Framtidens lager?

Nästa nummer av tidningen Supply Chain Effect ges ut den 18 april och har temat Framtidens Lager. Särskilt fokuserar vi på hur moderna lagermjukvaror som WMS och planerings- och lagerstyrningssystem samt lagerautomation och robotisering just nu slår igenom med en enorm kraft. Av de nya lager – eller rättare sagt ”materialhanteringsnoder” – som uppförs eller byggs om här i Norden är den genomsnittliga automationsgraden 80 procent. Bilden av framtidens lager är trots den kraftiga automationen relativt mångfasetterad. Lagren blir fler, mer varierade beroende på syfte och de förläggs allt närmare kunder, konsumenter och marknader.

Ur innehållet i Supply Chain Effect # 3, 2020:

  • Varför boomar lagerautomationen just nu?
  • Framtidens lagermjukvaror – WMS, lagerstyrnings-, planerings- och orderhanteringssystem.
  • Nyttan av AI och ML i praktiken.
  • Hur påverkar automatiserade lager företagets konkurrenskraft, lönsamhet, kompetensbehov och hållbarhet?
  • Det uppkopplade lagret – IoT slår igenom.
  • Ekonomiska kalkyler och finansieringslösningar.
  • Vad väntar runt hörnet – hur ser våra lager och lagerstrukturer ut i framtiden?

Hör gärna av dig om du vill veta mer. För frågor om innehållet mejla till redaktionen@sceffect.se. Har du frågor om annonsering går det bra att mejla till annons@karlof.se. Sista materialdag för annonser i papperstidningen är den 9 april.

Ladda ner Utgivningsplan 2020

Fler nyheter

Logistikautomation för lönsam tillväxt

I senaste SCE TALKs samtalar Stefan Karlöf med Ahlsells logistikdirektör Daniel Johansson och KNAPPs Nordenchef Mikael Holmqvist om den miljardsatsning lagerautomation som Ahlsell gör i sitt centrallager i Hallsberg – automation som levereras av KNAPP. Se avsnittet här.

Läs mer »

Tillsammans mot resilienta och hållbara transportsystem

Resiliens och hållbarhet i transportsystemen är två av dagens största utmaningar. Den ökande förändringstakten och komplexiteten i vårt samhälle skapar ett akut behov av motståndskraftiga (resilienta) och klimatmässigt hållbara transportsystem för att säkerställa tillförlitliga, effektiva och klimatsmarta försörjningskedjor. Så inleder Maria Björklund, Niklas Simm, Henrik Gillström och Helena Forslund sin senaste artikel i Supply Chain Effect; om hur resiliens och hållbarhet kräver samarbete mellan aktörerna i försörjningskedjan.

Läs mer »