BESTSELLER bygger ett av Europas med automatiserade lager med KNAPP

Danska modekoncernen BESTSELLER, med verksamhet i 30 länder, bygger ”ett av Europas mest automatiserade lager”, enligt ett pressmeddelande. Det nya lagret består 1 400 robotar och annan avancerad teknologi från automationsbolaget KNAPP.

Det 155 000 m2 stora logistikcentret byggs i Lelystad utanför Amsterdam. Logistikcentret kommer att få namnet Logistics Center West (LCW) och utrustas med spjutspetsteknik som optimerar logistikcentrets effektivitet och skapar fördelaktiga arbetsförhållanden.

– Vårt partnerskap med KNAPP är att utveckla ett av de mest automatiserade logistikcentren inom modebranschen och i hela Europa. Med en investering i teknik i denna skala optimerar vi effektiviteten i centret och hela processen med att distribuera varor till våra butikskunder på de största marknaderna”, säger Allan Kyhe Kjærgaard, logistikchef på BESTSELLER.

Automatiserad styckplockning och palletering, ett automatiserat palllagrings- och hanteringssystem och mer än 1 400 robotar sammanlänkade av det avancerade och helautomatiska OSR-shuttle EVO-systemet, är är några av teknologierna som KNAPP kommer att implementera i anläggningen.

Samarbetet är också ett av flera exempel på att KNAPP stärker sin position i Norden.

– På KNAPP i Norden är vi mycket glada över det nära skandinaviska samarbetet med BESTSELLER och den unika möjligheten att tillsammans skapa en av de mest automatiserade och effektiva logistikcenter i hela Europa, säger Mikael Holmqvist, chef för KNAPP i Norden.

När anläggningen är i full drift i slutet av 2026 förväntas 600 personer vara sysselsatta i det automatiserade lagret, varav mer än hälften kommer att samarbeta med robotarna. Automatiseringen kommer att minska behovet av monotont manuellt arbete och göra det avsevärt lättare att utföra fysiskt krävande uppgifter. Samtidigt kommer satsningen på automationsteknik att skapa nya jobb som kräver högutbildad arbetskraft, bland annat underhållstekniker, dataanalytiker, mekanik-, el- och mjukvaruingenjörer samt process- och effektivitetsspecialister.

Fler nyheter

Paketindex: Den gränsöverskridande e-handeln har ökat med 46 procent

Transportföretagen har nyligen publicerat en ny upplaga av Paketindex som redovisar statistik om svenska e-handelsleveranser. Paketindex för kvartal 1 2024 visar att antalet skickade paket till konsumenter ökade med 9,5 procent jämfört med samma period förra året och gränsöverskridande flöden ökade med hela 46 procent.

Läs mer »