Anders Eriksson, Supply Chain Director på Varner. Foto: Varner

Varner inviger ny lagerbyggnad – ytterligare en AutoStore-anläggning installeras

Varner AS, en av Nordens största modekoncern med kedjorna Dressmann, Cubus, Carlings, Bik Bok, Volt och Junkyard, fattade 2021 beslut om att investera i ytterligare en AutoStore-anläggning från Swisslog. Invigningen av den nya lagerbyggnaden ägde rum i slutet av januari och installationerna av lagerautomationen påbörjades redan i augusti 2022.

– Vi följer vår ambitiösa tidsplan och allt går mycket bra. Just nu pågår tester av Swisslogs installationer och av mjukvaran SynQ som ska integreras med vårt eget ERP-system. Vi står även inför att lagra in de första 120 000 lådorna AutoStore-lösningen, vilket tar sin tid, berättar Anders Eriksson, Supply Chain Director på Varner AS.

Den nya AutoStore-lösningen kommer i en första fas bestå av 425 robotar, 230 000 lådor, 62 portar men har kapacitet för ytterligare expansion upp till totalt 330 000 lådor. I ordern till Swisslog ingår även mjukvaran SynQ, som kontrollerar och styr automationen samt bansystem, förpackningsmaskiner och ytterligare fem miniloadkranar. Med den nya automationslösningen kommer Varner kunna hantera 7 500 orderlinjer per timme, vilket gör AutoStore-anläggningen till en av de mest högpresterande i världen. Bakgrunden till satsningen är e-handelns snabba tillväxt i kombination med Varners egen ambition att expandera sin e-handel.

– Med den nya AutoStore-lösningen får vi en ny anläggning som är dedikerad för vår växande e-handel, samtidigt som den befintliga enbart kommer betjäna våra 1 200 butiker. Resultatet kommer bli att både e-handelskunder och butiker kommer att få en bättre och snabbare service, säger Anders, och förklarar att butikerna ibland har nedprioriterats till förmån för konsumentleveranserna, något som inte kommer hända när den nya anläggningen är i drift. 

Den nya AutoStore-lösningen kommer att driftsättas stegvis med start i juni 2023 och i mars 2024 ska allt vara klart och automationen vara i full drift. 

– I januari nästa år kommer e-handeln med alla våra varumärken hanteras i det nya automatiserade lagret. Då ska vi ha en ännu snabbare, effektivare och bättre e-handelslogistik och en bättre, mer precis logistik och leverans till butikerna, säger Anders. 

Varner AS är en norsk, familjeägd koncern och en av de största modedetaljisterna i Norden med närmare 8 500 anställda, 6 e-handelsbutiker och cirka 1 200 fysiska butiker i Norge, Sverige, Finland, Island och Danmark. 

Fler nyheter

Paketindex: Den gränsöverskridande e-handeln har ökat med 46 procent

Transportföretagen har nyligen publicerat en ny upplaga av Paketindex som redovisar statistik om svenska e-handelsleveranser. Paketindex för kvartal 1 2024 visar att antalet skickade paket till konsumenter ökade med 9,5 procent jämfört med samma period förra året och gränsöverskridande flöden ökade med hela 46 procent.

Läs mer »