IKEA firar 80 år med utställningen ”Hej Ingvar” – om affärsmannen och ledaren

I år skulle Ingvar Kamprad (1926-2018) ha fyllt 97 år, samtidigt som hans livsverk IKEA fyller 80 år. Detta uppmärksammas bland annat i två nya utställningar på IKEA Museum i Älmhult; ”Hej Ingvar” och ”IKEA genom tiderna”. Utöver affärsmannens känsla för kunden och vikten av att göra smarta inköp har IKEA under åren utvecklats till ett skickligt och beundrat företag inom supply chain management och logistik.

Utställningen Hej Ingvar! ger en nära och personlig inblick i Ingvar Kamprads liv. Genom tidigare opublicerade intervjuer – med bland annat tidigare medarbetare, IKEA-legender samt gamla vänner och bekanta – ska besökarna få en djupare förståelse för mannen bakom fenomenet IKEA.

– I den här utställningen har vi valt att fokusera på Ingvar Kamprads okonventionella sätt att göra affärer och leda ett företag. Han var en orädd och intresserad ledare som alltid såg människorna omkring sig, säger Anna Sandberg Falk, utställningskurator på IKEA Museum.  

Endast 17 år gammal inledde Kamprad sin enastående karriär med att sälja pennor och tändstickor i Småland. Med åren utvecklade han ett globalt möbelföretag och ett ikoniskt varumärke som har bidragit till att göra Sverige känt världen över. 

Gigant inom supply chain och logistik

Utöver affärsmannens känsla för kunden och vikten av att göra smarta inköp har IKEA under åren utvecklats till ett skickligt och beundrat företag inom supply chain management och logistik. Detta återspeglas bland annat i allt från företagets långa, lönsamma leverantörsrelationer, kostnadsfokus och ständiga förbättringar till platta paket och en långt driven kontroll över hela värdekedjan. Strax efter Kamprads bortgång 2018 publicerade SCE artikeln Giganten inom logistik och supply chain – som kan laddas ner som pdf här.

Den andra nya utställningen på IKEA Museum, ”IKEA genom tiderna” tar med besökaren på en tidsresa genom varumärkets historia. Båda utställningarna hade premiär den 15 juni.

Fler nyheter

Stadigt växande marknad för fjärdepartslogistik

Uttrycken fjärdepartslogistik (4PL) och Lead Logistics Provider (LLP) lär ha myntats 1996 av Bob Evans, som då var konsult på Arthur Andersen (numera Accenture). Han definierade dessa båda uttryck som benämningar på en integratör som med resurser, kapacitet och sin egen och andra organisationers teknik designar, bygger och opererar omfattande lösningar i försörjningskedjan.

Läs mer »

Jula investerar i en AutoStore-lösning

Butikskedjan Jula växer snabbt både med fler fysiska butiker och en snabbt ökande e-handel. Med målet att både komprimera sin lagerhållning och samtidigt öka effektiviteten i plocket i centrallagret i Skara har Jula fattat beslut om att investera i en Autostore-lösning från Element Logic.

Läs mer »

Trafikanalys: Elektrifierade lastbilar ökar kraftigt kommande år

Statistikmyndigheten Trafikanalys uppger i en ny rapport att antalet nyregistrerade fordon kommer fortsatt att ligga på låga nivåer under 2024, men öka igen under 2025-2027 i takt med ett förbättrat konjunkturläge. En annan slutsats är att elektrifieringen av lastbilar fortsätter i snabb takt där även tunga eldrivna lastbilar köps i allt högre grad.

Läs mer »