DHL Trade Atlas 2025, foto: DHL

DHL Trade Atlas 2025: ”Den globala handeln växer, men i långsammare takt”

DHL och New York University Stern School of Business årliga studie DHL Trade Atlas förutspår en ökning av den globala handeln trots Trump-tullar, ökade geopolitiska risker och en omstrukturering av de globala handelsmönstren. Även om man konstaterar att tillväxten kan bromsa in något så prognosticerar man att den globala handeln under kommande fem år kommer att växa något mer än under de senaste tio åren. En betydande del av tillväxten under kommande år väntas ske i Indien, Vietnam, Indonesien och Filippinerna

I studien hävdas även att USAs import av kinesiska varor endast har minskat marginellt. Återstår att se om detta kommer att bestå. I studien förutspås att varuhandeln kommer att växa med en årlig genomsnittlig tillväxttakt på 3,1 procent från 2024 till 2029, vilket ungefär motsvarar BNP-tillväxten och innebär en måttligt snabbare handelstillväxt jämfört med föregående decennium. Även om den nya amerikanska administrationen genomför alla sina föreslagna tullhöjningar och andra länder svarar med motåtgärder, förväntas den globala handeln trots allt växa under de kommande fem åren, men i en mycket långsammare takt jämfört med de senaste åren.

Indien, Vietnam, Indonesien och Filippinerna kliver fram

Mellan 2024 och 2029 förväntas fyra länder rankas bland de 30 bästa för både hastighet (tillväxttakt) och omfattning (absolut mängd) av handelstillväxt: Indien, Vietnam, Indonesien och Filippinerna. Indien utmärker sig också som det land med den tredje största absoluta mängden förväntad handelstillväxt (6% av den globala handelstillväxten), efter Kina (12 %) och USA (10 %). De länder som förväntas leverera den mest absoluta handelstillväxten är spridda över Asien, Europa och Nordamerika. Samtidigt som kategorin länder med den snabbaste förväntade handelstillväxten även inkluderar flera länder i Afrika och Latinamerika. På nivån av större världsområden förväntas den snabbaste volymtillväxten i handel från 2024 till 2029 för Syd- och Centralasien, Sub-Sahara Afrika och ASEAN-länderna – med årliga genomsnittliga tillväxttakter mellan 5-6 procent. Alla andra regioner förväntas växa med takter mellan 2-4 procent.

Nytt rekord i långdistanshandel

Trots ett utbrett intresse för närproduktion och produktion av varor närmare sina kunder visar studien att handeln inte har blivit mer regionaliserad totalt sett. Faktiska handelsflöden indikerar motsatt trend. Under de första nio månaderna av 2024 nådde den genomsnittliga distansen för alla handlade varor ett rekord på 5 000 kilometer, medan andelen handel inom större regioner föll till en ny lägsta nivå på 51 procent.

Anledning till optimism

Trade Atlas 2025 framhåller flera skäl till optimism om framtiden för global handel trots en vändning mot mer restriktiva amerikanska handelspolicies. De flesta länder fortsätter att se handel som en viktig ekonomisk möjlighet, och amerikanska handelshinder kan stärka banden mellan andra länder. Dessutom kan många av Trumps tullhot sluta annorlunda än ursprungligen föreslagna eller försenas för att förhindra en ökning av inhemsk inflation. Dessutom står USA:s andel av världens import för närvarande på 13 procent, och dess andel av exporten är 9 procent – tillräckligt för att amerikanska politikers effekter ska ha betydande effekter på andra länder men inte räckligt för att ensamt bestämma framtiden för global handel.

– Medan hot mot det globala handelssystemet måste tas på allvar, har global handel visat stor motståndskraft på grund av de stora fördelar som det ger för ekonomier och samhällen, säger Steven A. Altman, Senior Research Scholar and Director of DHL Initiative on Globalization vid NYU Stern’s Center for the Future of Management. Medan USA kan dra sig tillbaka från handel – till en betydande kostnad – är det inte sannolikt att andra länder följer USA:s väg eftersom mindre länder skulle drabbas ännu hårdare om de reducerade sin internationella handel.

Ännu ingen frikoppling Kina – USA

DHL Trade Atlas 2025 ger en uppdatering om geopolitikdrivna förändringar i handelsmönster. Medan handeln mellan block av nära allierade till USA och Kina minskade 2022 och 2023 i förhållande till handeln inom dessa block, var dessa minskningar mindre och fortsatte inte 2024. USA och Kina har minskat sina andelar av handel med varandra, men inte tillräckligt för att utgöra en meningsfull ”frikoppling.” Direkt handel mellan USA och Kina har fallit från 3,5 procent av världshandeln 2016 till 2,6 procent under de första nio månaderna av 2024. USA importerar dock fortfarande en lika stor andel av sina importvaror från Kina som resten av världen gör. Dessutom finns det bevis som tyder på att USA:s import från Kina är underrapporterad. Dessutom tyder data som även beaktar kinesiska insatser i varor som USA importerar från andra länder på att det inte finns någon meningsfull minskning av USA:s beroende av varor tillverkade i Kina.

DHL Trade Atlas 2025 inkluderar koncisa ensidiga landsprofiler som sammanfattar handelsmönstren för nästan 200 länder och territorier som omfattar över 99 procent av världshandeln, BNP och befolkning. Rapporten är författad av Steven A. Altman och Caroline R. Bastian vid New York University Stern School of Business på uppdrag av DHL. Den slutfördes i februari 2025 med data och prognosuppdateringar fram till januari 2025. New York University Stern School of Business är en av USAs främsta skolor för managementutbildning och forskning. NYU Stern erbjuder en bred portfölj av transformativa program på avancerad, grundläggande och exekutiv nivå, alla berikade av dynamiken och de djupgående resurserna i en av världens affärshuvudstäder. 

Fler nyheter

”Wow, vilket fantastiskt, högteknologiskt lager!”

Familjeföretaget Varner etablerades i Norge 1962 av Frank Varner och är idag en av de största modekoncernerna i Norden. Sedan starten har företaget vuxit rejält med sina välkända varumärken Cubus, Dressmann, Carlings, Bik Bok, Volt och Junkyard. Läs om bolagets framgångsrika strategiska lagerutveckling från 2012 fram tills idag.

Läs mer »

OneMed väljer TGW för automation av nytt distributionscenter i Göteborg

OneMed har skrivit avtal med TGW Logistics för leverans av en automationslösning till företagets distributionscenter i Halvorsäng i Göteborg. Investering är en viktig del i bolagets strategi för att säkerställa en effektiv och modern logistiklösning som är anpassad för att möta vårdens höga krav på tillförlitlighet, snabbhet och precision.

Läs mer »