DHL Express satsar på elektriska fraktplan från Eviation

DHL Express och flygplanstillverkaren Eviation som tillverkar helelektriska flygplan skriver flyghistoria genom att meddela att DHL som första kund beställer 12 helt elektriska Alice-fraktflygplan från Eviation. DHL strävar efter att skapa ett elektrifierat nätverk för Express och göra ett banbrytande steg för en hållbar framtid för flygtransporter. Eviations flygplansmodell Alice är världens ledande helelektriska flygplan, som gör det möjligt för flygbolag att driva en flygflotta med nollutsläpp för både gods och passagerare. Eviation räknar med att leverera Alice-flygplanen till DHL Express under 2024.

– Vi tror på en framtid med logistik utan utsläpp, därför följer våra investeringar alltid målet att förbättra vårt koldioxidavtryck. På väg till ren logistikverksamhet spelar elektrifieringen av varje transportsätt en avgörande roll och kommer att avsevärt bidra till vårt övergripande hållbarhetsmål om nollutsläpp. DHL Express grundades 1969 och har varit känt som en pionjär inom flygindustrin i decennier. Vi har hittat den perfekta partnern med Eviation eftersom de delar vårt syfte, och tillsammans tar vi oss in i en ny era av hållbart flyg, säger John Pearson, VD för DHL Express i ett pressmeddelande.

Alice kan flygas av en enda pilot och kommer att bära 1 200 kg. Planet laddas på högst 30 minuter per flygtimme och det har en maximal räckvidd på upp till 815 kilometer. Alice kommer att fungera i alla de miljöer som för närvarande hanteras av kolv- och turbinflygplan. Alices avancerade elmotorer har färre rörliga delar för att öka tillförlitligheten och minska underhållskostnaderna. Dess operativsystem övervakar ständigt flygprestandan för att säkerställa optimal effektivitet.

– Från dag ett satte vi ett djärvt mål att förvandla flygindustrin och skapa en ny era med elektriska flygplan. Att samarbeta med företag som DHL, ledande inom hållbar godstransport, är ett bevis på att den elektriska eran är över oss. Detta tillkännagivande är en viktig milstolpe i vår strävan att förändra framtiden för flyg över hela världen, säger Eviation VD Omer Bar-Yohay. 

Flygplanet är idealiskt för kortare rutter och kräver mindre investeringar i stationsinfrastruktur. Alice kan laddas medan lastning och lossning sker, vilket säkerställer snabba väntetider som upprätthåller DHL Express strama scheman.

Med innovation, prestanda och hållbarhet som North Star, skapar Eviation en ny era inom luftfarten med det helelektriska Alice-flygplanet. Alice har utformats specifikt så att det kan konfigureras för last eller passagerare. Eviations helelektriska flygplan har sin första flygning planerad senare i år.

Fler nyheter

DHL har levererat 1 miljard doser Covid-19-vaccin

Sedan december 2020 har DHL skickat en miljard vaccindoser till mer än 160 länder i kampen mot Covid-19. Pandemin har blivit den största globala hälsokrisen på över ett sekel. Regeringar, icke-statliga organisationer och offentliga myndigheter har fokuserat på att begränsa viruset, påskyndat vaccinationsprogram för att hålla befolkningen säkra och sett till att ekonomier återhämtar sig snabbt.

Läs mer »

SCE #4 2021

Tema: Supply Chain Network Design. Planering och Optimering Supply Chain Design på frammarsch Högkonjunktur för strategisk supply chain-utveckling Äntligen får supply chain och logistik toppledningens uppmärksamhet Kompetenskrav för framgångsrik omnikanallogistik Hur mycket effektivare blir citylogistiken av stadsterminaler? Och som vanligt mycket annat!

Läs mer »