Mikael Holmqvist, vd på KNAPP Nordics och interieör från Apotekets nya högautomatiserade e-handelslager.

Apotekets nya e-handelslager går live med automation från KNAPP

När Apoteket hösten 2023 slår upp portarna till sitt nya 20 000 kvadratmeter stora e-handelslager i Eskilstuna är det KNAPP som står bakom automationslösningen. Apotekets e-handel har vuxit starkt de senaste åren och för att möta den kraftigt ökande efterfrågan togs 2021 det strategiska beslutet att investera i ett nytt e-handelslager.

– Efter en noggrann analys av Apotekets behov föreslog vi en lösning som bygger på KNAPP-Store i kombination med CBS (Central Belt System). Systemet är helintegrerat med överordnade affärs- och ordersystem och hämtar information från en inkommen beställning och matar automatiskt ut rätt produkt i den förpackning som ska transportera varan till kunden. Dessutom innehåller lösningen manuella stationer för plockning och packning, eftersom vissa av Apotekets produkter kräver manuell hantering av farmaceut, säger Mikael Holmqvist, vd på KNAPP Nordics.

Hög automationsgrad i komplex miljö

Apoteket räknar med att närmare 95 procent av alla beställningar kommer att packas automatiskt. Detta ger en hög automationsgrad och en lösning som är optimerad för att möta Apotekets komplexa kombination av läkemedel av olika känslighetsgrad, samt en mängd andra produkter.

– Apoteket får nu en hållbar och framtidssäker lösning som ger komplett kontroll över hela deras e-handel. Installationen är en av de mest avancerade i branschen, med teknik som fullt ut stödjer Apotekets ambitioner inom e-handel. När lagret nu går live har Apoteket en toppmodern och automatiserad lösning som gör att de kan fortsätta växa och utvecklas under många år framöver, konstaterar Mikael Holmqvist.

Fler nyheter

Stadigt växande marknad för fjärdepartslogistik

Uttrycken fjärdepartslogistik (4PL) och Lead Logistics Provider (LLP) lär ha myntats 1996 av Bob Evans, som då var konsult på Arthur Andersen (numera Accenture). Han definierade dessa båda uttryck som benämningar på en integratör som med resurser, kapacitet och sin egen och andra organisationers teknik designar, bygger och opererar omfattande lösningar i försörjningskedjan.

Läs mer »

Jula investerar i en AutoStore-lösning

Butikskedjan Jula växer snabbt både med fler fysiska butiker och en snabbt ökande e-handel. Med målet att både komprimera sin lagerhållning och samtidigt öka effektiviteten i plocket i centrallagret i Skara har Jula fattat beslut om att investera i en Autostore-lösning från Element Logic.

Läs mer »

Trafikanalys: Elektrifierade lastbilar ökar kraftigt kommande år

Statistikmyndigheten Trafikanalys uppger i en ny rapport att antalet nyregistrerade fordon kommer fortsatt att ligga på låga nivåer under 2024, men öka igen under 2025-2027 i takt med ett förbättrat konjunkturläge. En annan slutsats är att elektrifieringen av lastbilar fortsätter i snabb takt där även tunga eldrivna lastbilar köps i allt högre grad.

Läs mer »