Foto: DB Schenker

DSV vinner budstrid – köper Schenker för 14 miljarder Euro uppger källor

Danska logistikjätten DSV har vunnit kampen om att få köpa Schenker. Det uppger nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till källor hos ägarbolaget Deutsche Bahn och den tyska regeringen. D

Reuters uppger att ett preliminärt kontrakt för transaktionen har upprättats och ska undertecknas de närmaste dagarna. Köpeskillingen ska uppgå till 14 miljarder euro (dvs ca 15,5 miljarder dollar eller 144 miljarder SEK). Innan affären är helt klar ska den godkännas av DB:s förvaltningsråd som består av representanter för ägaren, den tyska staten, och fackliga företrädare. Även styrelsen i bolaget ska träffas i ett extra styrelsemöte under de kommande dagarna för att godkänna affären. Fackliga representanter i styrelsen har tidigare motsatt sig DSV:s bud, som var något högre än konkurrenten CVC:s, eftersom de förväntade sig att det skulle resultera i fler förlorade jobb.

Syftet med Deutsche Bahns försäljning av det lönsamma dotterbolaget Schenker är att finansiera investeringar i sin krisdrabbade kärnverksamhet och reducera ett skuldberg som uppgår till 30 miljarder euro. Varken DSV eller Deutsche Bahn har ännu kommenterat uppgifterna.

Om affären genomförs blir det DSVs hittills största förvärv och det största någonsin för ett danskt företag. DSV har expanderat mycket snabbt genom flera förvärv de senaste åren, bland annat av schweiziska Panalpina och blir med förvärvet av Schenker världens största speditör.
Schenker har mer än 70 000 anställda på 1 850 platser världen över, varav cirka 15 000 i Tyskland.


Fler nyheter

Paketindex: Ökad e-handel med Kina som största land för utrikes köp

Av Paketindex kvartal 2 2024 (Transportföretagen) framgår att antalet skickade paket från e-handel till konsument ökade med 9,6 % jämfört med samma period förra året, och ökningen hittills i år uppgår till 9,7 %. Utlandspaketen växte även kraftigt som en följd av fler köp från kinesiska lågprissajter. Enligt PostNords rapport E-barometern har Kina nu sprungit förbi Tyskland och blivit svenskarnas förstahandsval när de e-handlar från utlandet.

Läs mer »

Nestlé väljer Nowaste Logistics

Nestlé, som är världens största livsmedelsföretag, har utsett Nowaste Logistics som ny logistikpartner för hela sin skandinaviska verksamhet. Livsmedelsjättens logistik kommer att hanteras från ett nytt, klimatsmart och automatiserat lager i Helsingborg.  

Läs mer »