Invigningsceremoni med bandklippning av Narin Phol, president, Maersk North America och Executive Vice President, A.P. Moller-Maersk tillsammans med Erez Agmoni, Global Head of Innovation (Logistics & Services) på Maersk.

Mærsk öppnar globalt innovationscenter i New Jersey

Logistikjätten A. P. Möller–Mærsk öppnade i dagarna sitt globala Maersk Innovation Center i New Jersey, USA. Syftet med satsningen är att skapa ett strukturerat arbetssätt och accelerera utvecklingen av nya innovativa idéer och verktyg som hjälper företagets kunder att förbättra sina operativa processer. Satsningen är ett typexempel på hur logistikteknik av olika slag får en ökande betydelse för effektiva, motståndskraftiga och hållbara supply chains.
Precis som många andra större logistikaktörer samarbetar Mærsk med olika logtechbolag, bland annat med Fetch Robotics, BionicHIVE, Boston Dynamics och Verify för att genom dessa samarbeten utvecklas till en mer komplett logistikaktör som även erbjuder lagerlösningar och ett brett spektrum av innovativa transportlösningar. Andra fokusområden i bolagets innovationsarbete är transparens och spårbarhet end-to-end, resiliens och optimering i supply chain, användning av prediktiva data, fulfilment-lösningar, klimat- och hållbarhet samt utbildning. 
– Varje företag navigerar i den makroekonomiska miljön och letar efter nya sätt att säkra att deras supply chains är motståndskraftiga. Vårt mål är att säkerställa att vi löpande utvecklar intelligenta affärslösningar för att görakundernas försörjningskedjor mer agila, responsiva för fluktuationer och mer konkurrenskraftiga, säger Narin Phil, President Maersk North America och Executive Vice President på A.P. Moller-Maersk.
Trots att innovationscentret invigdes alldeles nyligen så har redan partnerskap inletts med framstående Massachusetts Institute of Technologys (MIT) Center for Transportation and Logistics. Dessutom har samarbeten inletts med Fetch Robotics kring deras mjukvaror och skanningstekniker för fulfilment, med Boston Dynamics kring deras utveckling av diverse lösningar för automatiserad godshantering, med Verify för deras lagerdrönare samt med BionicHives kring deras tekniker för lagerautomation. 
– Vi bygger ett innovativt ekosystem för supply chain för våra kunder, med den bästa analysen, teknologin, forskningen, ingenjörskonsten och partnerskapen, säger Erez Agmoni, Global Head of Innovation (Logistics & Services) på Maersk. 

Fler nyheter

Stadigt växande marknad för fjärdepartslogistik

Uttrycken fjärdepartslogistik (4PL) och Lead Logistics Provider (LLP) lär ha myntats 1996 av Bob Evans, som då var konsult på Arthur Andersen (numera Accenture). Han definierade dessa båda uttryck som benämningar på en integratör som med resurser, kapacitet och sin egen och andra organisationers teknik designar, bygger och opererar omfattande lösningar i försörjningskedjan.

Läs mer »

Jula investerar i en AutoStore-lösning

Butikskedjan Jula växer snabbt både med fler fysiska butiker och en snabbt ökande e-handel. Med målet att både komprimera sin lagerhållning och samtidigt öka effektiviteten i plocket i centrallagret i Skara har Jula fattat beslut om att investera i en Autostore-lösning från Element Logic.

Läs mer »

Trafikanalys: Elektrifierade lastbilar ökar kraftigt kommande år

Statistikmyndigheten Trafikanalys uppger i en ny rapport att antalet nyregistrerade fordon kommer fortsatt att ligga på låga nivåer under 2024, men öka igen under 2025-2027 i takt med ett förbättrat konjunkturläge. En annan slutsats är att elektrifieringen av lastbilar fortsätter i snabb takt där även tunga eldrivna lastbilar köps i allt högre grad.

Läs mer »