Beatriz Fellenius, Supply Chain Manager på Cervera.

Aditro bygger AutoStore vid Arlanda – Cervera först in

Aditro Logistics, del av finska Posti Group, installerar robotsystemet AutoStore i sitt e-handelslager på Arlanda. I installationen ingår 40 robotar och 50 000 lagringslokationer där hela lösningen kommer att kunna hantera mer än 1 000 order per timme. Målet är att förstärka kundupplevelsen, erbjuda en skalbar och kostnadseffektiv logistik samt e-handelslösningar till Aditros kunder. Systemet levereras av Element Logic Sweden och Cervera blir första kunden i den nya lösningen.

Aditro Logistics investerar 70 miljoner kronor (7 miljoner euro) i den nya automatiserade lager- och plocklösningen Autostore, som är ett av världens snabbast växande lagersystem. Det nya systemet beräknas vara i drift i april 2022. 

– Implementeringen av Autostores lagersystem är början på en ny era för oss. Logtech, robotar och automatisering är hörnstenarna i vår strategi. Med den nya investeringen tar vi nästa steg i att framtidssäkra vårt logistikerbjudande, något som dessutom hjälper oss att framtidssäkra våra kunders behov inom logistik och e-handel. Det är en viktig del av vårt konceptuella sätt att arbeta och något som vi kommer att använda på andra lager inom Aditro Logistics och Posti Group. Jag är också väldigt glad över vårt nya flerårsavtal med Cervera. Genom vår nya lösning kan vi erbjuda dem precis den skalbarhet, kapacitet och kostnadseffektivitet som de söker, säger Johannes Gussander, vd på Aditro Logistics.

– Vi är väldigt glada över att bli en del av Aditro Logistics och Posti Groups nya resa. Ett steg in i framtiden och en möjlighet att ta del av skräddarsydd och automatiserad logistik. Den nya logistiklösningen passar våra tillväxtambitioner och logistikbehov perfekt. Vi är mitt i en förändring av hela vårt företag som innebär att vi ska vara ett ledande e-handelsföretag med butiker. Det nya avtalet gör det möjligt för oss att fortsätta vår planerade expansion med full fart utan några kapacitetsbegränsningar. Samtidigt som vi säkerställer högsta kvalitet mot slutkonsumenten, säger Peter Rimbäck, vd på Cervera.

– Vi har arbetat fram den nya avtalsstrukturen i sann partnerskapsanda tillsammans med teamet på Aditro Logistics. Den nya automatiserade lösningen från Autostore och Element Logic kommer att skräddarsys för våra e-handels- och lagerlogistikflöden, för att perfekt passa våra logistikbehov gällande plats, kapacitet, kvalitet och effektivitet. Vi tror också att Aditro Logistics och Posti Groups omfattande erfarenhet av logistikoptimering och specifikt deras nya initiativ inom logtech är något som Cervera kommer att ha fördel av framöver. Autostore-automatiseringen kommer att öka kapaciteten avsevärt när det gäller antalet hanterade beställningar per dag, vilket är viktigt för att uppfylla vårt kundlöfte inom e-handel, speciellt under högsäsongstopparna, säger Beatriz Fellenius, Supply Chain Manager på Cervera.

Det nya Autostore-systemet kommer att levereras av Element Logic Sweden och består av 40 robotar, 10 plockstationer, 3 inkommande stationer och 50 000 lagringslokationer. Förutom Autostore-systemet och så kallade automationsburar, kommer den nya installationen att innehålla ett komplett transportsystem med fjärrstyrda packningsstationer och sorteringskapacitet.

Fler nyheter

Panasonic förvärvar Blue Yonder – värderas till 72 miljarder kronor

Panasonic Corporation förvärvar Blue Yonder – en globalt ledande aktör för digitala end-to-end-lösningar i supply chain. Panasonic förvärvade redan i juli 2020 20 % av aktierna i Blue Yonder och förvärvar nu resterande 80 % av bolagets aktier. Sammantaget kostar förvärvet Panasonic 8,5 miljarder USD, vilket innebär att Blue Yonder värderas till cirka 72 miljarder kronor. Säljare är Mountain Capital och Blackstone.

Läs mer »

Matsmart automatiserar i nytt klimatsmart lager

E-handlaren Matsmart investerar i ett nytt, automatiserat och över 20 000 kvadratmeter stort lager i Örebro. Automationslösningen är e-handelsfavoriten AutoStore, som levereras av Element Logic. I det nya solcellsdrivna lagret, som beräknas tas i drift våren 2022, kommer 149 robotar effektivt hjälpa personalen att plocka och packa varor.

Läs mer »