Norska ASKO bygger fryslager med TGW

TGW Logistics Group har valts som leverantör av en högautomatiserad fryslösning för norska ASKO, som är dagligvaruleverantören NorgesGruppens grossist- och logistikbolag. Med det nya fryslagret lägger ASKO grunden för en fortsatt stadig tillväxt fram till 2040. Anläggningen ska driftsättas i januari 2025. 

ASKO är den ledande grossisten inom Norsk dagligvaruhandel. Sortimentet består av fler än 25 000 artiklar, både färska och frysta varor så väl som torkade produkter, dryck och non-food produkter. Allt som allt levererar företaget till grovt räknat 16 000 kunder över hela Norge, inklusive restauranger, hotell, storkök och matbutiker. Det nya fryslagret består av ett automatiserat höglager för pall och ett automatiserat mini-load lager med 38 000 lagerplatser. Syftet med investeringen är att korta ledtiderna från beställning till leverans, öka produktiviteten och förbättra arbetsmiljön för medarbetarna.

– Vi är glada över att ASKO, den ledande grossisten inom Norsk dagligvaruhandel, förlitar sig på TGWs erfarenhet och expertis inom frysapplikationer . Våra kunder inom segmentet inkluderar även andra branschledande företag så som COOP i Schweiz, Nordfrost och ICA Sverige, säger Kristian Brink, Sales Project Manager.

ASKO har för tillfället ett nätverk av 13 distributionscenter och på senare tid har det anläggningen i Trondheim pressats till att utnyttja sin fulla kapacitet. Med det nya fryslagret lägger man grunden för den planerade tillväxten fram till 2040.

ASKO är Norges största dagligvarugrossist och en del av NorgesGruppen. ASKO säkerställer effektiv distribution av produkter till dagligvaruhandel och HORECA (hotell, restauranger och kaféer). ASKO har 3 300 anställda och förfogar över 13 regionala lager, 8 Storcash-butiker (B2B), två centrallager och en konsolideringsterminal i Vestby, Akershus. ASKO NORGE är moderbolag för alla lager och ASKO NORGE betjänar även den regionala marknaden i Oslo och Akershus. ASKO är ett av de största norska transportföretagen med mer än 600 lastbilar på vägarna, varje dag.

TGW Logistics Group är en av de ledande internationella leverantörerna av automatiserade materialhanteringslösningar. Företaget har fler än 4 400 anställda världen över och dotterbolag i Europa, Kina och USA. Det finansiella året 2019/2020 genererade TGW Logistics Group en total omsättning på 924 miljoner euro. 

Fler nyheter

Hälsokraft effektiviserar sitt lagerplock med över 400 procent

I juni 2023 flyttade hälsokostkedjan Hälsokraft till sitt nya logistikcenter i Tumba. För att fortsätta att serva kunderna effektivt och öka servicegraden investerade bolaget i en AutoStore-lösning från Element Logic. Hälsokraft startades 1993 och bedriver e-handel och butikshandel genom 60 handlarägda butiker över hela Sverige.

Läs mer »

Företag bunkrar personal – ”labour hoarding”

Så kallad ”labour hoarding” är ett fenomen som även förekommer även på svensk arbetsmarknad enligt en ny undersökning från Unionen. Bristen på kompetens, kostnader för rekrytering och förhoppningen om en kort ekonomisk avmattning gör att företagen behåller personal inom områden där det är svårt att rekrytera kompetens, bland annat ingenjörer, IT-personal och medarbetare inom transport och lager.

Läs mer »

Logility förvärvar AI-bolaget Garvis

Logility – ett mjukvaruföretag för supply chain planning – förvärvar det belgiska logistik-start-upbolaget Garvis, som kombinerar stora språkmodeller (som ChatGPT) med AI-prognoser för efterfrågan i sin AI-lösning för prognoser ” DemandAI+”. I lösningen kombineras generativ AI med algoritmer från maskininlärning, vilket uppges ge möjlighet till en mer modern och intuitiv planering och digitaliserar samarbetet i leveranskedjan och tillgängliggör data för involverade aktörer.

Läs mer »