Fr.v. Marcus Wallenberg, styrelseordförande i SAAB och Micael Johansson, CEO, SAAB i samband med invigningen av den nya anläggningen.

SAAB expanderar i USA – ”historiskt ögonblick”

SAABs expansion i flygsektorn i USA accelererade 2020 med då startskottet gick för uppbyggnaden av en ny anläggning i West Lafayette, Indiana. Anläggningen, som nu har slutförts inom utsatt tid och budget, kommer inledningsvis att användas för inhemsk produktion av Saabs bakkropp till skolflygplanet T-7A Red Hawk. Den kommer också att användas för forskning och utveckling inom autonomi, artificiell intelligens och avancerad tillverkning. 

– Detta är ett historiskt ögonblick för Saab. Vår nya högteknologiska produktionsanläggning och växande personalstyrka är resultat av Saabs löpande investeringar i USA. Skolflygplanet T-7A Red Hawk kommer att användas för att utbilda nästa generations stridspiloter och vi ser också fram emot att välkomna och utbilda nästa generations flygingenjörer och andra högkompetenta medarbetare här. Vi är en betrodd lokal partner och vi kommer att investera i samhället i West Lafayette såväl som i forskning och utveckling som bidrar till att hålla människor och samhällen trygga, säger Saabs koncernchef och VD Micael Johansson. 

– Indiana är en naturlig hemvist för Saab och jag är glad att vara på plats för att fira invigningen av den här utmärkta produktionsanläggningen. Saab skapar jobb inom försvars- och flygindustrin för invånarna i Indiana, vilket vi är stolta över. Jag ser fram emot att Indiana och Purdue University kommer att kunna bidra till att forma framtidens flyg inom ramen för T-7A Red Hawk-programmet i West Lafayette, säger Eric J. Holcomb, guvernör i Indiana. 

Saab planerar att rekrytera upp till 300 medarbetare, bland annat montörer, ingenjörer och systemadministratörer, till produktionsanläggningen. Verksamheten i West Lafayette kommer också att samverka med Purdue University med forskning och utveckling inom områden som sensorsystem och artificiell intelligens. Saab planerar att exportera produkter och teknologi som produceras vid anläggningen. 

– Vi ser fram emot de möjligheter till praktikplatser och anställningar som samarbetet kommer att ge Purdue Universitys studenter och alumner. Vi är mycket glada att Saabs verksamhet etableras här i Discovery Park District i Purdue och ser fram emot att samarbeta med en världskänd aktör som Saab och att bidra till de amerikanska medborgarnas säkerhet, säger Mitch Daniels, rektor vid Purdue University. 

– Detta blir den sjunde orten i USA där Saab har verksamhet. Saab Inc. är stolta att vara ett amerikanskt företag som säljer amerikanska produkter.  Vi är väl insatta i den amerikanska militärens uppdrag och vi har en företagskultur som gör att vi arbetar snabbt, effektivt och i nära samarbete med våra kunder. Nu ser vi fram emot att vara en del av lösningen för att hålla amerikaner i USA och andra delar av välden säkra. 

T-7A Red Hawk är ett helt nytt avancerat pilotträningssystem som är designat och tillverkat i ett partnerskap mellan Saab och Boeing för U.S. Air Force för att utbilda nästa generations piloter. Vid anläggningen i West Lafayette kommer Saab att bygga bakkroppen med installerade delsystem, bakom cockpit. Bakkroppen levereras sedan till Boeings anläggning för slutmontering i St. Louis, där den byggs ihop med framdelen, vingarna, fenorna och flygplansstjärten. 

Fler nyheter

Stadigt växande marknad för fjärdepartslogistik

Uttrycken fjärdepartslogistik (4PL) och Lead Logistics Provider (LLP) lär ha myntats 1996 av Bob Evans, som då var konsult på Arthur Andersen (numera Accenture). Han definierade dessa båda uttryck som benämningar på en integratör som med resurser, kapacitet och sin egen och andra organisationers teknik designar, bygger och opererar omfattande lösningar i försörjningskedjan.

Läs mer »

Jula investerar i en AutoStore-lösning

Butikskedjan Jula växer snabbt både med fler fysiska butiker och en snabbt ökande e-handel. Med målet att både komprimera sin lagerhållning och samtidigt öka effektiviteten i plocket i centrallagret i Skara har Jula fattat beslut om att investera i en Autostore-lösning från Element Logic.

Läs mer »

Trafikanalys: Elektrifierade lastbilar ökar kraftigt kommande år

Statistikmyndigheten Trafikanalys uppger i en ny rapport att antalet nyregistrerade fordon kommer fortsatt att ligga på låga nivåer under 2024, men öka igen under 2025-2027 i takt med ett förbättrat konjunkturläge. En annan slutsats är att elektrifieringen av lastbilar fortsätter i snabb takt där även tunga eldrivna lastbilar köps i allt högre grad.

Läs mer »