CEVA Logistics och Fnac Darty bildar europeisk jätte för e-handelslogistik

Butikskedjan Fnac Darty och 3PL-bolaget CEVA Logistics meddelar att de har undertecknat ett avtal om att etablera ett joint venture med ambitionen att bli en stor europeisk aktör inom e-handelslogistik och på SaaS-marknaden. Det gemensamma bolaget heter Weavenn och erbjuder en integrerad tjänst som kombinerar en teknisk marknadsplattform med olika logistiklösningar.

Erbjudandet ska möta alla behov hos e-handelsaktörer, bland annat en fullständig hantering av marknadsplatser, direktförsäljning till konsumenter och omnikanalleverans. Fnac Darty-gruppen har ett nätverk av nästan 1 000 butiker och en beprövad omnikanalmodell med 24 miljoner unika månatliga besökare på sina webbplatser, och CEVA Logistics, ett världsledande 3PL-bolag, har ett nätverk av över 1 300 logistikanläggningar i fler än 170 länder och erbjuder fulfilment-plattformen Shipwire.

– Med över 1 miljard orderrader fram till 2022 har e-handel blivit en central del av vår logistikverksamhet och expertis. Genom att samarbeta med en branschledare som Fnac Darty kan vi skapa en lösning som drar nytta av de bästa tekniska lösningarna och som kan stödja marknadens tillväxt, genom att möta kraven från e-handelssäljare när det gäller effektivitet, tillgänglighet, transparens och synlighet, säger Mathieu Friedberg, CEO på CEVA Logistics.

Weavenn ägs till lika delar av de två företagen som räknar med att samarbetet kommer generera en försäljning på över 200 miljoner euro de kommande fem åren, med en tvåsiffrig rörelsemarginal. Samarbetet planeras att sjösättas under 2024, men ska dessförinnan godkännas av konkurrensmyndigheter.

Fler nyheter

Stadigt växande marknad för fjärdepartslogistik

Uttrycken fjärdepartslogistik (4PL) och Lead Logistics Provider (LLP) lär ha myntats 1996 av Bob Evans, som då var konsult på Arthur Andersen (numera Accenture). Han definierade dessa båda uttryck som benämningar på en integratör som med resurser, kapacitet och sin egen och andra organisationers teknik designar, bygger och opererar omfattande lösningar i försörjningskedjan.

Läs mer »

Jula investerar i en AutoStore-lösning

Butikskedjan Jula växer snabbt både med fler fysiska butiker och en snabbt ökande e-handel. Med målet att både komprimera sin lagerhållning och samtidigt öka effektiviteten i plocket i centrallagret i Skara har Jula fattat beslut om att investera i en Autostore-lösning från Element Logic.

Läs mer »

Trafikanalys: Elektrifierade lastbilar ökar kraftigt kommande år

Statistikmyndigheten Trafikanalys uppger i en ny rapport att antalet nyregistrerade fordon kommer fortsatt att ligga på låga nivåer under 2024, men öka igen under 2025-2027 i takt med ett förbättrat konjunkturläge. En annan slutsats är att elektrifieringen av lastbilar fortsätter i snabb takt där även tunga eldrivna lastbilar köps i allt högre grad.

Läs mer »