Mikael Holmqvist, vd på KNAPP Nordics och interieör från Apotekets nya högautomatiserade e-handelslager.

Apotekets nya e-handelslager går live med automation från KNAPP

När Apoteket hösten 2023 slår upp portarna till sitt nya 20 000 kvadratmeter stora e-handelslager i Eskilstuna är det KNAPP som står bakom automationslösningen. Apotekets e-handel har vuxit starkt de senaste åren och för att möta den kraftigt ökande efterfrågan togs 2021 det strategiska beslutet att investera i ett nytt e-handelslager.

– Efter en noggrann analys av Apotekets behov föreslog vi en lösning som bygger på KNAPP-Store i kombination med CBS (Central Belt System). Systemet är helintegrerat med överordnade affärs- och ordersystem och hämtar information från en inkommen beställning och matar automatiskt ut rätt produkt i den förpackning som ska transportera varan till kunden. Dessutom innehåller lösningen manuella stationer för plockning och packning, eftersom vissa av Apotekets produkter kräver manuell hantering av farmaceut, säger Mikael Holmqvist, vd på KNAPP Nordics.

Hög automationsgrad i komplex miljö

Apoteket räknar med att närmare 95 procent av alla beställningar kommer att packas automatiskt. Detta ger en hög automationsgrad och en lösning som är optimerad för att möta Apotekets komplexa kombination av läkemedel av olika känslighetsgrad, samt en mängd andra produkter.

– Apoteket får nu en hållbar och framtidssäker lösning som ger komplett kontroll över hela deras e-handel. Installationen är en av de mest avancerade i branschen, med teknik som fullt ut stödjer Apotekets ambitioner inom e-handel. När lagret nu går live har Apoteket en toppmodern och automatiserad lösning som gör att de kan fortsätta växa och utvecklas under många år framöver, konstaterar Mikael Holmqvist.

Fler nyheter

Once upon a time – Part 2

”Det var en gång en kundvision i supply chain-världen som blev verklighet. Än idag undrar man hur detta kunde ske, eftersom all teknik funnits på plats länge, men ack så svårt det varit för supply chain-världen att lyckas. Men så en dag hittade den danska industrikoncernen LINAK nyckeln till supply chain-visionens förverkligande.” Så inleds Hans Berggrens och Daniel Larsons senaste krönika i SCE. Läs den här!

Läs mer »