Europas 15 främsta företag inom scm enligt Europe Supply Chain Top 15

Gartner Supply Chain Top 25 är en årlig ranking av världens främsta företag inom supply chain management – de företag som har byggt de bästa försörjningskedjorna. Nyligen presenterades årets 15 bästa europeiska bolag och där återfinns ett halvsvenskt.

Världens försörjningsnätverk omvandlas i snabbt takt av nya kundkrav, ökade risker och fler störningar av olika slag och påverkan. Bara sedan mars 2020 har de globala leveranskedjorna påverkats av en global pandemi, handelskrig, Brexit, orkaner, översvämningar, brist på råvaror, komponenter, transportkapacitet, cyberattacker, storkrig i Europa, energikris och mycket annat. Mot den bakgrunden är försörjningskedjornas motståndskraft, hållbarhet och agilitet de allra viktigaste egenskaperna. I Gartners ranking av Europe Supply Chain Top 15 är det dessa egenskaper som särskilt beaktats. På åttonde plats återfinns numera svensk brittiska AstraZeneca.

 1. Schneider Electric
 2. Nestlé
 3. L’Oréal
 4. Diageo
 5. Inditex
 6. BMW
 7. Siemens
 8. AstraZeneca
 9. British American Tobacco
 10. GSK
 11. Reckitt
 12. Danone
 13. Bayer
 14. BASF
 15. Novartis

Fler nyheter

Stadigt växande marknad för fjärdepartslogistik

Uttrycken fjärdepartslogistik (4PL) och Lead Logistics Provider (LLP) lär ha myntats 1996 av Bob Evans, som då var konsult på Arthur Andersen (numera Accenture). Han definierade dessa båda uttryck som benämningar på en integratör som med resurser, kapacitet och sin egen och andra organisationers teknik designar, bygger och opererar omfattande lösningar i försörjningskedjan.

Läs mer »

Jula investerar i en AutoStore-lösning

Butikskedjan Jula växer snabbt både med fler fysiska butiker och en snabbt ökande e-handel. Med målet att både komprimera sin lagerhållning och samtidigt öka effektiviteten i plocket i centrallagret i Skara har Jula fattat beslut om att investera i en Autostore-lösning från Element Logic.

Läs mer »

Trafikanalys: Elektrifierade lastbilar ökar kraftigt kommande år

Statistikmyndigheten Trafikanalys uppger i en ny rapport att antalet nyregistrerade fordon kommer fortsatt att ligga på låga nivåer under 2024, men öka igen under 2025-2027 i takt med ett förbättrat konjunkturläge. En annan slutsats är att elektrifieringen av lastbilar fortsätter i snabb takt där även tunga eldrivna lastbilar köps i allt högre grad.

Läs mer »