Ville Jylhä, chef för Pirkanmaan Osuuskaupa.

Finlands ledande dagligvarukedja bygger ett micro-fulfillment center i Tampereregionen

Pirkanmaan Osuuskaupa, ett regionalt kooperativ i finska S-gruppen, har fattat beslut om att bygga ett micro-fulfillment center (MFC) i Tampereregionen. Syftet är att möta den snabbt ökande e-handeln med dagligvaror i regionen. Swisslog har valts som partner för den innovativa lösningen.

– Med hjälp av automationslösningen kommer vi tredubbla vår kapacitet vad gäller e-handelsbeställningar från den aktuella stormarknaden, säkra en hög effektivitet och en högklassig kundupplevelse för våra online-kunder, säger Ville Jylhä som är chef för Pirkanmaan Osuuskaupa, som bedriver verksamhet genom 114 butiker, restauranger och bensinstationer i Tampereregionen. 

Micro-fulfillment centret kommer att bli cirka 2 000 kvadratmeter stort och totalt bestyckas med 40 Redline AutoStore-robotar. Hela lösningen stöds av Swisslogs mjukvara SynQ. Anläggningen beräknas sysselsätta ca 50 personer som hanterar styckplock och kvalitetssäkring av leveranserna. Centret byggs i anslutning till en befintlig stormarknad, Prisma, i Tampereregionen, med målet att sista-milen-leveranserna ska bli maximalt effektiva. 

– Basvaror kommer att hämtas från centret med hjälp av den automatiserade robotlösningen AutoStore. Vid behov kompletteras beställningarna av varor från vår intilliggande stormarknad, exempelvis med färskvaror och bageriprodukter, berättar Ville.

Micro-fulfillment centret, som ska stå klart under 2024, är ett av de första som byggs i Norden. 

– Det är mycket glädjande att Pirkanmaan Osuuskaupa har valt oss som partner för sitt första micro-fulfillment center, säger Tero Mäki, AutoStore Sales Manager, Swisslog.

S-gruppen är en finländsk företagsgrupp inom handels- och servicebranschen som ägs av sina kunder och som har över 1 800 verksamhetsställen i Finland. Gruppen består av 19 självständiga regionhandelslag, varav ett är Pirkanmaan Osuuskauppa i Tampere. Pirkanmaan Osuuskauppa bedriver dagligvaruhandel och restaurangrörelse på 114 platser i Tampereregionen. 

Fler nyheter

Stadiums prisade RFID-lösning levererar – ”från 65 till 99,5 procents korrekthet”

En viktig faktor bakom den svenska sport- och sportmodekedjan Stadiums framgångar är det ambitiösa och systematiska arbetet med att utveckla en förstklassig logistik och varuförsörjning. Ett arbete som resulterade i att Stadium 2022 belönades med Svensk Handel pris ”Årets logistiklösning”. Det som belönades var Stadiums framgångsrika arbete med att införa RFID, Radio Frequency Identification. Ett arbete som nu levererar både ökad försäljning och bättre lönsamhet som en följd av en saldokorrekthet på 99,5 procent.

Läs mer »

IMI Supply Chain Solutions och Shibuya i strategiskt partnerskap

IMI Supply Chain Solutions, som är specialiserade på mjukvarulösningar inom supply chain och logistik, har tillsammans med Shibuya ingått ett strategiskt samarbete kring driften av IMI Supply Chain Solutions svit av mjukvarulösningar. Se en intervju om samarbetet med Sandra Lundegaard, COO och vVD på  IMI Supply Chain Solutions och Martin Rydén, Head of Hybrid Cloud & Partners.

Läs mer »