Karsten Kildahl, Chief Commercial Officer på Maersk. Foto: Maersk

Mærsk avyttrar det sista i Ryssland

I veckan meddelade AP Møller Mærsk att bolaget avyttrar sina sista kvarvarande tillgångar i Ryssland till IG Finance Development Limited. I försäljningen ingår dels inlandsdepån i Novorossiysk, en anläggning på 28 750 m2 med en kapacitet på 1 500 containrar (TEU), specialiserad på att hantera kommersiellt gods som spannmål från järnvägsvagnar till sjöcontainrar, dels ett kyl- och fryslager i St. Petersburg som är 23 500 m2 stort och uppfört så sent som 2020. Transaktionen uppges ha erhållit de nödvändiga regulatoriska godkännandena i EU och Ryssland, och vid förvärvet av faciliteterna har IG Finance Development Limited ingått ett avtal med Arosa, en stor livsmedelsimportör i Ryssland, om att driva anläggningarna i St. Petersburg och Novorossiysk.

– Vi är glada över att ha hittat en ny ägare till våra två logistikanläggningar i Ryssland och därmed verkställa vårt beslut att avyttra alla våra tillgångar i landet. Under hela avyttringsprocessen har vi som företag känt ett stort ansvar gentemot de återstående 50 anställda på de två platserna och vi är glada att de kommer att erbjudas fortsatt anställning, säger Karsten Kildahl, Chief Commercial Officer på Maersk.

Att Mærsk – ett av världens största logistikföretag – nu definitivt lämnat den ryska marknaden är symtomatiskt för Rysslands tilltagande isolering och de negativa konsekvenserna av landets invasion i Ukraina.

Fler nyheter

PostNord TPL utvidgar samarbetet med Consafe Logistics

Nordens största 3PL-aktör, PostNord TPL, har utökat sin verksamhet med ett nytt automatiserat lager i Stigamo, Jönköping. Det nya lagret opereras med lagerhanteringssystemet Astro WMS från Consafe Logistics, vilket innebär att de båda företagens partnerskap utvidgas ytterligare.

Läs mer »

PMI visar på tydlig vändning i konjunkturen – åter i tillväxtzonen

Den väl etablerade konjunkturindikatorn PMI-total (Purchasing Managers Index) noterades i mars till 50,0 från 49,2 i februari, vilket är den högsta nivån sedan juli 2022 och innebär att indikatorn åter är i tillväxtzonen. Glädjande är att orderingången fortsätter att förbättras samtidigt som produktionsplanerna blivit mer expansiva, konstaterar Swedbank i sin analys.

Läs mer »