Invigningsceremoni med bandklippning av Narin Phol, president, Maersk North America och Executive Vice President, A.P. Moller-Maersk tillsammans med Erez Agmoni, Global Head of Innovation (Logistics & Services) på Maersk.

Mærsk öppnar globalt innovationscenter i New Jersey

Logistikjätten A. P. Möller–Mærsk öppnade i dagarna sitt globala Maersk Innovation Center i New Jersey, USA. Syftet med satsningen är att skapa ett strukturerat arbetssätt och accelerera utvecklingen av nya innovativa idéer och verktyg som hjälper företagets kunder att förbättra sina operativa processer. Satsningen är ett typexempel på hur logistikteknik av olika slag får en ökande betydelse för effektiva, motståndskraftiga och hållbara supply chains.
Precis som många andra större logistikaktörer samarbetar Mærsk med olika logtechbolag, bland annat med Fetch Robotics, BionicHIVE, Boston Dynamics och Verify för att genom dessa samarbeten utvecklas till en mer komplett logistikaktör som även erbjuder lagerlösningar och ett brett spektrum av innovativa transportlösningar. Andra fokusområden i bolagets innovationsarbete är transparens och spårbarhet end-to-end, resiliens och optimering i supply chain, användning av prediktiva data, fulfilment-lösningar, klimat- och hållbarhet samt utbildning. 
– Varje företag navigerar i den makroekonomiska miljön och letar efter nya sätt att säkra att deras supply chains är motståndskraftiga. Vårt mål är att säkerställa att vi löpande utvecklar intelligenta affärslösningar för att görakundernas försörjningskedjor mer agila, responsiva för fluktuationer och mer konkurrenskraftiga, säger Narin Phil, President Maersk North America och Executive Vice President på A.P. Moller-Maersk.
Trots att innovationscentret invigdes alldeles nyligen så har redan partnerskap inletts med framstående Massachusetts Institute of Technologys (MIT) Center for Transportation and Logistics. Dessutom har samarbeten inletts med Fetch Robotics kring deras mjukvaror och skanningstekniker för fulfilment, med Boston Dynamics kring deras utveckling av diverse lösningar för automatiserad godshantering, med Verify för deras lagerdrönare samt med BionicHives kring deras tekniker för lagerautomation. 
– Vi bygger ett innovativt ekosystem för supply chain för våra kunder, med den bästa analysen, teknologin, forskningen, ingenjörskonsten och partnerskapen, säger Erez Agmoni, Global Head of Innovation (Logistics & Services) på Maersk. 

Fler nyheter

Hälsokraft effektiviserar sitt lagerplock med över 400 procent

I juni 2023 flyttade hälsokostkedjan Hälsokraft till sitt nya logistikcenter i Tumba. För att fortsätta att serva kunderna effektivt och öka servicegraden investerade bolaget i en AutoStore-lösning från Element Logic. Hälsokraft startades 1993 och bedriver e-handel och butikshandel genom 60 handlarägda butiker över hela Sverige.

Läs mer »

Företag bunkrar personal – ”labour hoarding”

Så kallad ”labour hoarding” är ett fenomen som även förekommer även på svensk arbetsmarknad enligt en ny undersökning från Unionen. Bristen på kompetens, kostnader för rekrytering och förhoppningen om en kort ekonomisk avmattning gör att företagen behåller personal inom områden där det är svårt att rekrytera kompetens, bland annat ingenjörer, IT-personal och medarbetare inom transport och lager.

Läs mer »

Logility förvärvar AI-bolaget Garvis

Logility – ett mjukvaruföretag för supply chain planning – förvärvar det belgiska logistik-start-upbolaget Garvis, som kombinerar stora språkmodeller (som ChatGPT) med AI-prognoser för efterfrågan i sin AI-lösning för prognoser ” DemandAI+”. I lösningen kombineras generativ AI med algoritmer från maskininlärning, vilket uppges ge möjlighet till en mer modern och intuitiv planering och digitaliserar samarbetet i leveranskedjan och tillgängliggör data för involverade aktörer.

Läs mer »