Robert Falck, CEO Einride

Einride i partnerskap med A.P. Møller- Mærsk för elektrifierade transporter

Svenska logtechbolaget Einride har ingått ett strategiskt samarbetsavtal med A.P. Møller-Mærsk för elektrifiering av över en miljon leveranser under en första femårsperiod. Grunden för samarbetet är Einrides teknikplattform för frakter. Plattformen består av 300 anslutna elektriska fordon, 150 laddstationer och sammanhängande tjänster. Partnerskapet är ett led i Mærsks hållbarhetsåtagande om noll nettoutsläpp i sin värdekedja 2040.

Enligt ett pressmeddelande från Einride är samarbetet det hittills största operativa initiativet för elektrifierade tunga transporter. De anslutna elektriska fordonen kommer levereras av Einride under åren 2023-2025 och användas i Mærsks Nordamerikanska verksamhet i ett antal utvalda städer. Einride erbjuder sina tjänster som Software as a service och Capacity as a service. Fordon, laddstationer och tjänster integreras på Einrides eget datadrivna operativsystem Saga.

– Detta är en av de största affärerna någonsin vad gäller att göra transporter hållbara och det sker vid en avgörande tidpunkt, säger Robert Falck, CEO på Einride.

– Våra kunder vill se handfasta åtgärder för hållbara försörjningskedjor, inte enbart konceptuella , säger Vincent Clerc, CEO, Ocean & Logistics, A.P. Moller – Maersk.

I maj 2021 investerade A.P. Moller – Maersk via sitt venture-capital-bolag Maersk Growth i Einride i samband med en investeringsrunda som inbringade 110 miljoner USD. I och med den investeringen påbörjades ett strategiskt och långsiktigt partnerskap mellan bolagen.

—–

Einride AB är ett svenskt teknik- och transportföretag baserat i Stockholm och Göteborg som specialiserar sig på elektriska och självkörande fordon, kända som Einride pods.

Maersk Growth är A. P. Møller – Maersks investeringsverksamhet och har som mål att digitalisera, demokratisera och minska koldioxidutsläppen i försörjningskedjor genom att stötta nya affärsmodeller och tekniker.

A.P. Møller – Maersk är ett integrerat container-logistikföretag som arbetar för att sammankoppla och förenkla sina kunders försörjningskedjor. Företaget är verksamt i 130 länder och sysselsätter cirka 95 000 medarbetare.

Fler nyheter

aim’n automatiserar sitt nybyggda lager med AutoStore

Svenska aim’n, ett varumärke för multifunktionella sportswear-plagg för kvinnor gör nu sin största satsning någonsin i och med investeringen i ett nytt huvudkontor med ett tillhörande automatiserat lager. Automationslösningen är en AutoStore från Element Logic som ska installeras i aim’ns nya lager i Getinge utanför Halmstad.

Läs mer »

Tre avgörande förutsättningar för datadrivet beslutsfattande

”Under de senaste fem åren har digitaliseringen inom många supply chain-segment tagit rejäl fart, vilket öppnar upp för både bättre visibilitet och dataanalys, med en bredd som verkligen möjliggör en högre grad av kvalitativt datadrivet beslutsfattande. Men det saknas ofta några avgörande förutsättningar för att lyckas – och det som saknas är inte tekniska förutsättningar.” Så inleds Hans Berggrens senaste krönika i Supply Chain Effect.

Läs mer »

Broman Group fortsätter att automatisera med Swisslog

För två år sedan valde finska Broman Group att samarbeta med Swisslog som partner för sitt avancerade automatiserade logistikcenter i Kervo, tre mil nordost om Helsingfors. Nu har det blivit dags att mer än fördubbla logistikcentret och Swisslog har återigen valts som leverantör.

Läs mer »