Fr.v. Christian Heimer, FTZ och Mikael Holmkvist, KNAPP.

Bilgrossisten FTZ bygger automatiserat centrallager med KNAPP

Danmarks största bilgrossist, FTZ, öppnar ett nytt huvudlager på Fyn som automatiseras av KNAPP. I ett pressmeddelande uppger KNAPP att målsättningen med den nya anläggningen är att sätta nya standarder för automation, korta leveranstider och skapa en god ergonomi till nytta för FTZ:as kunder och anställda.

– Vi gick ut på marknaden med ett öppet sinne och har varit i dialog med ett antal olika logistikleverantörer, men vi var tvungna att inse att Pick-It-Easy-roboten från KNAPP spelade i en egen liga, speciellt när den gällde till en helautomatisk zero-touch-lösning. Vissa av deras förslag var till och med så ambitiösa att vi ärligt talat var lite skeptiska till en början. Men de hade referenserna på plats och de klarade vår due diligence med glans, säger Christian Heimer, som är biträdande direktör för FTZ med ansvar för logistik och inköp och en av arkitekterna bakom det nya huvudlagret.

Lagret kommer att byggas i Rørup på Fyn, varifrån det kommer att betjäna både slutkunder och företagets 50 avdelningar i Danmark. Anläggningen är resultatet av mer än två års arbete som FTZ inledde med att söka efter marknadens mest avancerade och beprövade lösningar för helautomatisk plockning och packning av bildelar.

– FTZ vill kontinuerligt kunna slutföra 300 snabba orderlinjer för expresskunder inom 15 minuter efter beställning. Enligt vår åsikt fanns det ingen jämförbar anläggning i drift någonstans som kunde uppfylla det kravet, men vi visste att det det var möjligt med vår OSR Shuttle, säger Mikael Holmqvist, vd för KNAPP Nordics.

Den nya helautomatiska anläggningen kommer att ha en golvyta ungefär lika stor som en fotbollsplan och blir ca 17 meter hög. Anläggningen är skalbar och förberedd för att kunna byggas ut avsevärt. Det första spadtaget till det nya huvudlagret och huvudkontoret tog i början på juni 2023 och de beräknas tas i drift under första halvåret 2025.

Fler nyheter

Stadigt växande marknad för fjärdepartslogistik

Uttrycken fjärdepartslogistik (4PL) och Lead Logistics Provider (LLP) lär ha myntats 1996 av Bob Evans, som då var konsult på Arthur Andersen (numera Accenture). Han definierade dessa båda uttryck som benämningar på en integratör som med resurser, kapacitet och sin egen och andra organisationers teknik designar, bygger och opererar omfattande lösningar i försörjningskedjan.

Läs mer »

Jula investerar i en AutoStore-lösning

Butikskedjan Jula växer snabbt både med fler fysiska butiker och en snabbt ökande e-handel. Med målet att både komprimera sin lagerhållning och samtidigt öka effektiviteten i plocket i centrallagret i Skara har Jula fattat beslut om att investera i en Autostore-lösning från Element Logic.

Läs mer »

Trafikanalys: Elektrifierade lastbilar ökar kraftigt kommande år

Statistikmyndigheten Trafikanalys uppger i en ny rapport att antalet nyregistrerade fordon kommer fortsatt att ligga på låga nivåer under 2024, men öka igen under 2025-2027 i takt med ett förbättrat konjunkturläge. En annan slutsats är att elektrifieringen av lastbilar fortsätter i snabb takt där även tunga eldrivna lastbilar köps i allt högre grad.

Läs mer »