Lasse Iversen, Felleskjøpet Agri.

Felleskjøpet Agri investerar i en AutoStore från Swisslog

Swisslog har fått uppdraget att leverera en AutoStore-lösning till Felleskjøpet Agri, som är Norges ledande grossist för utrustning, reservdelar och förnödenheter till det norska jordbruket. Robotanläggningen AutoStore blir en viktig del av Felleskjøpet Agris nya, automatiserade centrallager som uppförs nära Gardermoen strax utanför Oslo.

– Med det nya centrallagret kan vi sammanföra våra två befintliga centrallager i Norge i en modern, framtidssäkrad anläggning där vi får ut synergier på ett mycket bättre sätt, säger Lasse Iversen, chef för utvecklingsavdelningen, central lagerdrift i Felleskjøpet Agri.

Med AutoStore-lösningen effektiviseras hanteringen av tidskritiska leveranser av reservdelar till Felleskjøpet Agris egna verkstäder liksom varuförsörjningen till bolagets ca 100 butiker, 44 000 medlemmar och andra proffskunder samt till den stadigt ökande e-handeln till konsumenter. Det nya centrallagret etableras på en 60 000 m2 stor tomt och består av ett 20 000 m2 stort inomhuslager samt ett 24 000 m2 stort utomhuslager.

”Skalbar, flexibel och beprövad lösning”

– Swisslog presenterade flera olika lösningar och till sist föll valet på en AutoStore, eftersom vi behöver en skalbar, beprövad och flexibel lösning som hanterar alla våra små artiklar på ett rationellt sätt och ger oss ett snabbt genomflöde, säger Lasse Iversen och framhåller Swisslogs breda kompetens som en avgörande faktor för valet av leverantör.

– Att vi valde Swisslog som leverantör av automationslösningen beror på att vi vill ha en långsiktig utvecklingspartner som har en bred automationskompetens, förstår vår verksamhet och presenterar väl genomtänkta lösningar som stärker vår konkurrenskraft. 

I en första fas installeras en AutoStore-lösning som fullt utbyggd omfattar 40,000 lådor, 26 robotar och 8 portar och styrs av Swisslogs WMS SynQ i samspel med Felleskjøpets befintliga WMS. AutoStore-lösningen tas i full drift under första kvartalet 2022.

– Felleskjøpet Agri är en stor verksamhet med en lång historik i Norge. Det är därför oerhört hedrande att de har valt oss som samarbetspartner för sin lagerautomation, säger Christian Walby, säljchef för AutoStore på Swisslog Norge.

Felleskjøpet Agri omsätter 17,3 miljarder NOK, har ca 4 100 anställda och är den viktigaste leverantören av anläggningstillgångar och teknik till det norska jordbruket. Felleskjøpets verksamhet omfattar också 210 butiker, varav ca 100 i Norge och 110 i Sverige (Granngården), fastigheter, bröd och bakverk, park- och anläggningsutrustning samt foder och utrustning för djur. Felleskjøpet är ett kooperativ som ägs av 44 000 bönder. 

Fler nyheter

Stadigt växande marknad för fjärdepartslogistik

Uttrycken fjärdepartslogistik (4PL) och Lead Logistics Provider (LLP) lär ha myntats 1996 av Bob Evans, som då var konsult på Arthur Andersen (numera Accenture). Han definierade dessa båda uttryck som benämningar på en integratör som med resurser, kapacitet och sin egen och andra organisationers teknik designar, bygger och opererar omfattande lösningar i försörjningskedjan.

Läs mer »

Jula investerar i en AutoStore-lösning

Butikskedjan Jula växer snabbt både med fler fysiska butiker och en snabbt ökande e-handel. Med målet att både komprimera sin lagerhållning och samtidigt öka effektiviteten i plocket i centrallagret i Skara har Jula fattat beslut om att investera i en Autostore-lösning från Element Logic.

Läs mer »

Trafikanalys: Elektrifierade lastbilar ökar kraftigt kommande år

Statistikmyndigheten Trafikanalys uppger i en ny rapport att antalet nyregistrerade fordon kommer fortsatt att ligga på låga nivåer under 2024, men öka igen under 2025-2027 i takt med ett förbättrat konjunkturläge. En annan slutsats är att elektrifieringen av lastbilar fortsätter i snabb takt där även tunga eldrivna lastbilar köps i allt högre grad.

Läs mer »