Panu Porkka, CEO Verkkokauppa.com OY Foto: Otava

Verkkokauppa.com bygger Autostorelager med Swisslog

Finska e-handlaren Verkkokauppa.com har givit Swisslog uppdraget att bygga en AutoStore-lösning för hantering av små e-handelsvaror. Det robotiserade lagret uppförs i anslutning till Verkkokauppa.coms megavaruhus och lager på Jätkäsaari (Busholmen) i Helsingfors.

– Vi levererar närmare 15 000 produkter per dag till kunder över hela Finland. Under det senaste året har e-handeln ökat enormt och med vår investering i automation kommer vi kunna hantera de ökade volymerna med hög kundservice, säger Panu Porkka, CEO på Verkkokauppa.com.

Verkkokauppa.com startade 1992 och automationssatsningen är bolagets hittills största investering. När den nya anläggningen står klar är den en förutsättning för fortsatt tillväxt och kostnadseffektivitet samt en högre kundupplevelse som en följd av ett bredare sortiment, högre tillgänglighet och snabbare leveranser. 

– Våra främsta konkurrensfördelar är det stora sortimentet i kombination med en effektiv distribution och en överlägsen teknik. De fördelarna ska vi bibehålla och stärka för att även i framtiden kunna erbjuda marknaden bästa möjliga kundupplevelse, säger Panu Porkka.

Det nya automatiserade lagret börjar byggas under sommaren 2021 och beräknas stå färdigt i början av nästa år. Med automationen ökar Verkkokauppa.com sin yteffektivitet och skapar förutsättningar för kortare ledtider och bättre produkttillgänglighet. AutoStore-lösningen består av 36 robotar med kapacitet att plocka 1 000 artiklar per timme. 

– Vi är enormt glada och stolta över att Verkkokauppa.com har valt oss som partner för sin lagerautomation. Företaget är en pionjär i den finska e-handeln och har en stor och komplex logistikverksamhet, säger Christian Walby, säljchef för AutoStore på Swisslog Norge.

Verkkokauppa.com är Finlands mest välbesökta och populära e-handelsföretag som erbjuder ca 65 000 produkter i 26 olika produktkategorier. Varorna säljs på nätet samt i fyra megavaruhus och distribueras via fler än 3 000 utlämningsställen i Finland. Verkkokauppa.coms aktier är noterade på NASDAQ Helsingfors. 

Fler nyheter

Stadigt växande marknad för fjärdepartslogistik

Uttrycken fjärdepartslogistik (4PL) och Lead Logistics Provider (LLP) lär ha myntats 1996 av Bob Evans, som då var konsult på Arthur Andersen (numera Accenture). Han definierade dessa båda uttryck som benämningar på en integratör som med resurser, kapacitet och sin egen och andra organisationers teknik designar, bygger och opererar omfattande lösningar i försörjningskedjan.

Läs mer »

Jula investerar i en AutoStore-lösning

Butikskedjan Jula växer snabbt både med fler fysiska butiker och en snabbt ökande e-handel. Med målet att både komprimera sin lagerhållning och samtidigt öka effektiviteten i plocket i centrallagret i Skara har Jula fattat beslut om att investera i en Autostore-lösning från Element Logic.

Läs mer »

Trafikanalys: Elektrifierade lastbilar ökar kraftigt kommande år

Statistikmyndigheten Trafikanalys uppger i en ny rapport att antalet nyregistrerade fordon kommer fortsatt att ligga på låga nivåer under 2024, men öka igen under 2025-2027 i takt med ett förbättrat konjunkturläge. En annan slutsats är att elektrifieringen av lastbilar fortsätter i snabb takt där även tunga eldrivna lastbilar köps i allt högre grad.

Läs mer »