Niclas Andersson Standardization Lead, Aditro Logistics.

Aditro Logistics fortsätter att investera i automation

Aditro Logistics satsar vidare på automation och avancerad logistikteknik. I dagarna meddelades att bolagets lageranläggning i Skillingaryd förses med automatiska truckar från Linde.

– Det här är en ny resa och en viktig del i vår strategi med standardisering och automatisering inom Aditro Logistics. Därför börjar vi med att implementera lösningen i en del av vårt nya lager, för att känna hur det fungerar och hitta formen för hur vi bäst kan använda dem innan vi utökar till resten av siten och även ser över möjligheter till våra andra anläggningar, säger Niclas Andersson, Standardization Lead på Aditro Logistics AB och fortsätter.

– Det var självklart för oss att vända oss till Linde när det gäller automation, då de sedan länge är vår huvudpartner när det gäller manuella truckar. Målet är bland annat att nyttja de automatiska truckarna utanför normal arbetstid för att kunna erbjuda våra kunder attraktiva ledtider mellan inkomna orders och utleverans till kund.

Projektet omfattar initialt flera automatiserade truckar, både ledstaplare L-Matic HD och skjutstativstruckar R-Matic, Generation 2, som ska hantera helpallsgods i lagret. Robottruckarna är utrustade med en unik reflexfri navigationsteknik – geonavigation, där navigeringen sker med hjälp av lagrets infrastruktur och fasta inredning.

– Affären är ett genombrott inom automationsområdet för Linde Material Handling i Norden. Aditro Logistics är den andra största aktören i Sverige inom tredjepartslogistik, och installationen kommer att kunna användas som referenssite för många prospekts. Tillsammans med Aditro Logistics har vi arbetat fram de mest optimala processerna och lösningen är helt anpassad för kundens behov säger Martin Lettby, produktchef inom Automation & Intralogistik på Linde Material Handling AB.

Aditro Logistics har sedan tidigare lageranläggningar i Jönköping, Borås, Arlandastad, Nykvarn samt Kopstad i Norge och är en av de största i Norden när det gäller tredje- och fjärdepartslogistik. Aditro Logistics är ett logtech-bolag verksamt i Norden, med över 250 000 kvadratmeter i egna logistikcenter. Företagets mission är att skapa konkurrenskraftiga logistiklösningar inom 3PL, 4PL, inhouse logistics och bemanning. Bolaget är sedan april 2020 en del av Posti Group.

Fler nyheter

Stadigt växande marknad för fjärdepartslogistik

Uttrycken fjärdepartslogistik (4PL) och Lead Logistics Provider (LLP) lär ha myntats 1996 av Bob Evans, som då var konsult på Arthur Andersen (numera Accenture). Han definierade dessa båda uttryck som benämningar på en integratör som med resurser, kapacitet och sin egen och andra organisationers teknik designar, bygger och opererar omfattande lösningar i försörjningskedjan.

Läs mer »

Jula investerar i en AutoStore-lösning

Butikskedjan Jula växer snabbt både med fler fysiska butiker och en snabbt ökande e-handel. Med målet att både komprimera sin lagerhållning och samtidigt öka effektiviteten i plocket i centrallagret i Skara har Jula fattat beslut om att investera i en Autostore-lösning från Element Logic.

Läs mer »

Trafikanalys: Elektrifierade lastbilar ökar kraftigt kommande år

Statistikmyndigheten Trafikanalys uppger i en ny rapport att antalet nyregistrerade fordon kommer fortsatt att ligga på låga nivåer under 2024, men öka igen under 2025-2027 i takt med ett förbättrat konjunkturläge. En annan slutsats är att elektrifieringen av lastbilar fortsätter i snabb takt där även tunga eldrivna lastbilar köps i allt högre grad.

Läs mer »