PMI visar på tydlig vändning i konjunkturen – åter i tillväxtzonen

Den väl etablerade konjunkturindikatorn PMI-total (Purchasing Managers Index, inköpschefsindex) noterades i mars till 50,0 från 49,2 i februari, vilket är den högsta nivån sedan juli 2022 och innebär att indikatorn åter är i tillväxtzonen. Glädjande är att orderingången fortsätter att förbättras samtidigt som produktionsplanerna blivit mer expansiva, konstaterar Swedbank i sin analys.

Detta stärker bilden av en ljusare svensk industrikonjunktur, även om det går fortsatt trögt i flera av Sveriges viktigaste exportmarknader med Tyskland i spetsen, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank. 

Index för produktion svarade för det största positiva bidraget till uppgången i PMI-total följt av orderingång och sysselsättning medan leveranstider och lagerinköp gav ett negativt bidrag.  Industriföretagens inköpschefer har blivit mer optimistiska i sina affärsplaner. Index för produktionsplaner steg till 59,3 i mars. Det är den högsta nivån sedan februari 2023 men under indexets historiska genomsnitt (63,5).Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser sjönk i mars till 45,9 från 47,0 i februari.

– Pristrycket i industrin är fortsatt avtagande, vilket torde vara positiva nyheter för Riksbanken, konstaterar Kennemar.

Fler nyheter

Ny byggs Panattoni Landvetter

Amerikanska fastighetsutvecklaren Panattoni uppför ytterligare en logistikfastighet i Sverige. Den här gången gäller det ”Panattoni Landvetter” – en citynära logistik- och industrifastighet i anslutning till riksväg 40 och i närhet till Göteborg Landvetter Flygplats och Göteborgs Hamn.

Läs mer »

PostNord TPL utvidgar samarbetet med Consafe Logistics

Nordens största 3PL-aktör, PostNord TPL, har utökat sin verksamhet med ett nytt automatiserat lager i Stigamo, Jönköping. Det nya lagret opereras med lagerhanteringssystemet Astro WMS från Consafe Logistics, vilket innebär att de båda företagens partnerskap utvidgas ytterligare.

Läs mer »