PEQ blir huvudägare i Inquire

Private Equity-bolaget PEQ blir huvudägare i 4PL-bolaget InQuire. Med PEQ som ägare får InQuire möjlighet att utveckla sin modell för hållbar transportlogistik uppger företagen i ett pressmeddelande.

– Tillsammans med PEQ och våra kunder kan vi skapa skaleffekter genom att bygga transportnätverken större. En enskild varuägare klarar inte alltid att hålla optimal fyllnadsgrad, men med gemensamma leveranser skapar vi stora värden för kunderna, säger Björn Paulsson, delägare och grundare av InQuire.

Genom att sänka kundernas kostnader, öka leveransservicen, minska miljöpåverkan och förbättra chaufförernas arbetssituation, ansvarar Inquire för logistiken åt stora transportintensiva aktörer som Elgiganten, Åbro och Maxbo. På PEQ ser man stora möjligheter för Inquire och väntar sig en god utveckling av det delägda bolaget.

– InQuire uppfyller våra krav för en långsiktigt hållbar investering med stor marknadspotential. De arbetar hållbart, transparent och använder ny teknik. Deras egenutvecklade mjukvaruplattform för transportoptimering i kombination med en affärsmodell som utmanar dagens traditionella standard, är något som vi tillsammans med befintlig ledning och grundare kommer fortsätta att utveckla. Vi ska erbjuda marknadens mest resurseffektiva leveranser, säger Oscar Ripa, Investment Manager på PEQ.

InQuire äger inga lastbilar eller är knutna till några transportörer, vilket är det vanliga i branschen. Affärsmodellen bygger på att man tar betalt för volymer och flöden i stället för antalet transporter, vilket skapar incitament att optimera transporterna med fulla lastbilar både tur och retur.

– Har man lyckats få konkurrerande varumärken som Åbro Bryggeri, Kopparberg och Krönleins Bryggeri, att leverera sina drycker till restauranger och systembolag i samma lastbilar, för att hålla nere kostnader och minimera koldioxidutsläppen, är man en aktör med stort försprång i en bransch som måste förändras för att överleva, säger Oscar Ripa.

Köpeskillingen och PEQs förvärvade andel av Inquire har inte offentliggjorts.

Fler nyheter

Stadiums prisade RFID-lösning levererar – ”från 65 till 99,5 procents korrekthet”

En viktig faktor bakom den svenska sport- och sportmodekedjan Stadiums framgångar är det ambitiösa och systematiska arbetet med att utveckla en förstklassig logistik och varuförsörjning. Ett arbete som resulterade i att Stadium 2022 belönades med Svensk Handel pris ”Årets logistiklösning”. Det som belönades var Stadiums framgångsrika arbete med att införa RFID, Radio Frequency Identification. Ett arbete som nu levererar både ökad försäljning och bättre lönsamhet som en följd av en saldokorrekthet på 99,5 procent.

Läs mer »

IMI Supply Chain Solutions och Shibuya i strategiskt partnerskap

IMI Supply Chain Solutions, som är specialiserade på mjukvarulösningar inom supply chain och logistik, har tillsammans med Shibuya ingått ett strategiskt samarbete kring driften av IMI Supply Chain Solutions svit av mjukvarulösningar. Se en intervju om samarbetet med Sandra Lundegaard, COO och vVD på  IMI Supply Chain Solutions och Martin Rydén, Head of Hybrid Cloud & Partners.

Läs mer »