Hälsokraft effektiviserar sitt lagerplock med över 400 procent

I juni 2023 flyttade hälsokostkedjan Hälsokraft till sitt nya logistikcenter i Tumba. För att fortsätta att serva kunderna effektivt och öka servicegraden investerade bolaget i en AutoStore-lösning från Element Logic. Hälsokraft startades 1993 och bedriver e-handel och butikshandel genom 60 handlarägda butiker över hela Sverige.

– Automationslösningen med AutoStore har på kort sikt inneburit en högre och mer effektiv produktion för såväl in- som utflödet av varor. Dessutom har vi fått en ökad servicegrad och en högre plockhastighet. Den skalbara lösningen ger oss nu möjlighet att fortsätta vår tillväxtresa, samtidigt som vi stärker kundupplevelsen. Utöver den ökade kundnöjdheten ser vi också att våra medarbetare trivs mer, eftersom AutoStore är en smidig och driftsäker logistiklösning. Vi har haft ett fantastiskt bemötande från Element Logic från dag ett vilket har varit en stor faktor till att vi lyckades genomföra en så framgångsrik integration, säger Rani Malk, vd på Hälsokraft.

Den första installationen innehåller 13 500 lådor, men man har redan gjort plats för att kunna skala upp till 15 000 lådor. Dessa kommer att hanteras i AutoStore-griden av 26 robotar, vilket betyder ganska många robotar på liten yta. Det innebär en platseffektiv lösning som ger en effektivitet på 700 binpresentationer i timmen. Därmed blir Hälsokrafts lagerplock 4-5 gånger effektivare än tidigare. I installationen ingår även 6 portar (med plats för 2 ytterligare) i silokonstruktion för att enkelt kunna skalas upp med takeaway bana.. 

– Hälsokrafts betydande ökning i plockeffektiviteten kommer att möjliggöra ännu bättre kundservice samtidigt som förutsättningarna för lönsamhet stärks kraftigt, säger Jörgen Andersson, Sales Director på Element Logic Sverige. 

Fler nyheter

Stadigt växande marknad för fjärdepartslogistik

Uttrycken fjärdepartslogistik (4PL) och Lead Logistics Provider (LLP) lär ha myntats 1996 av Bob Evans, som då var konsult på Arthur Andersen (numera Accenture). Han definierade dessa båda uttryck som benämningar på en integratör som med resurser, kapacitet och sin egen och andra organisationers teknik designar, bygger och opererar omfattande lösningar i försörjningskedjan.

Läs mer »

Jula investerar i en AutoStore-lösning

Butikskedjan Jula växer snabbt både med fler fysiska butiker och en snabbt ökande e-handel. Med målet att både komprimera sin lagerhållning och samtidigt öka effektiviteten i plocket i centrallagret i Skara har Jula fattat beslut om att investera i en Autostore-lösning från Element Logic.

Läs mer »

Trafikanalys: Elektrifierade lastbilar ökar kraftigt kommande år

Statistikmyndigheten Trafikanalys uppger i en ny rapport att antalet nyregistrerade fordon kommer fortsatt att ligga på låga nivåer under 2024, men öka igen under 2025-2027 i takt med ett förbättrat konjunkturläge. En annan slutsats är att elektrifieringen av lastbilar fortsätter i snabb takt där även tunga eldrivna lastbilar köps i allt högre grad.

Läs mer »