MMH: De 20 största automationsbolagen 2023

I dagarna publicerade den amerikanska tidskriften Modern Materials Handling sin lista över de 20 största lagerautomationsbolagen. Årets lista innehåller en del spännande nykomlingar, bland annat Element Logic AS, stow Robotics och Symbotic som alla erbjuder robotiserade, automatiserade högdensitetslagringslösningar. Dessa tre bolag ansluter sig till förra årets nykomling norska AutoStore, vars robotbaserade kublagringssystem erövrar världen, och återförsäljs av ett dussin andra automationsbolag. 

Fortsatt god tillväxt i branschen

Modern Materials Handling uppger att försäljningen i branschen började vika under andra halvan av 2022 som en följd av Amazons neddragningar, den globala konjunkturnedgången, stigande räntor och krig i Ukraina. Intressant är att flera av de bolag som är mest aktiva i Norden utvecklas starkt. Det gäller bland annat KNAPP som växte inom alla sina kundsegment och ökade försäljningen med 16,3 procent. Även TGW Logistics hade en god tillväxt under året, liksom Swisslog vars orderstock nådde en rekordhög nivå. Även Kardex, Element Logic och AutoStore uppvisar god tillväxt, där AutoStore ökade med hela 78 procent under året. Se bilden.

Listan baseras på offentliga uppgifter samt på enkätsvar från leverantörerna av materialhantering, där de besvarar frågor om vilka typer av system de tillhandahåller och anger sin totala intäktssiffra för system, mjukvara och tjänster relaterade till materialhantering och lagerautomation. För att kunna hamna på listan krävs att leverantören uppfyller ett antal kriterier, bland annat vad gäller bredden i lösningarna och hur pass avancerade lösningarnas mjukvaror är. Läs mer på mmh.com

Fler nyheter

Paketindex: Den gränsöverskridande e-handeln har ökat med 46 procent

Transportföretagen har nyligen publicerat en ny upplaga av Paketindex som redovisar statistik om svenska e-handelsleveranser. Paketindex för kvartal 1 2024 visar att antalet skickade paket till konsumenter ökade med 9,5 procent jämfört med samma period förra året och gränsöverskridande flöden ökade med hela 46 procent.

Läs mer »