PMI ökade till 53,6 i mars – fortsatt tillväxt i svensk industri

Inköpschefsindex (PMI) för industrin steg för tredje månaden i rad och noterades till 53,6 i februari jämfört 53,5 i februari. Det är den högsta nivån sedan november 2024 och innebär att indexet närmar sig dess historiska genomsnitt (54,3).

– Svensk industri fortsätter att vara i en expansiv fas. Tullhöjningar och en ökad geopolitisk osäkerhet har hittills inte hindrat återhämtningen även om nedåtriskerna har ökat nu när USA höjer tullarna mot europeisk bilindustri, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank. 

Delindex för produktion svarade för det största positiva bidraget till ökningen i PMI följt av lagerinköp medan leveranstider, orderingång och sysselsättning drog ned PMI. Industriföretagens produktionsplaner andas fortfarande optimism även om indexet backade i mars till 62,7 från 63,6 i februari. Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser steg i mars till 57,2 i mars från 53,2 i februari, vilket är den högsta nivån på elva månader. 

– Sannolikt har vi sett ett trendbrott. Högre tullar och stigande aktivitetsnivå i europeisk industri tenderar att driva upp rå- och insatsvarupriserna även om kronförstärkningen kan dämpa industrins inköpskostnader, säger Kennemar.

Inköpschefsindex (PMI – Purchasing Managers Index) är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för dels tillverkningsindustrin dels tjänstesektorn. Målet med PMI är att snabbt mäta den rådande konjunkturen. Varje månad inhämtas konjunkturstatistik från inköpschefer som ingår i en svarspanel. Ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång. Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin publiceras den första bankdagen varje månad kl. 08:30 och Inköpschefsindex för tjänstesektorn publiceras den tredje bankdagen varje månad kl. 08:30. Undersökningen gjordes mellan 11–26 mars

Fler nyheter

”Wow, vilket fantastiskt, högteknologiskt lager!”

Familjeföretaget Varner etablerades i Norge 1962 av Frank Varner och är idag en av de största modekoncernerna i Norden. Sedan starten har företaget vuxit rejält med sina välkända varumärken Cubus, Dressmann, Carlings, Bik Bok, Volt och Junkyard. Läs om bolagets framgångsrika strategiska lagerutveckling från 2012 fram tills idag.

Läs mer »