DHL Express satsar på elektriska fraktplan från Eviation

DHL Express och flygplanstillverkaren Eviation som tillverkar helelektriska flygplan skriver flyghistoria genom att meddela att DHL som första kund beställer 12 helt elektriska Alice-fraktflygplan från Eviation. DHL strävar efter att skapa ett elektrifierat nätverk för Express och göra ett banbrytande steg för en hållbar framtid för flygtransporter. Eviations flygplansmodell Alice är världens ledande helelektriska flygplan, som gör det möjligt för flygbolag att driva en flygflotta med nollutsläpp för både gods och passagerare. Eviation räknar med att leverera Alice-flygplanen till DHL Express under 2024.

– Vi tror på en framtid med logistik utan utsläpp, därför följer våra investeringar alltid målet att förbättra vårt koldioxidavtryck. På väg till ren logistikverksamhet spelar elektrifieringen av varje transportsätt en avgörande roll och kommer att avsevärt bidra till vårt övergripande hållbarhetsmål om nollutsläpp. DHL Express grundades 1969 och har varit känt som en pionjär inom flygindustrin i decennier. Vi har hittat den perfekta partnern med Eviation eftersom de delar vårt syfte, och tillsammans tar vi oss in i en ny era av hållbart flyg, säger John Pearson, VD för DHL Express i ett pressmeddelande.

Alice kan flygas av en enda pilot och kommer att bära 1 200 kg. Planet laddas på högst 30 minuter per flygtimme och det har en maximal räckvidd på upp till 815 kilometer. Alice kommer att fungera i alla de miljöer som för närvarande hanteras av kolv- och turbinflygplan. Alices avancerade elmotorer har färre rörliga delar för att öka tillförlitligheten och minska underhållskostnaderna. Dess operativsystem övervakar ständigt flygprestandan för att säkerställa optimal effektivitet.

– Från dag ett satte vi ett djärvt mål att förvandla flygindustrin och skapa en ny era med elektriska flygplan. Att samarbeta med företag som DHL, ledande inom hållbar godstransport, är ett bevis på att den elektriska eran är över oss. Detta tillkännagivande är en viktig milstolpe i vår strävan att förändra framtiden för flyg över hela världen, säger Eviation VD Omer Bar-Yohay. 

Flygplanet är idealiskt för kortare rutter och kräver mindre investeringar i stationsinfrastruktur. Alice kan laddas medan lastning och lossning sker, vilket säkerställer snabba väntetider som upprätthåller DHL Express strama scheman.

Med innovation, prestanda och hållbarhet som North Star, skapar Eviation en ny era inom luftfarten med det helelektriska Alice-flygplanet. Alice har utformats specifikt så att det kan konfigureras för last eller passagerare. Eviations helelektriska flygplan har sin första flygning planerad senare i år.

Fler nyheter

Stadigt växande marknad för fjärdepartslogistik

Uttrycken fjärdepartslogistik (4PL) och Lead Logistics Provider (LLP) lär ha myntats 1996 av Bob Evans, som då var konsult på Arthur Andersen (numera Accenture). Han definierade dessa båda uttryck som benämningar på en integratör som med resurser, kapacitet och sin egen och andra organisationers teknik designar, bygger och opererar omfattande lösningar i försörjningskedjan.

Läs mer »

Jula investerar i en AutoStore-lösning

Butikskedjan Jula växer snabbt både med fler fysiska butiker och en snabbt ökande e-handel. Med målet att både komprimera sin lagerhållning och samtidigt öka effektiviteten i plocket i centrallagret i Skara har Jula fattat beslut om att investera i en Autostore-lösning från Element Logic.

Läs mer »

Trafikanalys: Elektrifierade lastbilar ökar kraftigt kommande år

Statistikmyndigheten Trafikanalys uppger i en ny rapport att antalet nyregistrerade fordon kommer fortsatt att ligga på låga nivåer under 2024, men öka igen under 2025-2027 i takt med ett förbättrat konjunkturläge. En annan slutsats är att elektrifieringen av lastbilar fortsätter i snabb takt där även tunga eldrivna lastbilar köps i allt högre grad.

Läs mer »