Jesper Behrman, Logistics Manager på Focus Nordic.

Focus Nordic fyrdubblar sin plockeffektivitet och dubblerar fyllnadsgraden


Focus Nordic, en ledande distributör av foto, video och optik i Norden har byggt ut sitt lager i Bergsjödalen i Göteborg och installerat robotsystemet AutoStore från Element Logic. Satsningen uppges ha ökat lagrets plockeffektivitet med 400 procent
och fördubblat fyllnadsgraden.

Focus Nordic har sedan några år startat upp sin e-handel och i takt med en ökad efterfrågan har den befintliga logistikfastigheten inte mött kapacitetsbehovet, vilket ledde fram till beslutet att bygga ut lagret och installera en AutoStore som består av 9 robotar och 19 000 lådor. Målet är att effektivt kunna lagra fler produkter och öka andelen orderrader. Dessutom möjliggör AutoStore-lösningen behovet av interna transporter minimeras.
Systemet driftsattes i mitten 16 januari och installationen utfördes utan att den ordinarie verksamheten påverkades.

– Vi har under många år kämpat med lagringskapacitet på vårat eget lager och behövt hyra plats externt för buffertlagring. När vi tog beslutet att bygga ut vårt lager riktade vi snabbt ögonen mot AutoStore som passade vårt flöde och produktsortiment väldigt väl. Att vi nu kan lagra allt in-house med hög fyllnadsgrad och dessutom öka vår plockeffektivitet med upp emot 400 procent känns helt fantastiskt. Vi är spända på framtiden och att kunna öka vårt sortiment och erbjuda snabbare och bättre lösningar mot våra kunder, säger Jesper Behrman, Logistics Manager på Focus Nordic.

– Focus Nordic sökte en modern och framtidssäkrad automationslösning eftersom man tidigare inte kunnat lagra så mycket som man önskat. Med AutoStore hjälper vi dem att stärka såväl effektivitet som ergonomi, säger Tobias Crona, Project Manager på Element Logic Sverige.

Fler nyheter

Paketindex: Den gränsöverskridande e-handeln har ökat med 46 procent

Transportföretagen har nyligen publicerat en ny upplaga av Paketindex som redovisar statistik om svenska e-handelsleveranser. Paketindex för kvartal 1 2024 visar att antalet skickade paket till konsumenter ökade med 9,5 procent jämfört med samma period förra året och gränsöverskridande flöden ökade med hela 46 procent.

Läs mer »