Din personliga leveransrobot

Amazons har sökt patent på en liten leveransrobot som permanent befinner sig hos mottagaren och är dedikerad för leveranser till en viss fastighet/bostad. Roboten är precis som liknande konkurrerande robotar – exempelvis Starship – utrustad med kameror, sensorer och datorer som organiserar och kommunicerar order- och leveransprocessen. Roboten har ett låst lastutrymme som mottagaren kan öppna med hjälp av en unik kod. Enligt Amazon kommer roboten även att kunna låsa upp garagedörrar och leverera på egen hand när mottagaren inte är hemma. Lastutrymmet kan utrustas med kylning och sensorer som gör det möjligt att hantera färskvaror.

Huruvida patentet slutligen resulterar i en färdigutvecklad produkt återstår att se. Innovationen jämfört med andra koncept är att det aktuella patentet baseras på att varje robot är mottagarens egen, och programmerad för att leverera just till den enskilde mottagaren. Eftersom roboten ”bor” i mottagarens hem så behöver ingen vara hemma för att ta emot leveransen och risken för stölder blir minimal.

Källa: The Spoon
 

https://thespoon.tech/amazon-patents-retrieval-robot-that-would-fetch-your-deliveries/

Fler nyheter

Stadigt växande marknad för fjärdepartslogistik

Uttrycken fjärdepartslogistik (4PL) och Lead Logistics Provider (LLP) lär ha myntats 1996 av Bob Evans, som då var konsult på Arthur Andersen (numera Accenture). Han definierade dessa båda uttryck som benämningar på en integratör som med resurser, kapacitet och sin egen och andra organisationers teknik designar, bygger och opererar omfattande lösningar i försörjningskedjan.

Läs mer »

Jula investerar i en AutoStore-lösning

Butikskedjan Jula växer snabbt både med fler fysiska butiker och en snabbt ökande e-handel. Med målet att både komprimera sin lagerhållning och samtidigt öka effektiviteten i plocket i centrallagret i Skara har Jula fattat beslut om att investera i en Autostore-lösning från Element Logic.

Läs mer »

Trafikanalys: Elektrifierade lastbilar ökar kraftigt kommande år

Statistikmyndigheten Trafikanalys uppger i en ny rapport att antalet nyregistrerade fordon kommer fortsatt att ligga på låga nivåer under 2024, men öka igen under 2025-2027 i takt med ett förbättrat konjunkturläge. En annan slutsats är att elektrifieringen av lastbilar fortsätter i snabb takt där även tunga eldrivna lastbilar köps i allt högre grad.

Läs mer »