Norska ASKO bygger fryslager med TGW

TGW Logistics Group har valts som leverantör av en högautomatiserad fryslösning för norska ASKO, som är dagligvaruleverantören NorgesGruppens grossist- och logistikbolag. Med det nya fryslagret lägger ASKO grunden för en fortsatt stadig tillväxt fram till 2040. Anläggningen ska driftsättas i januari 2025. 

ASKO är den ledande grossisten inom Norsk dagligvaruhandel. Sortimentet består av fler än 25 000 artiklar, både färska och frysta varor så väl som torkade produkter, dryck och non-food produkter. Allt som allt levererar företaget till grovt räknat 16 000 kunder över hela Norge, inklusive restauranger, hotell, storkök och matbutiker. Det nya fryslagret består av ett automatiserat höglager för pall och ett automatiserat mini-load lager med 38 000 lagerplatser. Syftet med investeringen är att korta ledtiderna från beställning till leverans, öka produktiviteten och förbättra arbetsmiljön för medarbetarna.

– Vi är glada över att ASKO, den ledande grossisten inom Norsk dagligvaruhandel, förlitar sig på TGWs erfarenhet och expertis inom frysapplikationer . Våra kunder inom segmentet inkluderar även andra branschledande företag så som COOP i Schweiz, Nordfrost och ICA Sverige, säger Kristian Brink, Sales Project Manager.

ASKO har för tillfället ett nätverk av 13 distributionscenter och på senare tid har det anläggningen i Trondheim pressats till att utnyttja sin fulla kapacitet. Med det nya fryslagret lägger man grunden för den planerade tillväxten fram till 2040.

ASKO är Norges största dagligvarugrossist och en del av NorgesGruppen. ASKO säkerställer effektiv distribution av produkter till dagligvaruhandel och HORECA (hotell, restauranger och kaféer). ASKO har 3 300 anställda och förfogar över 13 regionala lager, 8 Storcash-butiker (B2B), två centrallager och en konsolideringsterminal i Vestby, Akershus. ASKO NORGE är moderbolag för alla lager och ASKO NORGE betjänar även den regionala marknaden i Oslo och Akershus. ASKO är ett av de största norska transportföretagen med mer än 600 lastbilar på vägarna, varje dag.

TGW Logistics Group är en av de ledande internationella leverantörerna av automatiserade materialhanteringslösningar. Företaget har fler än 4 400 anställda världen över och dotterbolag i Europa, Kina och USA. Det finansiella året 2019/2020 genererade TGW Logistics Group en total omsättning på 924 miljoner euro. 

Fler nyheter

Stadigt växande marknad för fjärdepartslogistik

Uttrycken fjärdepartslogistik (4PL) och Lead Logistics Provider (LLP) lär ha myntats 1996 av Bob Evans, som då var konsult på Arthur Andersen (numera Accenture). Han definierade dessa båda uttryck som benämningar på en integratör som med resurser, kapacitet och sin egen och andra organisationers teknik designar, bygger och opererar omfattande lösningar i försörjningskedjan.

Läs mer »

Jula investerar i en AutoStore-lösning

Butikskedjan Jula växer snabbt både med fler fysiska butiker och en snabbt ökande e-handel. Med målet att både komprimera sin lagerhållning och samtidigt öka effektiviteten i plocket i centrallagret i Skara har Jula fattat beslut om att investera i en Autostore-lösning från Element Logic.

Läs mer »

Trafikanalys: Elektrifierade lastbilar ökar kraftigt kommande år

Statistikmyndigheten Trafikanalys uppger i en ny rapport att antalet nyregistrerade fordon kommer fortsatt att ligga på låga nivåer under 2024, men öka igen under 2025-2027 i takt med ett förbättrat konjunkturläge. En annan slutsats är att elektrifieringen av lastbilar fortsätter i snabb takt där även tunga eldrivna lastbilar köps i allt högre grad.

Läs mer »