Kuehne+Nagels koncernchef: ”Inte realistiskt att mer än 30-50 procent av västvärldens befolkning är vaccinerade till nästa sommar”

I en uppmärksammad intervju i Financial Times konstaterar Kuehne Nagels vd Detlef Trefzger att det inte är logistiska flaskhalsar som försvårar distributionen av Covid-19-vaccin utan begränsningar i tillverkarnas produktionskapacitet.

– Jag tror inte att det är realistiskt att mer än 30-50 procent av västvärldens befolkning är vaccinerad före nästa sommar, säger Trefzger och konstaterar att en ambitiös tidsplan i fattigare länder är två-tre år och förutspår att vaccin kommer att vara tillgängliga jordens hela befolkning tidigast i slutet av 2024.

Både Kuehne Nagel och huvudkonkurrenten DHL har god insyn i vaccintillverkarnas produktionskapacitet eftersom de både har avtal om att leverera råvarorna till produktionen och de färdiga vaccinen. Mot den backgrunden prognostiserade Trefzger att produktionen av vaccin trots allt kommer att öka minst femfaldigt under andra kvartalet 2021, samtidigt som han ifrågasätter de europeiska staternas förmåga att vaccinera medborgarna.

– Vi är för strikta vad gäller regelverk i Europa. Andra länder visar att man kan vaccineras i mataffären eller av din ordinarie läkare. Vi har alldeles för mycket regler och v är ”over engineered” – och då talar jag särskilt om Tyskland. Det blir ingen massvaccination om vi fortsätter på det sättet, säger Detlef Trefzger till Financial Times.

Fler nyheter

Stadigt växande marknad för fjärdepartslogistik

Uttrycken fjärdepartslogistik (4PL) och Lead Logistics Provider (LLP) lär ha myntats 1996 av Bob Evans, som då var konsult på Arthur Andersen (numera Accenture). Han definierade dessa båda uttryck som benämningar på en integratör som med resurser, kapacitet och sin egen och andra organisationers teknik designar, bygger och opererar omfattande lösningar i försörjningskedjan.

Läs mer »

Jula investerar i en AutoStore-lösning

Butikskedjan Jula växer snabbt både med fler fysiska butiker och en snabbt ökande e-handel. Med målet att både komprimera sin lagerhållning och samtidigt öka effektiviteten i plocket i centrallagret i Skara har Jula fattat beslut om att investera i en Autostore-lösning från Element Logic.

Läs mer »

Trafikanalys: Elektrifierade lastbilar ökar kraftigt kommande år

Statistikmyndigheten Trafikanalys uppger i en ny rapport att antalet nyregistrerade fordon kommer fortsatt att ligga på låga nivåer under 2024, men öka igen under 2025-2027 i takt med ett förbättrat konjunkturläge. En annan slutsats är att elektrifieringen av lastbilar fortsätter i snabb takt där även tunga eldrivna lastbilar köps i allt högre grad.

Läs mer »