PMI uppåt för både svensk industri och tjänstesektor

Den svaga konjunkturen stärks ytterligare visar Inköpschefsindex (PMI). PMI för industrin ökade i oktober till 53,1 från 51,6 i september, vilket är tredje månaden i rad som indexet är i tillväxtzonen men under det historiska genomsnittet på 54,3. Även PMI-tjänster vände upp och noterades till 52,9 i oktober, jämfört med 48,9 månaden innan.

– Svensk industri överraskar positivt i oktober efter svackan under tredje kvartalet. Det är ett styrkebesked även om den tröga omvärldskonjunkturen och risken för höjda tullar kan sätta käppar i hjulet längre fram, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank. 

Delindex för orderingång svarade i oktober för det största positiva bidraget till uppgången i PMI för industrin följt av leveranstider, produktion och sysselsättning som samtliga noterades över 50-nivån. Industriföretagens produktionsplaner andas optimism när indexet noteras över 50-nivån och i oktober steg indexet ytterligare till 62,8 från 59,1 i september. Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser sjönk i oktober för tredje månaden i rad till 46,7 från 48,7 i september, vilket är den lägsta nivån sedan i januari.

– Fallande råvarukostnader stärker bilden av en fortsatt svag industrikonjunktur och som ökar sannolikheten för en mer expansiv penningpolitik, säger Jörgen Kennemar

PMI–tjänster steg till 52,9 i oktober – fortsatt svag tjänstekonjunktur

Affärsvolym och orderingång svarar för de största bidragen till uppgången i PMI-tjänster medan delindex för sysselsättning backar och nådde i oktober den lägsta nivån sedan pandemiåret 2020. Index för rå- och insatsvarupriser steg till 50,7 i oktober från 48,3 och är sjätte månaden i rad under dess historiska genomsnitt (58,1). 

– Oktoberutfallet visar på ett fortsatt dämpat pristryck i tjänstesektorn och stärker bilden av en svag tjänstekonjunktur, vilket också ökar sannolikheten för ytterligare räntesänkningar, säger Jörgen Kennemar.

Fler nyheter

Logistikbranschens automationspionjär 

Den svenska logistikavdelningen på en av världens största leverantörer av frukt och grönt bolagiserades 2008 och tog namnet Nowaste Logistics. Mer än 15 år senare är företaget en av Sveriges ledande tredjepartslogistiker, välkänt för sin avancerade lagerteknik, högautomatiserade hantering och sitt starka fokus på personalen.

Läs mer »

DHL Trade Atlas 2025: ”Den globala handeln växer, men i långsammare takt”

DHL och New York University Stern School of Business årliga studie DHL Trade Atlas förutspår en ökning av den globala handeln trots Trump-tullar, ökade geopolitiska risker och en omstrukturering av de globala handelsmönstren. Även om man konstaterar att tillväxten kan bromsa in något så prognosticerar man att den globala handeln under kommande fem år kommer att växa något mer än under de senaste tio åren. En betydande del av tillväxten under kommande år väntas ske i Indien, Vietnam, Indonesien och Filippinerna. 

Läs mer »