som en följd av en ökad efterfrågan och ett bredare utbud. Anläggningen består efter den senaste utbyggnaden av 1 243 robotar, 1 245 000 lådor och 301 portar och är alltjämt världens största. Leverantör av anläggningen är Element Logic.

Läs mer »

AMR:s – Nästa generationens AGVer revolutionerar logistikautomationen

Det finns mängder av analysföretag som gör prognoser för framtida teknikinvesteringar inom automation. Gemensamt för alla är att de förutspår en mycket stark ökning av logistikautomation i allmänhet och av så kallade Autonomous Mobile Robots (AMR) i synnerhet – en marknad som förutspås växa med mellan 16-35 procent till och med 2030*.

Läs mer »