PMI steg till 52,9 i januari – ljusare i industrin

Konjunkturbarometern Inköpschefsindex (PMI) för industrin ökade till 52,9 i januari (52,4, dec) och är därmed i tillväxtzonen för sjätte månaden i rad, men under indexets historiska genomsnitt på 54,3.

– Svensk industri fortsatte att uppvisa en högre aktivitet än i euroländernas industrier samtidigt som produktionsplanerna steg. Men om den tröga omvärldskonjunkturen består och hotet om höjda tullar blir verklighet kan det bli en utmaning för svensk industri, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank. 

Orderingång svarade i januari för det största positiva bidraget till uppgången i PMI följt av sysselsättning medan leveranstider, produktion och lager gav negativa bidrag till PMI. Industriföretagens produktionsplaner noterades i januari till den högsta nivån på två år, och landade på 65,2 och tycks inte ha påverkats av hotet om höjda tullar. Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser sjönk till 54,3 i januari från 55,7 i december men har ökat med 8,7 indexenheter jämfört med januari förra året. 

– Pristrycket i industrin ökar men i en lugnare takt då den globala råvaruprisuppgången hålls tillbaka av den tröga omvärldskonjunkturen och av färre störningar i leveranskedjorna, konstaterar Kennemar.

Fler nyheter

Descartes: tullavgifter och handelshinder bekymrar 48 % av beslutfattarNA i Supply Chain

En ny studie från Descartes visar att 48 procent av beslutsfattarna inom logistik och Supply Chain ser ökade tullavgifter och handelshinder som en av de största utmaningarna just nu. Rapporten Supply Chain Intelligence Report 2024: Escalating Challenges for Global Supply Chain Leaders, visar att detta tillsammans med störningar i leveranskedjan (45 %) och geopolitisk instabilitet (41 %) är de faktorer som mest påverkar företagens försörjningskedjor.

Läs mer »