Även PostNord investerar i automationslösningen AutoStore

PostNord bygger en ny logistikanläggning i Ljungby som bestyckas med en omfattande AutoStoreanläggning som levereras av Element Logic. Sedan tidigare har ett stort antal TPL-aktörer satsat på Autostore, bland annat Bring, Schenker, Aditro Logistics och DSV.

PostNord TPL har de senaste åren satsat rejält på automatisering av sina lagerprocesser, med allt från enkla lagerautomater till två stora avancerade shuttle-system i Norrköping.

– Kombinationen av ökad e-handel och utveckling av mer kostnadseffektiva och flexibla system gör automation väldigt intressant för oss som tredjepartslogistikaktör, säger Sylvia Sundell, regionchef i Småland, PostNord TPL.

I Ljungby finns sedan tidigare automatiserade delar av packprocessen för e-handelsleveranser. Nu adderas automation av plockprocessen genom robotsystemet AutoStore. En AutoStore skapar nya möjligheter till att skapa en effektivare plockprocess, framförallt kopplat till e-handel där det sker mycket styckplock.

– Vi har redan mycket automation inom PostNord TPL men detta blir vår första AutoStore-anläggning. Det känns roligt att kunna erbjuda befintliga och nya kunder än mer konkurrenskraftiga logistiklösningar, säger Karl Kallin, logistikutvecklingschef i region Småland, PostNord TPL.

Installationen kommer att påbörjas januari 2022 med planerad driftsättning i mars 2022.

Fler nyheter

Stadigt växande marknad för fjärdepartslogistik

Uttrycken fjärdepartslogistik (4PL) och Lead Logistics Provider (LLP) lär ha myntats 1996 av Bob Evans, som då var konsult på Arthur Andersen (numera Accenture). Han definierade dessa båda uttryck som benämningar på en integratör som med resurser, kapacitet och sin egen och andra organisationers teknik designar, bygger och opererar omfattande lösningar i försörjningskedjan.

Läs mer »

Jula investerar i en AutoStore-lösning

Butikskedjan Jula växer snabbt både med fler fysiska butiker och en snabbt ökande e-handel. Med målet att både komprimera sin lagerhållning och samtidigt öka effektiviteten i plocket i centrallagret i Skara har Jula fattat beslut om att investera i en Autostore-lösning från Element Logic.

Läs mer »

Trafikanalys: Elektrifierade lastbilar ökar kraftigt kommande år

Statistikmyndigheten Trafikanalys uppger i en ny rapport att antalet nyregistrerade fordon kommer fortsatt att ligga på låga nivåer under 2024, men öka igen under 2025-2027 i takt med ett förbättrat konjunkturläge. En annan slutsats är att elektrifieringen av lastbilar fortsätter i snabb takt där även tunga eldrivna lastbilar köps i allt högre grad.

Läs mer »