Dag-Adler Blakseth, CEO Element Logic

Element Logics grundare cashar in

Europeiska kapitalförvaltaren Castik Capital S.à r.l., med bas i Luxemburg, förvärvar 50,1 % av aktierna i Element Logic av grundarna Dag-Adler Blakseth och Kjell Blakseth för en icke offentliggjord köpeskilling. Element Logic, med huvudkontor i Kløfta, Norge, är specialiserade på automatiserade lagerlösningar baserade på AutoStore-systemet. Element Logic grundades 1985 och har i dag 170 anställda på kontor över hela Europa. Sedan 2014 har Element Logic vuxit organiskt med ca 50 % per år och 2020 installerade företaget flest AutoStore-anläggningar i världen i tuff konkurrens med globala aktörer som Swisslog, Dematic och Bastian Solutions.

Element Logic är 100 % inriktade på AutoStore och med Castik som huvudägare kommer bolagets snabba europeiska expansion ytterligare intensifieras, bland annat genom kompletterande investeringar i service- och mjukvara, inklusive selektiva förvärv.

– Vi är glada att ha Castik ombord, de är en bra match för Element Logic och kommer att vara en mycket bra partner för företaget i framtiden. Tillsammans kommer vi att fortsätta den otroliga resan vi har påbörjat, samtidigt som vi bibehåller ”Element Way” och vår unika företagskultur med människor i fokus. Det finns otroligt många spännande möjligheter som öppnas när vi lägger Castiks kompetens till vår egen kompetens, erfarenhet och ambitioner, säger, Dag-Adler Blakseth VD på Element Logic.

Företaget har uppnått en kraftig tillväxt de senaste åren och omsatte mer än 100 miljoner euro 2020. Med fullständiga distributionsrättigheter för AutoStore i Europa har Element Logic expanderat och etablerat sig på flera marknader de senaste åren. Förutom nya marknader som Frankrike, Polen, Benelux och Tjeckien öppnade företaget nyligen kontor i Spanien och Finland.

– Vi är mycket nöjda med möjligheten att ingå ett partnerskap med Dag-Adler och resten av Element Logic-teamet för att bidra till fortsatt tillväxt för företaget. Element Logic har under de senaste åren uppnått en fantastisk tillväxt på marknaden för lagerautomation som fortfarande är i sin linda, säger Michael Phillips partner i Castik Capital.

Affären beräknas vara fullt genomförd under juli 2021.

Fler nyheter

Stadigt växande marknad för fjärdepartslogistik

Uttrycken fjärdepartslogistik (4PL) och Lead Logistics Provider (LLP) lär ha myntats 1996 av Bob Evans, som då var konsult på Arthur Andersen (numera Accenture). Han definierade dessa båda uttryck som benämningar på en integratör som med resurser, kapacitet och sin egen och andra organisationers teknik designar, bygger och opererar omfattande lösningar i försörjningskedjan.

Läs mer »

Jula investerar i en AutoStore-lösning

Butikskedjan Jula växer snabbt både med fler fysiska butiker och en snabbt ökande e-handel. Med målet att både komprimera sin lagerhållning och samtidigt öka effektiviteten i plocket i centrallagret i Skara har Jula fattat beslut om att investera i en Autostore-lösning från Element Logic.

Läs mer »

Trafikanalys: Elektrifierade lastbilar ökar kraftigt kommande år

Statistikmyndigheten Trafikanalys uppger i en ny rapport att antalet nyregistrerade fordon kommer fortsatt att ligga på låga nivåer under 2024, men öka igen under 2025-2027 i takt med ett förbättrat konjunkturläge. En annan slutsats är att elektrifieringen av lastbilar fortsätter i snabb takt där även tunga eldrivna lastbilar köps i allt högre grad.

Läs mer »