Lasse Iversen, Felleskjøpet Agri.

Felleskjøpet Agri investerar i en AutoStore från Swisslog

Swisslog har fått uppdraget att leverera en AutoStore-lösning till Felleskjøpet Agri, som är Norges ledande grossist för utrustning, reservdelar och förnödenheter till det norska jordbruket. Robotanläggningen AutoStore blir en viktig del av Felleskjøpet Agris nya, automatiserade centrallager som uppförs nära Gardermoen strax utanför Oslo.

– Med det nya centrallagret kan vi sammanföra våra två befintliga centrallager i Norge i en modern, framtidssäkrad anläggning där vi får ut synergier på ett mycket bättre sätt, säger Lasse Iversen, chef för utvecklingsavdelningen, central lagerdrift i Felleskjøpet Agri.

Med AutoStore-lösningen effektiviseras hanteringen av tidskritiska leveranser av reservdelar till Felleskjøpet Agris egna verkstäder liksom varuförsörjningen till bolagets ca 100 butiker, 44 000 medlemmar och andra proffskunder samt till den stadigt ökande e-handeln till konsumenter. Det nya centrallagret etableras på en 60 000 m2 stor tomt och består av ett 20 000 m2 stort inomhuslager samt ett 24 000 m2 stort utomhuslager.

“Skalbar, flexibel och beprövad lösning”

– Swisslog presenterade flera olika lösningar och till sist föll valet på en AutoStore, eftersom vi behöver en skalbar, beprövad och flexibel lösning som hanterar alla våra små artiklar på ett rationellt sätt och ger oss ett snabbt genomflöde, säger Lasse Iversen och framhåller Swisslogs breda kompetens som en avgörande faktor för valet av leverantör.

– Att vi valde Swisslog som leverantör av automationslösningen beror på att vi vill ha en långsiktig utvecklingspartner som har en bred automationskompetens, förstår vår verksamhet och presenterar väl genomtänkta lösningar som stärker vår konkurrenskraft. 

I en första fas installeras en AutoStore-lösning som fullt utbyggd omfattar 40,000 lådor, 26 robotar och 8 portar och styrs av Swisslogs WMS SynQ i samspel med Felleskjøpets befintliga WMS. AutoStore-lösningen tas i full drift under första kvartalet 2022.

– Felleskjøpet Agri är en stor verksamhet med en lång historik i Norge. Det är därför oerhört hedrande att de har valt oss som samarbetspartner för sin lagerautomation, säger Christian Walby, säljchef för AutoStore på Swisslog Norge.

Felleskjøpet Agri omsätter 17,3 miljarder NOK, har ca 4 100 anställda och är den viktigaste leverantören av anläggningstillgångar och teknik till det norska jordbruket. Felleskjøpets verksamhet omfattar också 210 butiker, varav ca 100 i Norge och 110 i Sverige (Granngården), fastigheter, bröd och bakverk, park- och anläggningsutrustning samt foder och utrustning för djur. Felleskjøpet är ett kooperativ som ägs av 44 000 bönder. 

Fler nyheter

Största Geopolitiska riskerna 2021

Efter pandemiåret 2020 var alla överens om att Covid 19 var en katalysator för ett ökat fokus på risk och ”resiliens”, det vill säga motståndskraft, som kommer påverka supply chains och världshandel under lång tid. Världens största kapitalförvaltare, Blackrock Investment, har listat de tio mest sannolika geopolitiska riskerna 2021.

Läs mer »

AutoStore levererar sitt sexhundrade system

Omåttligt populära AutoStore nådde en milstolpe i och med DSV Solutions beställning av ett antal AutoStore-anläggningar till sin 3PL-verksamhet i nio länder. I och med affären levereras den sexhundrade robotanläggningen från norska AutoStore.

Läs mer »

Svenskt Näringsliv: “Svenska företag riskminimerar i den globala försörjningskedjan”

Av en ny enkät som genomförts av Svenskt Näringsliv framgår att svenska företag håller fast vid sina globala försörjningskedjor trots de negativa erfarenheterna under pandemin. Däremot uppger 80 % av de medverkande företagen att de ökar sina lager, 53 % att de skaffar sig fler alternativa leverantörer och 20 % att de avser att köpa från fler länder. Allt för att framöver minska risken för störningar i sina globala försörjningskedjor.

Läs mer »