”Apotea först i världen med integrerat robotplock i AutoStore”

Svenska nätapoteket Apotea har under hösten 2022 helautomatiserat sitt lager i Morgongåva. Hela processen är integrerad och enligt bolaget är det är första gången i världen som styckplockroboten eOperator integrerats med en AutoStore-lösning. Installationen är resultatet av ett internationellt samarbete mellan Apotea, Element Logic, AutoStore och Right Hand Robotics.

Under pandemin tittade vi på att bygga ut kapaciteten för att kunna gå från att leverera 50 000 ordrar till 100 000 ordrar. Det var då vi började titta på Element Logic och AutoStore. När vi bestämde oss för att installera AutoStore var det just förmågan att kunna robotisera plockningen som var en av drivkrafterna, säger Pär Svärdson, vd på Apotea.

Apotea strävar efter att leverera den bästa kundupplevelsen i branschen, genom snabba och exakta leveranser. I Apoteas logistikcenter i Morgongåva har företaget investerat i automation från Element Logic, som hanterar hela lagerprocessen. Målet är att optimera leverans, effektivitet och att kunna klara av stora variationer i inkommande order. Installationen består av 20 000 lådor (med plats för totalt 25 000), 30 AutoStore-robotar (R5) och fyra karusellportar, där tre hanteras av plockroboten eOperator. Inledningsvis beräknas den nya kapaciteten på Apotea bli 800 orderrader i timmen.Installationen är ett samarbete mellan Element Logic, AutoStore, RightHand Robotics och Apotea. I slutet av 2022 träffades alla vd:s och grundare från respektive företag på Apotea för att inviga lösningen.

– För oss var det viktigt med ett system som kan hantera variationer i produktstorlek och orderingång som kan expanderas när vi växer. Den här satsningen hjälper oss att bli mer effektiva vilket underlättar för oss att överträffa våra kunders förväntningar, förklarar Pär Svärdson.

– För Apotea går automationslösningen av AutoStore, eOperator och andra funktioner från Element Logic utmärkt ihop med deras kombinerade mål om optimal lagereffektivitet och omtanke om miljön. Vi ser fram emot att följa Apoteas resa mot precisa leveranser samt med sparad energiåtgång, minskade ljudnivåer och ergonomiskt goda arbetsdagar, säger Thomas Karlsson, Managing Director på Element Logic Sweden.

Plockroboten eOperator

Med installationen av eOperator investerar Apotea i världens mest avancerade plockrobotlösning. Genom att använda robotar som plockar från en AutoStore, helautomatisk 24/7, även i mörker, blir man pionjärer internationellt. eOperator väljer automatiskt det bästa sättet att hantera en vara genom maskininlärning, vilket ökar såväl orderkapacitet som godshantering och leveranstid.

– eOperator öppnar upp för att kunna leverera snabbt till kund, även nätter och helger. Då får vi en dygnet-runt drift som är helt exceptionell. Vi får en bättre effektivitet, snabbare leveranser, allt blir billigare och effektivare. Då blev det naturligt att säga; ja men nu kör vi, säger Pär Svärdson.

Fler nyheter

Paketindex: Den gränsöverskridande e-handeln har ökat med 46 procent

Transportföretagen har nyligen publicerat en ny upplaga av Paketindex som redovisar statistik om svenska e-handelsleveranser. Paketindex för kvartal 1 2024 visar att antalet skickade paket till konsumenter ökade med 9,5 procent jämfört med samma period förra året och gränsöverskridande flöden ökade med hela 46 procent.

Läs mer »