Jonas Karlén, vd för Adlibris. Foto: Adlibris

Adlibris satsar på AutoStore 

I Adlibris nya automatiserade logistiksatsning väljer man att investera i robotsystemet AutoStore från Element Logic. En strategisk satsning med målet att befästa Adlibris position som en av Nordens ledande e-handlare.

Adlibris, som är en del av Bonnier Group, är Nordens största nätbokhandel med bland annat 13 miljoner boktitlar. Man strävar ständigt efter att optimera sina logistikflöden och säkerställa en kundleverans i högsta klass. Ett led i detta är satsningen på utbyggnaden av företagets logistikverksamhet i viktiga e-handelsklustret Morgongåva, utanför Uppsala.

Adlibris har tecknat ett 10-årigt avtal med Företagsparken i Morgongåva, för att bygga ut sin logistik med nya lokaler. Som en viktig del i utbyggnaden satsar man på den senaste tekniken för logistikautomation, AutoStore. Robotsystemet levereras och installeras av Element Logic. 

– I och med valet av Element Logic får vi en beprövad, erfaren och flexibel automationsleverantör som gör oss ännu bättre på att erbjuda våra kunder en leveransupplevelse i toppklass. Investeringen stärker vår position som en av de ledande e-handlarna i Norden och den största bokhandeln, säger Jonas Karlén, vd för Adlibris.

Effektivare kundleverans
Målet med den högautomatiserade AutoStore-lösningen är att öka leveransprecisionen för att kunna erbjuda en ännu effektivare kundleverans, samtidigt som man ökar lönsamheten.
Element Logics installation består av en AutoStore-grid med en kapacitet på 65 000 lådor. Initialt fylls den med 60 000 lådor som hanteras av 150 robotar, där plock och inlagring sker vid 37 portar. Effektiviteten beräknas hamna på 4 300 orderrader/h.

– Adlibris leder utvecklingen inom bokhandelsbranschen och därför är det naturligt att man väljer att satsa på skalbara och effektiva automationslöningar för ökad kundnöjdhet och lönsamhet. Vi ser fram emot att vara med och optimera deras logistikverksamhet i Morgongåva; en otroligt spännande e-handelshub där vi på Element Logic idag har en stark position, säger Benny Thögersen, Managing Director på Element Logic Sweden.

Fler nyheter

PostNord TPL utvidgar samarbetet med Consafe Logistics

Nordens största 3PL-aktör, PostNord TPL, har utökat sin verksamhet med ett nytt automatiserat lager i Stigamo, Jönköping. Det nya lagret opereras med lagerhanteringssystemet Astro WMS från Consafe Logistics, vilket innebär att de båda företagens partnerskap utvidgas ytterligare.

Läs mer »

PMI visar på tydlig vändning i konjunkturen – åter i tillväxtzonen

Den väl etablerade konjunkturindikatorn PMI-total (Purchasing Managers Index) noterades i mars till 50,0 från 49,2 i februari, vilket är den högsta nivån sedan juli 2022 och innebär att indikatorn åter är i tillväxtzonen. Glädjande är att orderingången fortsätter att förbättras samtidigt som produktionsplanerna blivit mer expansiva, konstaterar Swedbank i sin analys.

Läs mer »