Panu Porkka, CEO Verkkokauppa.com OY Foto: Otava

Verkkokauppa.com bygger Autostorelager med Swisslog

Finska e-handlaren Verkkokauppa.com har givit Swisslog uppdraget att bygga en AutoStore-lösning för hantering av små e-handelsvaror. Det robotiserade lagret uppförs i anslutning till Verkkokauppa.coms megavaruhus och lager på Jätkäsaari (Busholmen) i Helsingfors.

– Vi levererar närmare 15 000 produkter per dag till kunder över hela Finland. Under det senaste året har e-handeln ökat enormt och med vår investering i automation kommer vi kunna hantera de ökade volymerna med hög kundservice, säger Panu Porkka, CEO på Verkkokauppa.com.

Verkkokauppa.com startade 1992 och automationssatsningen är bolagets hittills största investering. När den nya anläggningen står klar är den en förutsättning för fortsatt tillväxt och kostnadseffektivitet samt en högre kundupplevelse som en följd av ett bredare sortiment, högre tillgänglighet och snabbare leveranser. 

– Våra främsta konkurrensfördelar är det stora sortimentet i kombination med en effektiv distribution och en överlägsen teknik. De fördelarna ska vi bibehålla och stärka för att även i framtiden kunna erbjuda marknaden bästa möjliga kundupplevelse, säger Panu Porkka.

Det nya automatiserade lagret börjar byggas under sommaren 2021 och beräknas stå färdigt i början av nästa år. Med automationen ökar Verkkokauppa.com sin yteffektivitet och skapar förutsättningar för kortare ledtider och bättre produkttillgänglighet. AutoStore-lösningen består av 36 robotar med kapacitet att plocka 1 000 artiklar per timme. 

– Vi är enormt glada och stolta över att Verkkokauppa.com har valt oss som partner för sin lagerautomation. Företaget är en pionjär i den finska e-handeln och har en stor och komplex logistikverksamhet, säger Christian Walby, säljchef för AutoStore på Swisslog Norge.

Verkkokauppa.com är Finlands mest välbesökta och populära e-handelsföretag som erbjuder ca 65 000 produkter i 26 olika produktkategorier. Varorna säljs på nätet samt i fyra megavaruhus och distribueras via fler än 3 000 utlämningsställen i Finland. Verkkokauppa.coms aktier är noterade på NASDAQ Helsingfors. 

Fler nyheter

Största Geopolitiska riskerna 2021

Efter pandemiåret 2020 var alla överens om att Covid 19 var en katalysator för ett ökat fokus på risk och ”resiliens”, det vill säga motståndskraft, som kommer påverka supply chains och världshandel under lång tid. Världens största kapitalförvaltare, Blackrock Investment, har listat de tio mest sannolika geopolitiska riskerna 2021.

Läs mer »

AutoStore levererar sitt sexhundrade system

Omåttligt populära AutoStore nådde en milstolpe i och med DSV Solutions beställning av ett antal AutoStore-anläggningar till sin 3PL-verksamhet i nio länder. I och med affären levereras den sexhundrade robotanläggningen från norska AutoStore.

Läs mer »

Svenskt Näringsliv: “Svenska företag riskminimerar i den globala försörjningskedjan”

Av en ny enkät som genomförts av Svenskt Näringsliv framgår att svenska företag håller fast vid sina globala försörjningskedjor trots de negativa erfarenheterna under pandemin. Däremot uppger 80 % av de medverkande företagen att de ökar sina lager, 53 % att de skaffar sig fler alternativa leverantörer och 20 % att de avser att köpa från fler länder. Allt för att framöver minska risken för störningar i sina globala försörjningskedjor.

Läs mer »