Karsten Kildahl, Chief Commercial Officer på Maersk. Foto: Maersk

Mærsk avyttrar det sista i Ryssland

I veckan meddelade AP Møller Mærsk att bolaget avyttrar sina sista kvarvarande tillgångar i Ryssland till IG Finance Development Limited. I försäljningen ingår dels inlandsdepån i Novorossiysk, en anläggning på 28 750 m2 med en kapacitet på 1 500 containrar (TEU), specialiserad på att hantera kommersiellt gods som spannmål från järnvägsvagnar till sjöcontainrar, dels ett kyl- och fryslager i St. Petersburg som är 23 500 m2 stort och uppfört så sent som 2020. Transaktionen uppges ha erhållit de nödvändiga regulatoriska godkännandena i EU och Ryssland, och vid förvärvet av faciliteterna har IG Finance Development Limited ingått ett avtal med Arosa, en stor livsmedelsimportör i Ryssland, om att driva anläggningarna i St. Petersburg och Novorossiysk.

– Vi är glada över att ha hittat en ny ägare till våra två logistikanläggningar i Ryssland och därmed verkställa vårt beslut att avyttra alla våra tillgångar i landet. Under hela avyttringsprocessen har vi som företag känt ett stort ansvar gentemot de återstående 50 anställda på de två platserna och vi är glada att de kommer att erbjudas fortsatt anställning, säger Karsten Kildahl, Chief Commercial Officer på Maersk.

Att Mærsk – ett av världens största logistikföretag – nu definitivt lämnat den ryska marknaden är symtomatiskt för Rysslands tilltagande isolering och de negativa konsekvenserna av landets invasion i Ukraina.

Fler nyheter

Paketindex: Den gränsöverskridande e-handeln har ökat med 46 procent

Transportföretagen har nyligen publicerat en ny upplaga av Paketindex som redovisar statistik om svenska e-handelsleveranser. Paketindex för kvartal 1 2024 visar att antalet skickade paket till konsumenter ökade med 9,5 procent jämfört med samma period förra året och gränsöverskridande flöden ökade med hela 46 procent.

Läs mer »