Rockad i Instabee – Fredrik Hamilton lämnar vd-posten

Instabee förändrar ansvarsfördelningen mellan de två grundarna Alexis Priftis och Fredrik Hamilton. Priftis som hittills har varit styrelseordförande tar över som vd samtidigt som Hamilton går in som ordinarie styrelseledamot. Enligt ett pressmeddelande är rockaden resultatet av ett personligt beslut av Hamilton, som är störste ägare i koncernen. Samtidigt är det ingen hemlighet att Instabee förlorar stora pengar och att bolagets värde har rasat under det senaste året.

För ett år sedan gick de båda leverans- och techbolagen Instabox och Budbee samman och bildade Instabee. Då värderades den nya verksamheten till 18 miljarder kronor. Under 2022 omsatte koncernen Instabee Group 2,5 miljarder kronor och gjorde en rörelseförlust på 700 miljoner kronor. Sedan dess har värderingen sjunkit kraftigt, och landar nu kring 6,6 miljarder, vilket indikeras av storägaren Creades nedskrivningar av sitt 5,5-procentiga innehav.

Instabee erbjuder e-handelsleveranser hem och till paketskåp, till mottagare i sex länder. Fredrik Hamilton grundade Budbee och arbetade som vd under en kraftig tillväxtresa för att bli marknadsledare för hemleveranser till konsumenter. Efter samgåendet med Instabox har Fredrik haft rollen som vd. Alexis Priftis, som grundade Instabox, gick in som arbetande styrelseordförande på Instabee, men tar nu alltså över som vd. 

– För ett år sedan påbörjade vi en spännande resa som bjudit på många utmaningar men också skratt och lärdomar. Det har varit ett sant nöje att vara vd under den här tiden och att få arbeta med så många begåvade människor. Men det känns också rätt att nu lämna över nycklarna till Alexis och jag känner mig trygg med att han och resten av organisationen kommer att göra ett bra jobb framåt. Jag ser fram emot att bidra som aktiv ägare och styrelseledamot, säger Fredrik Hamilton.

Martin Randel, investerare och medgrundare av Vitamin Well AB, nShift och Unifaun, växlar över från en roll som ordinarie styrelseledamot till ordförande i Instabee efter Alexis Priftis. Förändringarna uppges träda i kraft med omedelbar verkan.

Fler nyheter

Stadigt växande marknad för fjärdepartslogistik

Uttrycken fjärdepartslogistik (4PL) och Lead Logistics Provider (LLP) lär ha myntats 1996 av Bob Evans, som då var konsult på Arthur Andersen (numera Accenture). Han definierade dessa båda uttryck som benämningar på en integratör som med resurser, kapacitet och sin egen och andra organisationers teknik designar, bygger och opererar omfattande lösningar i försörjningskedjan.

Läs mer »

Jula investerar i en AutoStore-lösning

Butikskedjan Jula växer snabbt både med fler fysiska butiker och en snabbt ökande e-handel. Med målet att både komprimera sin lagerhållning och samtidigt öka effektiviteten i plocket i centrallagret i Skara har Jula fattat beslut om att investera i en Autostore-lösning från Element Logic.

Läs mer »

Trafikanalys: Elektrifierade lastbilar ökar kraftigt kommande år

Statistikmyndigheten Trafikanalys uppger i en ny rapport att antalet nyregistrerade fordon kommer fortsatt att ligga på låga nivåer under 2024, men öka igen under 2025-2027 i takt med ett förbättrat konjunkturläge. En annan slutsats är att elektrifieringen av lastbilar fortsätter i snabb takt där även tunga eldrivna lastbilar köps i allt högre grad.

Läs mer »