woman receiving parcel box and signing name on the phone from delivery man at the house's door

Paketindex: Den gränsöverskridande e-handeln har ökat med 46 procent

Transportföretagen har nyligen publicerat en ny upplaga av Paketindex som redovisar statistik om svenska e-handelsleveranser. Paketindex för kvartal 1 2024 visar att antalet skickade paket till konsumenter ökade med 9,5 procent jämfört med samma period förra året och gränsöverskridande flöden ökade med hela 46 procent.

– Vi ser en kraftig ökning av paket som beställs från utanför Sveriges gränser. Här gäller det för transport- och logistikföretagen att ta höjd för vad detta innebär när det gäller leveranstider, dokumentation och lagerhållning. I dessa oroliga tider är det också viktigt att ta hänsyn till omvärldsfaktorer som kan leda till materialbrist och brister i leveranskedjan, säger Lars Persson, nordisk försäljningschef på Descartes i en kommentar till resultaten.

Enligt Paketindex kvartal 1 2024 skickades 48,2 miljoner paket från e-handlare till privatpersoner i Sverige under årets första tre månader. Andelen paket som levererades till ett utlämningsställe ökade med 8,3 procent och andelen paket som levererades med hemleverans ökade med 6,7 procent.

– Paketindex för årets första kvartal bekräftar att svensk e-handel fortsätter att öka när det gäller antalet paket som skickas. En utveckling som gynnar transportnäringen och särskilt då logistikföretagen som kan hålla den leveranstid och det leveranssätt som utlovats till kund, säger Lars Persson.

Paketindex är framtaget av Transportföretagen i samarbete med HUI Research. Indexet baseras på data från DHL, UPS, Postnord, DB Schenker, Best, Airmee, Bring, Early Bird, ICA Paket samt uppskattningar om Instabox och Budbees volymer.

Fler nyheter

Historisk satsning på infrastruktur, 1 315 miljarder kronor

Regeringen har beslutat om en proposition med historiskt stora satsningar på transportinfrastrukturen i Sverige. Utgångspunkten är att underhållet för det svenska väg- och järnvägsnätet måste stärkas samtidigt som det behövs investeringar i ny infrastruktur. Propositionen bygger på en överenskommelse mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Läs mer »