Detaljhandeln är fortsatt Pessimistisk – e-handeln sjunker kraftigt

De svenska handelsföretagens syn på kommande tre månader är dyster. Framtidsförväntningarna inom sällanköpshandeln, dagligvaruhandeln samt partihandeln föll i mars visar Svensk Handels Handelsbarometer. Samtidigt visar organisationens E-handelsindikator att e-handeln bromsar in kraftigt i februari.

I över tre års tid har handelsföretagens framtidsutsikter utifrån parametrarna försäljning, antal anställda, samt lönsamhet varit pessimistiska. Aldrig tidigare i Handelsbarometerns historia har en sådan långtgående dyster trend kunnat noteras. Framtidstron inom såväl sällanköpshandeln som daglighandeln rasar i månadens mätning. Den förra med -3,0 enheter, vilket resulterar i ett indikatorvärde på 89,9, och den senare med -4,6 enheter, vilket innebär ett indikatorvärde på 92,0. Den främsta anledningen till den stora nedgången är en alltmer dämpad syn på framtida lönsamhet och försäljning. 

– Resultaten vi idag presenterar kanske kommer som en överraskning för människor runt om i landet som följt debatten under senare tid. Här vill vi ändå markera klart och tydligt. Den svenska handeln har det oerhört tufft just nu. Det råder inga tvivel om att företag och jobb runt om i landet, i såväl större som mindre städer, nu står på spel, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel och fortsätter: 

– Att en så pass central och viktig bransch som handeln präglats av pessimism i över tre års tid borde få varningsklockorna att ringa. Just nu slås i övrigt välmående företag ut, och med dem även viktiga arbetstillfällen och skatteintäkter. 

Flertalet faktorer talar dessutom för att den dystra trenden kan komma att hålla i sig under en längre tid. En tilltagande inflation, som pressar upp marknadsräntor, i kombination med den geopolitiska osäkerhet som går att bevittna, slår hårt mot konsument, och därmed också handelsföretagen. 

– Att priserna, och genom det räntorna, tar fart uppåt har en mycket negativ effekt på hushållens konsumtion, vilket i sin tur hotar återhämtningen inom handeln och i den svenska ekonomin i stort. Här befinner sig handeln i en rävsax. Samtidigt som kostnaderna ökar och lönsamheten faller, måste företagen försöka hålla priserna nere för att behålla sina kunder. För många blir det tyvärr en omöjlig ekvation, säger Sofia Larsen. 

Enligt Svensk Handels E-handelsindikator uppgår e-handelns omsättning för februari månad till 9,7 miljarder kronor. Det är en minskning med 16 procent jämfört med februari 2024, vilket ytterligare understryker den svenska handelns utsatta läge.

– Detta blev en dubbelsmäll för e-handeln. Färre e-handlade i februari, och dessutom för mindre summor. Det är ett tydligt kvitto på att 2024 års återhämtning har kommit av sig och att konsumenterna ännu är försiktiga med att göra inköp. Det är tveklöst en konsekvens av det tuffa ekonomiska läge vi befinner oss i. För många e-handelsföretag är de tuffa tiderna långt från över, säger Per Ljungberg, innovationschef på Svensk Handel.

Fler nyheter

”Wow, vilket fantastiskt, högteknologiskt lager!”

Familjeföretaget Varner etablerades i Norge 1962 av Frank Varner och är idag en av de största modekoncernerna i Norden. Sedan starten har företaget vuxit rejält med sina välkända varumärken Cubus, Dressmann, Carlings, Bik Bok, Volt och Junkyard. Läs om bolagets framgångsrika strategiska lagerutveckling från 2012 fram tills idag.

Läs mer »

OneMed väljer TGW för automation av nytt distributionscenter i Göteborg

OneMed har skrivit avtal med TGW Logistics för leverans av en automationslösning till företagets distributionscenter i Halvorsäng i Göteborg. Investering är en viktig del i bolagets strategi för att säkerställa en effektiv och modern logistiklösning som är anpassad för att möta vårdens höga krav på tillförlitlighet, snabbhet och precision.

Läs mer »