Casper Ödeen, Development Manager på Power.

Elektronikkedjan Power bygger ut sin automationslösning från Element Logic

I början av 2023 tog elektronikkedjan Power – som bedriver e-handel och har fysiska butiker i Norge, Finland, Danmark och Sverige – över 29 av Mediamarkts svenska butiker och gjorde samtidigt en översyn av den AutoStore-lösning som etablerades redan 2017 i Skillingaryd, strax söder om Jönköping.

Genom att Power tar över alla tidigare Mediamarkt-butiker behöver deras lager- och logistiklösning hänga med på de nya förutsättningarna på den svenska marknaden. Utökningen är kopplad till en förväntad tillväxtökning via etablering i Sverige men även en organisk tillväxt i övriga länder. Power har sedan tidigare en AutoStore med drygt 46 000 lådor, 54 robotar och 13 portar. Nu gör man plats för ytterligare 40 000 lådor, där 10 000 installeras i ett första steg, samt 24 nya R5-robotar, 7 nya conveyor & carousel portar och en plocktunnel.

– Under de senaste sex åren har Power satsat på automation och digitalisering av våra processer. Utöver AutoStore så har även kringutrustning legat i fokus för kartongresning, förslutning och etikettering. En robot för pallbyggning har investerats i men det hade inte varit möjligt utan AutoStores effektivitet och skalbarhet som gör att automationen kan växa i takt med organisationen. All satsning som vi gör i samarbete med Element Logic innebär att våra medarbetare kan få en bättre arbetsmiljö och vi kan lägga tiden på det som är värdeskapande för kunden, säger Casper Ödeen, Development Manager på Power.

– Power är en kund som ligger långt fram i sina automationsval. De var tidiga med AutoStore och här i Skillingaryd har man valt att satsa på utökad automation för att vara effektiva, säkra en starkare leverans till sina kunder samtidigt som man får en förbättrad ergonomi, säger David Olsson, Account Manager på Element Logic, Sweden. Powers utbyggda AutoStore-anläggning beräknas vara klar 1 april och i full drift i maj 2023.

Fler nyheter

WSJ: USA och Kina frikopplas än mer

Amerikanska företag väljer bort Kina, konstateras Wall Street Journal i veckan. Importen från Kina till USA ökade förvisso med 1,5 procent från mars till april, men Kinas andel av den amerikanska varuimporten sjönk till den lägsta nivån sedan 2006.

Läs mer »

NA-KD expanderar med Element Logic i Nederländerna

Modeföretaget NA-KD etablerar nytt lager i Nederländerna och väljer ytterligare en AutoStore-lösning från Element Logic. Sedan tidigare har NA-KD en AutoStore-lösning i sitt lager i Landskrona, varifrån den nordiska marknaden försörjs. Nu etablerar bolaget en liknande lagerlösning i nederländska Duiven för marknaden utanför Norden. NA-KDs AutoStore blir en av de största som någonsin installerats i landet.

Läs mer »

KNAPP lanserar modulära skyttellösningen PickEngine

KNAPP lanserar nu den modulära skyttellösningen PickEngine, som beskrivs som ”en seriös utmanare inom standardiserad lagerautomation”. PickEngine är en modulärt uppbyggd skyttellösning med en implementeringstid på cirka sex månader, och därmed lämplig för både stora och små företag som efterfrågar ett snabbt och flexibelt AS/RS-system (automated storage and retrieval system).

Läs mer »