Norska ASKO bygger fryslager med TGW

TGW Logistics Group har valts som leverantör av en högautomatiserad fryslösning för norska ASKO, som är dagligvaruleverantören NorgesGruppens grossist- och logistikbolag. Med det nya fryslagret lägger ASKO grunden för en fortsatt stadig tillväxt fram till 2040. Anläggningen ska driftsättas i januari 2025. 

ASKO är den ledande grossisten inom Norsk dagligvaruhandel. Sortimentet består av fler än 25 000 artiklar, både färska och frysta varor så väl som torkade produkter, dryck och non-food produkter. Allt som allt levererar företaget till grovt räknat 16 000 kunder över hela Norge, inklusive restauranger, hotell, storkök och matbutiker. Det nya fryslagret består av ett automatiserat höglager för pall och ett automatiserat mini-load lager med 38 000 lagerplatser. Syftet med investeringen är att korta ledtiderna från beställning till leverans, öka produktiviteten och förbättra arbetsmiljön för medarbetarna.

– Vi är glada över att ASKO, den ledande grossisten inom Norsk dagligvaruhandel, förlitar sig på TGWs erfarenhet och expertis inom frysapplikationer . Våra kunder inom segmentet inkluderar även andra branschledande företag så som COOP i Schweiz, Nordfrost och ICA Sverige, säger Kristian Brink, Sales Project Manager.

ASKO har för tillfället ett nätverk av 13 distributionscenter och på senare tid har det anläggningen i Trondheim pressats till att utnyttja sin fulla kapacitet. Med det nya fryslagret lägger man grunden för den planerade tillväxten fram till 2040.

ASKO är Norges största dagligvarugrossist och en del av NorgesGruppen. ASKO säkerställer effektiv distribution av produkter till dagligvaruhandel och HORECA (hotell, restauranger och kaféer). ASKO har 3 300 anställda och förfogar över 13 regionala lager, 8 Storcash-butiker (B2B), två centrallager och en konsolideringsterminal i Vestby, Akershus. ASKO NORGE är moderbolag för alla lager och ASKO NORGE betjänar även den regionala marknaden i Oslo och Akershus. ASKO är ett av de största norska transportföretagen med mer än 600 lastbilar på vägarna, varje dag.

TGW Logistics Group är en av de ledande internationella leverantörerna av automatiserade materialhanteringslösningar. Företaget har fler än 4 400 anställda världen över och dotterbolag i Europa, Kina och USA. Det finansiella året 2019/2020 genererade TGW Logistics Group en total omsättning på 924 miljoner euro. 

Fler nyheter

WSJ: USA och Kina frikopplas än mer

Amerikanska företag väljer bort Kina, konstateras Wall Street Journal i veckan. Importen från Kina till USA ökade förvisso med 1,5 procent från mars till april, men Kinas andel av den amerikanska varuimporten sjönk till den lägsta nivån sedan 2006.

Läs mer »

NA-KD expanderar med Element Logic i Nederländerna

Modeföretaget NA-KD etablerar nytt lager i Nederländerna och väljer ytterligare en AutoStore-lösning från Element Logic. Sedan tidigare har NA-KD en AutoStore-lösning i sitt lager i Landskrona, varifrån den nordiska marknaden försörjs. Nu etablerar bolaget en liknande lagerlösning i nederländska Duiven för marknaden utanför Norden. NA-KDs AutoStore blir en av de största som någonsin installerats i landet.

Läs mer »

KNAPP lanserar modulära skyttellösningen PickEngine

KNAPP lanserar nu den modulära skyttellösningen PickEngine, som beskrivs som ”en seriös utmanare inom standardiserad lagerautomation”. PickEngine är en modulärt uppbyggd skyttellösning med en implementeringstid på cirka sex månader, och därmed lämplig för både stora och små företag som efterfrågar ett snabbt och flexibelt AS/RS-system (automated storage and retrieval system).

Läs mer »