MMH: De 20 största automationsbolagen 2023

I dagarna publicerade den amerikanska tidskriften Modern Materials Handling sin lista över de 20 största lagerautomationsbolagen. Årets lista innehåller en del spännande nykomlingar, bland annat Element Logic AS, stow Robotics och Symbotic som alla erbjuder robotiserade, automatiserade högdensitetslagringslösningar. Dessa tre bolag ansluter sig till förra årets nykomling norska AutoStore, vars robotbaserade kublagringssystem erövrar världen, och återförsäljs av ett dussin andra automationsbolag. 

Fortsatt god tillväxt i branschen

Modern Materials Handling uppger att försäljningen i branschen började vika under andra halvan av 2022 som en följd av Amazons neddragningar, den globala konjunkturnedgången, stigande räntor och krig i Ukraina. Intressant är att flera av de bolag som är mest aktiva i Norden utvecklas starkt. Det gäller bland annat KNAPP som växte inom alla sina kundsegment och ökade försäljningen med 16,3 procent. Även TGW Logistics hade en god tillväxt under året, liksom Swisslog vars orderstock nådde en rekordhög nivå. Även Kardex, Element Logic och AutoStore uppvisar god tillväxt, där AutoStore ökade med hela 78 procent under året. Se bilden.

Listan baseras på offentliga uppgifter samt på enkätsvar från leverantörerna av materialhantering, där de besvarar frågor om vilka typer av system de tillhandahåller och anger sin totala intäktssiffra för system, mjukvara och tjänster relaterade till materialhantering och lagerautomation. För att kunna hamna på listan krävs att leverantören uppfyller ett antal kriterier, bland annat vad gäller bredden i lösningarna och hur pass avancerade lösningarnas mjukvaror är. Läs mer på mmh.com

Fler nyheter

WSJ: USA och Kina frikopplas än mer

Amerikanska företag väljer bort Kina, konstateras Wall Street Journal i veckan. Importen från Kina till USA ökade förvisso med 1,5 procent från mars till april, men Kinas andel av den amerikanska varuimporten sjönk till den lägsta nivån sedan 2006.

Läs mer »

NA-KD expanderar med Element Logic i Nederländerna

Modeföretaget NA-KD etablerar nytt lager i Nederländerna och väljer ytterligare en AutoStore-lösning från Element Logic. Sedan tidigare har NA-KD en AutoStore-lösning i sitt lager i Landskrona, varifrån den nordiska marknaden försörjs. Nu etablerar bolaget en liknande lagerlösning i nederländska Duiven för marknaden utanför Norden. NA-KDs AutoStore blir en av de största som någonsin installerats i landet.

Läs mer »

KNAPP lanserar modulära skyttellösningen PickEngine

KNAPP lanserar nu den modulära skyttellösningen PickEngine, som beskrivs som ”en seriös utmanare inom standardiserad lagerautomation”. PickEngine är en modulärt uppbyggd skyttellösning med en implementeringstid på cirka sex månader, och därmed lämplig för både stora och små företag som efterfrågar ett snabbt och flexibelt AS/RS-system (automated storage and retrieval system).

Läs mer »