Karin Nichols, vd på NOTE Torsby AB, som ingår i NOTE koncernen. Foto: NOTE

Element Logics minsta AutoStore-installation hanterar 4,5 miljoner artiklar

Kretskortstillverkaren NOTE har installerat robotsystemet AutoStore för att förse sin produktionslinje med komponenter. Målet med installationen har varit att spara plats och kostnader samt att effektivisera hela produktionslinan. Installationen är Element Logics hittills minsta på den svenska marknaden, men den hanterar hela 4,5 miljoner artiklar.
 

– Vi valde AutoStore från Element Logic för att få ett skalbart och yteffektivt lager som tillgodoser alla våra effektivitetsbehov i såväl produktion som produktionsplanering, säger Karin Nichols, vd på NOTE Torsby AB, som ingår i NOTE koncernen, som är ett av norra Europas ledande företag för elektroniktillverkning av kretskort.

Anläggningen är Element Logics minsta AutoStore hittills i Sverige sett till antalet backar och footprint. Samtidigt är det troligtvis den AutoStore-anläggning som hanterar flest artiklar, 4,5 miljoner, enligt ett pressmeddelande från Element Logic. AutoStore-lösningen förser NOTEs produktionslinje för kretskort med de artiklar som behövs i produktionen. Systemet levererar komponenten till plockaren och inte tvärtom, med hjälp av snabba plockrobotar och staplade lådor i ett ramverk. Den automatiserade lagerlösningen ska hjälpa NOTE att bli kostnadseffektiva för att kunna stå sig i en allt tuffare konkurrens. Systemet är också skalbart, så om produktionen ökar i framtiden kan NOTE skala upp sin kapacitet.

– Genom installationen hos NOTE ser vi ytterligare ett bevis för att AutoStore-teknologin är redo att effektivisera industrin. Dessutom förknippar nog många AutoStore med en viss storlek, men med denna installation ser vi att våra automationslösningar även kan göra stor skillnad i mindre anläggningar, säger Anders Bohlin, Sales Director på Element Logic Sverige.

– Tekniken är redan på plats och är idag en etablerad effektivitetslösning inom e-handeln. Nu har även industrin fått upp ögonen för möjligheterna och potentialen är enorm, säger Thomas Karlsson, vd på Element Logic Sverige.

Fler nyheter

Stadigt växande marknad för fjärdepartslogistik

Uttrycken fjärdepartslogistik (4PL) och Lead Logistics Provider (LLP) lär ha myntats 1996 av Bob Evans, som då var konsult på Arthur Andersen (numera Accenture). Han definierade dessa båda uttryck som benämningar på en integratör som med resurser, kapacitet och sin egen och andra organisationers teknik designar, bygger och opererar omfattande lösningar i försörjningskedjan.

Läs mer »

Jula investerar i en AutoStore-lösning

Butikskedjan Jula växer snabbt både med fler fysiska butiker och en snabbt ökande e-handel. Med målet att både komprimera sin lagerhållning och samtidigt öka effektiviteten i plocket i centrallagret i Skara har Jula fattat beslut om att investera i en Autostore-lösning från Element Logic.

Läs mer »

Trafikanalys: Elektrifierade lastbilar ökar kraftigt kommande år

Statistikmyndigheten Trafikanalys uppger i en ny rapport att antalet nyregistrerade fordon kommer fortsatt att ligga på låga nivåer under 2024, men öka igen under 2025-2027 i takt med ett förbättrat konjunkturläge. En annan slutsats är att elektrifieringen av lastbilar fortsätter i snabb takt där även tunga eldrivna lastbilar köps i allt högre grad.

Läs mer »