SKF, Scania och LOTS Group lanserar en av Europas längsta rutter för elektriska godstransporter

SKF, Scania och LOTS Group har inlett ett samarbete med målet att främja hållbar logistik genom att etablera en av Europas längsta rutter för batterielektriska fordon (BEV). Den aktuella rutten sträcker sig mellan Södertälje och Göteborg och omfattar totalt 221 000 km per år, vilket gör den till en av de längsta BEV-rutterna i Europa.

Transportrutten går på sträckan Södertälje, Katrineholm, Göteborg och därefter tillbaka till Södertälje där SKFs gods körs i ena riktningen och Scanias gods i andra riktningen i ett 951 km långt rundtursflöde. Den nya rutten väntas reducera koldioxidutsläppen med 97 procent samtidigt som transportflödet optimeras. Rutten beräknas årligen spara 298 ton utsläpp av koldioxidekvivalenter, vilket motsvarar de årliga CO₂-utsläppen från 210 personbilar i Sverige. 

– Detta partnerskap är ett viktigt steg framåt i omställningen till hållbar logistik. Genom att främja samarbete mellan varuägare, transportörer och de företag som tillhandahåller laddinfrastruktur, minskar vi utsläppen samtidigt som nyttjandet maximeras, vilket är nyckeln till ekonomiskt hållbara transporter. Vårt mål är att detta ska bli en benchmark för liknande logistiklösningar i Europa, säger Johan Palmqvist, Managing Director Europe på LOTS Group.

– Det här samarbetet bidrar till att säkerställa energieffektiva och klimatsmarta transporter för våra kunder, vilket stödjer vår ambition att nå nettonollutsläpp i vår värdekedja, säger Måns Isacsson, logistikchef på SKF Sverige.

Många företag står för närvarande inför utmaningen att balansera hållbarhet och kostnad, där Scania med sin satsning på LOTS skapar samarbeten kring logistik som accelererar omställningen till mer hållbara transporter. Det aktuella transportflödet är ett exempel på att även tyngre transportflöden kan elektrifieras till en kostnad som är attraktiv för transportköparna. LOTS Groups modell för att lyckas med detta är att vidga systemgränserna bortom själva transporten och identifiera möjligheter till ökad effektivitet i det bredare logistiska systemet och använda digitala verktyg för att optimera kostnader, ledtider och hållbarhet.

Implementering av de elektriska fordonen kommer att ske i etapper med målet att verksamheten ska bedrivas i full skala senare under 2025.


LOTS Group är ett dotterbolag till Scania som samlar speditörer för att optimera logistiktjänster. Scanias kontrolltorn samordnar transportflöden, medan LOTS Group sköter ruttoptimering och laddningshantering med digitala verktyg för att maximera resurserna effektivitet. Tillsammans utvecklar de elektrifierade transporter och tillhandahåller hållbara, effektiva lösningar för grönare och mer kostnadseffektiv logistik.

Fler nyheter

Consafe Logistics förvärvar Solid WMS

Consafe Logistics, ett ledande mjukvaruföretag specialiserat på innovativa lösningar inom Warehouse Management System (WMS), Warehouse Execution System (WES) och Warehouse Control System (WCS), meddelar i ett pressmeddelande att man gör ett strategiskt förvärv av Solid WMS – en nederländsk leverantör av SaaS-baserade WMS-lösningar med bas i Breda, Nederländerna.

Läs mer »

CQM och IMI i strategiskt samarbete för lagerhantering med AI – ”en helt ny nivå”

CQM och IMI har inlett ett strategiskt partnerskap med fokus på avancerad AI i kombination med lagerhanteringslösningar. Genom att kombinera CQM:s djupa expertis inom matematiska modeller och lageroptimering med IMI:s beprövade WMS-lösningar (Warehouse Management System), vill parterna driva innovation och skapa intelligenta och effektiva lösningar som är enkla att implementera  och som ska ge omedelbar effekt för kunderna.

Läs mer »

Den digitaliserade försörjningskedjan – tillgång i en turbulent omvärld

I en värld präglad av osäkerhet och snabba förändringar står företag inför utmaningar som aldrig förr. Ökade tulltariffer, geopolitiska spänningar, strikta EU-regleringar och en intensiv konkurrens inom bilindustrin är bara några av de faktorer som påverkar dagens affärslandskap. Mitt i denna turbulens finns det en vital tillgång och möjliggörare: digitaliseringen av försörjningskedjan. 
Så inleds en tankeväckande krönika av Julia Weltman, Mikaels Johansson och Daniel Tolergård i senaste numret av Supply Chain Effect. Läs den här.

Läs mer »