Dag-Adler Blakseth, CEO Element Logic

Element Logics grundare cashar in

Europeiska kapitalförvaltaren Castik Capital S.à r.l., med bas i Luxemburg, förvärvar 50,1 % av aktierna i Element Logic av grundarna Dag-Adler Blakseth och Kjell Blakseth för en icke offentliggjord köpeskilling. Element Logic, med huvudkontor i Kløfta, Norge, är specialiserade på automatiserade lagerlösningar baserade på AutoStore-systemet. Element Logic grundades 1985 och har i dag 170 anställda på kontor över hela Europa. Sedan 2014 har Element Logic vuxit organiskt med ca 50 % per år och 2020 installerade företaget flest AutoStore-anläggningar i världen i tuff konkurrens med globala aktörer som Swisslog, Dematic och Bastian Solutions.

Element Logic är 100 % inriktade på AutoStore och med Castik som huvudägare kommer bolagets snabba europeiska expansion ytterligare intensifieras, bland annat genom kompletterande investeringar i service- och mjukvara, inklusive selektiva förvärv.

– Vi är glada att ha Castik ombord, de är en bra match för Element Logic och kommer att vara en mycket bra partner för företaget i framtiden. Tillsammans kommer vi att fortsätta den otroliga resan vi har påbörjat, samtidigt som vi bibehåller “Element Way” och vår unika företagskultur med människor i fokus. Det finns otroligt många spännande möjligheter som öppnas när vi lägger Castiks kompetens till vår egen kompetens, erfarenhet och ambitioner, säger, Dag-Adler Blakseth VD på Element Logic.

Företaget har uppnått en kraftig tillväxt de senaste åren och omsatte mer än 100 miljoner euro 2020. Med fullständiga distributionsrättigheter för AutoStore i Europa har Element Logic expanderat och etablerat sig på flera marknader de senaste åren. Förutom nya marknader som Frankrike, Polen, Benelux och Tjeckien öppnade företaget nyligen kontor i Spanien och Finland.

– Vi är mycket nöjda med möjligheten att ingå ett partnerskap med Dag-Adler och resten av Element Logic-teamet för att bidra till fortsatt tillväxt för företaget. Element Logic har under de senaste åren uppnått en fantastisk tillväxt på marknaden för lagerautomation som fortfarande är i sin linda, säger Michael Phillips partner i Castik Capital.

Affären beräknas vara fullt genomförd under juli 2021.

Fler nyheter

Största Geopolitiska riskerna 2021

Efter pandemiåret 2020 var alla överens om att Covid 19 var en katalysator för ett ökat fokus på risk och ”resiliens”, det vill säga motståndskraft, som kommer påverka supply chains och världshandel under lång tid. Världens största kapitalförvaltare, Blackrock Investment, har listat de tio mest sannolika geopolitiska riskerna 2021.

Läs mer »

AutoStore levererar sitt sexhundrade system

Omåttligt populära AutoStore nådde en milstolpe i och med DSV Solutions beställning av ett antal AutoStore-anläggningar till sin 3PL-verksamhet i nio länder. I och med affären levereras den sexhundrade robotanläggningen från norska AutoStore.

Läs mer »

Svenskt Näringsliv: “Svenska företag riskminimerar i den globala försörjningskedjan”

Av en ny enkät som genomförts av Svenskt Näringsliv framgår att svenska företag håller fast vid sina globala försörjningskedjor trots de negativa erfarenheterna under pandemin. Däremot uppger 80 % av de medverkande företagen att de ökar sina lager, 53 % att de skaffar sig fler alternativa leverantörer och 20 % att de avser att köpa från fler länder. Allt för att framöver minska risken för störningar i sina globala försörjningskedjor.

Läs mer »