PMI: Fortsatt uppåt i industrin – Sverige sticker ut

Inköpschefsindex (PMI) för industrin ökade i november till 53,8 från 53,2 i oktober och är därmed i tillväxtzonen fjärde månaden i rad. Sedan bottennivån i fjol har indexet stigit med drygt tretton indexenheter och närmar sig dess historiska genomsnitt på 54,3.

– Temperaturen i svensk industri har ökat under fjärde kvartalet och är nu på indexnivåer som inte har noterats på över två år även om risken för höjda tullar och svag omvärldskonjunktur kan sätta käppar i hjulet, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Delindex för produktion svarade för det största positiva bidraget till PMI följt av orderingång. Industriföretagens produktionsplaner för närmaste halvåret är fortsatt optimistiska då indexet för andra månaden i rad noterades över 60-nivån. Leveranstider och sysselsättning sjönk däremot och gav ett negativt bidrag till indexet. Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser steg till 55,5 i november från 47,9 i oktober, vilket är den högsta nivån på fyra månader.

– Ett högre prisökningstryck i industrin samtidigt som kronförsvagningen driver upp företagens inköpskostnader är något som Riksbanken bör beakta inför nästa penningpolitiska beslut, säger Kennemar. 

Det säsongsrensade inköpschefsindexet för industrin (PMI-total) ökade i november till 53,8 från 53,2 i oktober, vilket är den högsta nivån sedan i maj. Industrin fortsätter därmed att vara i en expansiv riktning (över 50-nivån) och utfallen under inledningen av fjärde kvartalet tyder på att aktiviteten i industrin har stigit jämfört med tredje kvartalet. Sverige sticker därmed ut jämfört med andra länder där PMI för eurozonen alltjämt befinner sig utanför tillväxtzonen. Även i USA och Storbritannien är PMI-utfallen under 50-nivån samtidigt som den kinesiska industrin brottas med en svag tillväxt.

Fler nyheter

”Hållbara och motståndskraftiga transporter är en nyckelfråga för Sverige”

Ted Lundström är ordförande i Näringslivets Transportråd (NTR) och global logistikchef på Ovako. Han har lång erfarenhet av branschen där han ser både utmaningar och möjligheter för framtidens transportsystem och betonar vikten av att Sverige anpassar sig till en allt mer osäker omvärld genom att bygga ett flexibelt och hållbart transportsystem. Vi intervjuar Ted i senaste numret av Supply Chain Effect.

Läs mer »

Logtechpionjären

Logtechpionjären Amazon är en banbrytare vad gäller supply chain- och logistikteknik och ett företag som mer än andra representerar den snabbt ökade användningen av olika typer av teknologi i sina försörjningsflöden. Bolagets investeringar i teknik är en avgörande faktor bakom bolagets exceptionellt snabba tillväxt, höga effektivitet, lönsamhet och konkurrenskraft.

Läs mer »