Sanctuary AIs robot PhoenixTM.

Accenture investerar i AI-drivna humanoida robotar

Globala tjänsteföretaget Accenture har genom det egna investmentbolaget Accenture Ventures investerat i Sanctuary AI, ett kanadensiskt AI-robotbolag som utvecklar AI-drivna humanioda robotar.

– AI-drivna humanoida robotar är avgörande för att utveckla arbete och stödja människor eftersom bristen på arbetskraft håller på att bli ett problem i många länder och branscher, säger Joe Lui, Accentures globalt ansvarige för avancerad automation och robotteknik, och fortsätter:

– Sanctuary AI:s avancerade AI-plattform tränar robotar att agera i sin miljö och utföra nya arbetsuppgifter med hög precision och på mycket kort tid. Vi ser en enorm potential för dessa robotar inom branscher som post och paket, tillverkning, detaljhandel och lagerverksamhet, där de kan komplettera och samarbeta med människor och automatisera uppgifter på ett sätt som traditionell robotik inte klarar.

Sanctuary AI:s robot PhoenixTM, som nyligen fick TIMEs utmärkelse ”Best inventions of 2023”, kan utföra en mängd arbetsuppgifter, bland annat välja och packa varor samt korrekt utföra rengöring, märkning och vikning av föremål med händer som uppges kunna mäta sig med mänskliga händers skicklighet och finmotorik.

– Robotar med mänsklig intelligens kommer att helt förändra framtidens arbetskraft. Genom att kombinera Accentures expertis inom disruptiv teknologi med Sanctuary AI:s branschledande robotik kan vi hjälpa några av de största företagen i världen att hantera denna förändring och tillhandahålla de bästa lösningarna för sina kunder, säger Geordie Rose, CEO och medgrundare av Sanctuary AI.

Accenture har tidigare investerat i robotteknik, bland annat har nyligen bolaget Accenture Alpha Automation bildats, som ett joint venture tillsammans med japanska robotbolaget Mujin. Dessutom har Accenture förvärvat Eclipse Automation i Kanada och Pollux i Brasilien.

En Humanoid robot här en robot med en kroppsform byggd för att likna den mänskliga kroppen. En humanoid design kan ha funktionella ändamål, såsom att interagera med människor och dess miljöer.

Fler nyheter

Stadigt växande marknad för fjärdepartslogistik

Uttrycken fjärdepartslogistik (4PL) och Lead Logistics Provider (LLP) lär ha myntats 1996 av Bob Evans, som då var konsult på Arthur Andersen (numera Accenture). Han definierade dessa båda uttryck som benämningar på en integratör som med resurser, kapacitet och sin egen och andra organisationers teknik designar, bygger och opererar omfattande lösningar i försörjningskedjan.

Läs mer »

Jula investerar i en AutoStore-lösning

Butikskedjan Jula växer snabbt både med fler fysiska butiker och en snabbt ökande e-handel. Med målet att både komprimera sin lagerhållning och samtidigt öka effektiviteten i plocket i centrallagret i Skara har Jula fattat beslut om att investera i en Autostore-lösning från Element Logic.

Läs mer »

Trafikanalys: Elektrifierade lastbilar ökar kraftigt kommande år

Statistikmyndigheten Trafikanalys uppger i en ny rapport att antalet nyregistrerade fordon kommer fortsatt att ligga på låga nivåer under 2024, men öka igen under 2025-2027 i takt med ett förbättrat konjunkturläge. En annan slutsats är att elektrifieringen av lastbilar fortsätter i snabb takt där även tunga eldrivna lastbilar köps i allt högre grad.

Läs mer »