Teknikens betydelse för att skapa konkurrensfördelar i arbetet med att följa handelsregler. Källa: Descartes/SAPIO.

Ny studie visar att 39 % av snabbväxande företag ser efterlevnad av handelsregler som konkurrensfördel

Descartes Systems Group och SAPIO Research studie Top Three Traits of Companies with a Successful Approach to Trade Compliance visar att 39 procent av företag som förväntar sig en tillväxt på mer än 15 procent under de kommande två åren, anser att efterlevnad av handelsregler är en konkurrensfördel och inte enbart lagkrav.

Mer än hälften av företagen i undersökningen, 57 procent, ser teknik som en avgörande faktor för att stärka sin efterlevnad av handelsregler och skapa konkurrensfördelar (se figuren). För företag med snabb tillväxt är detta ännu tydligare, 72 procent anser att teknik ger dem en viktig fördel, medan bara 41 procent av de företag som förutspår liten eller ingen tillväxt delar den uppfattningen.

Av studien framkommer även att 86 procent av de snabbväxande företagen anser att teknik är mycket viktigt för hur man ser på att skapa konkurrensfördelar. Företag som satsar på tillväxt ser teknikinvesteringar som en avgörande faktor för att hantera olika utmaningar inom internationell handel. Nästan hälften (47 procent) av dessa företag anser att ny teknik är det bästa sättet att navigera bland komplexa handelsregler, medan endast 18 procent av företag med begränsad eller ingen tillväxt ser det som en prioritet. Detta visar på det nära sambandet mellan teknik, affärsutveckling och regelefterlevnad.

 Dedikerad personal för regelefterlevnad en nyckelfaktor för expanderande företag

Företag som satsar på tillväxt lägger allt större vikt vid regelefterlevnad och investeringar i ny teknik för att stärka sin konkurrenskraft. Studien visar att företag med en förväntad tillväxt på mer än 15 procent de närmaste två åren i snitt har åtta personer som arbetar med efterlevnad av handelsregler. Det kan jämföras med sex personer hos företag som förväntar sig liten eller ingen tillväxt. Att ha dedikerad personal för regelefterlevnad blir alltså en nyckelfaktor för företag som vill expandera och hantera handelns ökande regelverk.

– I dagens osäkra handelssituation, där tullar, sanktioner och regelverk ständigt förändras, blir en effektiv efterlevnad av handelsregler en tydlig konkurrensfördel. Företag som satsar på att stärka sin kunskap på det här området, ser efterlevnad av handelsregler som en strategisk fördel. Genom att använda avancerad teknik kan de säkerställa att regler följs, minska risker och samtidigt skapa en mer motståndskraftig leveranskedja, säger Jackson Wood, Director, Industry Strategy på Descartes.

Descartes och SAPIO Research genomförde en undersökning bland 887 beslutsfattare inom internationell handel och/eller supply chain intelligence i Argentina, Benelux, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Indien, Japan, Kanada, Mexiko, Norge, Sverige, Kina, Tyskland, Storbritannien och USA. Målet var att förstå vilka strategier som företag använder för att få konkurrensfördelar och säkerställa fortsatt tillväxt, samt att identifiera om dessa varierade beroende på faktorer som land, bransch, företagsstorlek och tillväxt.

Fler nyheter

Consafe Logistics förvärvar Solid WMS

Consafe Logistics, ett ledande mjukvaruföretag specialiserat på innovativa lösningar inom Warehouse Management System (WMS), Warehouse Execution System (WES) och Warehouse Control System (WCS), meddelar i ett pressmeddelande att man gör ett strategiskt förvärv av Solid WMS – en nederländsk leverantör av SaaS-baserade WMS-lösningar med bas i Breda, Nederländerna.

Läs mer »

CQM och IMI i strategiskt samarbete för lagerhantering med AI – ”en helt ny nivå”

CQM och IMI har inlett ett strategiskt partnerskap med fokus på avancerad AI i kombination med lagerhanteringslösningar. Genom att kombinera CQM:s djupa expertis inom matematiska modeller och lageroptimering med IMI:s beprövade WMS-lösningar (Warehouse Management System), vill parterna driva innovation och skapa intelligenta och effektiva lösningar som är enkla att implementera  och som ska ge omedelbar effekt för kunderna.

Läs mer »

Den digitaliserade försörjningskedjan – tillgång i en turbulent omvärld

I en värld präglad av osäkerhet och snabba förändringar står företag inför utmaningar som aldrig förr. Ökade tulltariffer, geopolitiska spänningar, strikta EU-regleringar och en intensiv konkurrens inom bilindustrin är bara några av de faktorer som påverkar dagens affärslandskap. Mitt i denna turbulens finns det en vital tillgång och möjliggörare: digitaliseringen av försörjningskedjan. 
Så inleds en tankeväckande krönika av Julia Weltman, Mikaels Johansson och Daniel Tolergård i senaste numret av Supply Chain Effect. Läs den här.

Läs mer »