woman receiving parcel box and signing name on the phone from delivery man at the house's door

Paketindex: Den gränsöverskridande e-handeln har ökat med 46 procent

Transportföretagen har nyligen publicerat en ny upplaga av Paketindex som redovisar statistik om svenska e-handelsleveranser. Paketindex för kvartal 1 2024 visar att antalet skickade paket till konsumenter ökade med 9,5 procent jämfört med samma period förra året och gränsöverskridande flöden ökade med hela 46 procent.

– Vi ser en kraftig ökning av paket som beställs från utanför Sveriges gränser. Här gäller det för transport- och logistikföretagen att ta höjd för vad detta innebär när det gäller leveranstider, dokumentation och lagerhållning. I dessa oroliga tider är det också viktigt att ta hänsyn till omvärldsfaktorer som kan leda till materialbrist och brister i leveranskedjan, säger Lars Persson, nordisk försäljningschef på Descartes i en kommentar till resultaten.

Enligt Paketindex kvartal 1 2024 skickades 48,2 miljoner paket från e-handlare till privatpersoner i Sverige under årets första tre månader. Andelen paket som levererades till ett utlämningsställe ökade med 8,3 procent och andelen paket som levererades med hemleverans ökade med 6,7 procent.

– Paketindex för årets första kvartal bekräftar att svensk e-handel fortsätter att öka när det gäller antalet paket som skickas. En utveckling som gynnar transportnäringen och särskilt då logistikföretagen som kan hålla den leveranstid och det leveranssätt som utlovats till kund, säger Lars Persson.

Paketindex är framtaget av Transportföretagen i samarbete med HUI Research. Indexet baseras på data från DHL, UPS, Postnord, DB Schenker, Best, Airmee, Bring, Early Bird, ICA Paket samt uppskattningar om Instabox och Budbees volymer.

Fler nyheter

Stadiums prisade RFID-lösning levererar – ”från 65 till 99,5 procents korrekthet”

En viktig faktor bakom den svenska sport- och sportmodekedjan Stadiums framgångar är det ambitiösa och systematiska arbetet med att utveckla en förstklassig logistik och varuförsörjning. Ett arbete som resulterade i att Stadium 2022 belönades med Svensk Handel pris ”Årets logistiklösning”. Det som belönades var Stadiums framgångsrika arbete med att införa RFID, Radio Frequency Identification. Ett arbete som nu levererar både ökad försäljning och bättre lönsamhet som en följd av en saldokorrekthet på 99,5 procent.

Läs mer »

IMI Supply Chain Solutions och Shibuya i strategiskt partnerskap

IMI Supply Chain Solutions, som är specialiserade på mjukvarulösningar inom supply chain och logistik, har tillsammans med Shibuya ingått ett strategiskt samarbete kring driften av IMI Supply Chain Solutions svit av mjukvarulösningar. Se en intervju om samarbetet med Sandra Lundegaard, COO och vVD på  IMI Supply Chain Solutions och Martin Rydén, Head of Hybrid Cloud & Partners.

Läs mer »