Lasse Iversen, Felleskjøpet Agri.

Felleskjøpet Agri investerar i en AutoStore från Swisslog

Swisslog har fått uppdraget att leverera en AutoStore-lösning till Felleskjøpet Agri, som är Norges ledande grossist för utrustning, reservdelar och förnödenheter till det norska jordbruket. Robotanläggningen AutoStore blir en viktig del av Felleskjøpet Agris nya, automatiserade centrallager som uppförs nära Gardermoen strax utanför Oslo.

– Med det nya centrallagret kan vi sammanföra våra två befintliga centrallager i Norge i en modern, framtidssäkrad anläggning där vi får ut synergier på ett mycket bättre sätt, säger Lasse Iversen, chef för utvecklingsavdelningen, central lagerdrift i Felleskjøpet Agri.

Med AutoStore-lösningen effektiviseras hanteringen av tidskritiska leveranser av reservdelar till Felleskjøpet Agris egna verkstäder liksom varuförsörjningen till bolagets ca 100 butiker, 44 000 medlemmar och andra proffskunder samt till den stadigt ökande e-handeln till konsumenter. Det nya centrallagret etableras på en 60 000 m2 stor tomt och består av ett 20 000 m2 stort inomhuslager samt ett 24 000 m2 stort utomhuslager.

“Skalbar, flexibel och beprövad lösning”

– Swisslog presenterade flera olika lösningar och till sist föll valet på en AutoStore, eftersom vi behöver en skalbar, beprövad och flexibel lösning som hanterar alla våra små artiklar på ett rationellt sätt och ger oss ett snabbt genomflöde, säger Lasse Iversen och framhåller Swisslogs breda kompetens som en avgörande faktor för valet av leverantör.

– Att vi valde Swisslog som leverantör av automationslösningen beror på att vi vill ha en långsiktig utvecklingspartner som har en bred automationskompetens, förstår vår verksamhet och presenterar väl genomtänkta lösningar som stärker vår konkurrenskraft. 

I en första fas installeras en AutoStore-lösning som fullt utbyggd omfattar 40,000 lådor, 26 robotar och 8 portar och styrs av Swisslogs WMS SynQ i samspel med Felleskjøpets befintliga WMS. AutoStore-lösningen tas i full drift under första kvartalet 2022.

– Felleskjøpet Agri är en stor verksamhet med en lång historik i Norge. Det är därför oerhört hedrande att de har valt oss som samarbetspartner för sin lagerautomation, säger Christian Walby, säljchef för AutoStore på Swisslog Norge.

Felleskjøpet Agri omsätter 17,3 miljarder NOK, har ca 4 100 anställda och är den viktigaste leverantören av anläggningstillgångar och teknik till det norska jordbruket. Felleskjøpets verksamhet omfattar också 210 butiker, varav ca 100 i Norge och 110 i Sverige (Granngården), fastigheter, bröd och bakverk, park- och anläggningsutrustning samt foder och utrustning för djur. Felleskjøpet är ett kooperativ som ägs av 44 000 bönder. 

Fler nyheter

Ökande andel kvinnor i supply chain ledande roller

För femte året i rad har Gartner och AWESOME genomfört studien Women in Supply Chain Survey i 223 större företags supply chain organisationer. Syftet med studien är att följa hur kvinnors representation i supply chain ledande roller utvecklas över tid.

Läs mer »

”It’s the People and the Business Culture that Make Us Unique and Successful”

No one who has visited a warehouse or a logistics hub has escaped seeing Zebra Technologies’ barcode printers rattling labels quickly and reliably. What far fewer people know is that the company offers a wide range of increasingly advanced solutions for automatic identification and data capture. Even fewer might know that Zebra has been successfully led by the Swede Anders Gustafsson since 2007.

Läs mer »

DB SCHENKER TESTAR NY LEVERANSLÖSNING FÖR PAKET

– Vi erbjuder sedan länge hem- och ombudsleveranser. Nu testar vi ett helt nytt koncept tillsammans med företaget iBoxen som går ut på att vi levererar till boxar utomhus inom promenadavstånd för mottagaren. Vi kallar det bostadsnära leveranser, säger Viktor Strömblad, Head of Land på DB Schenker.

Läs mer »