Prime Cargo väljer Swisslog som partner för sin AutoStore-lösning

Logistikbolaget Prime Cargo AS har efter en omsorgsfull upphandling valt Swisslog som partner för en AutoStore-lösning till ett av företagets två lager i Vestby, fyra mil söder om Oslo. Investeringen görs för att möta e-handelns behov av en snabb och effektiv hantering.

– Vi får allt fler kunder inom e-handeln och för att möta branschens behov och krav behöver vi automatisera mer av våra lagerprocesser, säger Arve Gøperød, CEO Prime Cargo.

AutoStore-lösningen består i ett första skede av 56 robotar, 23 000 lådor med plats för totalt 46 000 samt 10 karusellportar, 4 conveyorportar och bansystem. I ordern ingår även mjukvaran SynQ AutoStore, som kontrollerar och styr lösningen och dess tillhörande system. Lösningen är förberedd för ännu mer automation och den kan fördubblas med ytterligare 40 000 lådor i sin nuvarande design.  

– Swisslog vann upphandlingen eftersom de gav oss ett bra anbud och kan förse oss med ett brett utbud av automation som ansluter till AutoStore-lösningen. Vi ser även Swisslogs breda automationskompetens som en viktig tillgång i vårt fortsatta samarbete, säger Arve.

Prime Cargo planerar för en fortsatt snabb tillväxt inom e-handelssegmentet och räknar med att alla 46 000 lådor kommer att vara fullt utnyttjade redan under 2023. De första kunderna som medverkar vid testning och uppstart i anläggningen är verksamma i klädbranschen.

– Prime Cargo är ett väl etablerat, offensivt 3PL-bolag i Norge. Det är fantastiskt roligt att de har givit oss förtroendet att leverera den här automationslösningen i tuff konkurrens, säger Christian Walby, säljchef för AutoStore på Swisslog.

Installation av lösningen är påbörjad och driftsättning sker i slutet av 2022.

Fler nyheter

Stadigt växande marknad för fjärdepartslogistik

Uttrycken fjärdepartslogistik (4PL) och Lead Logistics Provider (LLP) lär ha myntats 1996 av Bob Evans, som då var konsult på Arthur Andersen (numera Accenture). Han definierade dessa båda uttryck som benämningar på en integratör som med resurser, kapacitet och sin egen och andra organisationers teknik designar, bygger och opererar omfattande lösningar i försörjningskedjan.

Läs mer »

Jula investerar i en AutoStore-lösning

Butikskedjan Jula växer snabbt både med fler fysiska butiker och en snabbt ökande e-handel. Med målet att både komprimera sin lagerhållning och samtidigt öka effektiviteten i plocket i centrallagret i Skara har Jula fattat beslut om att investera i en Autostore-lösning från Element Logic.

Läs mer »

Trafikanalys: Elektrifierade lastbilar ökar kraftigt kommande år

Statistikmyndigheten Trafikanalys uppger i en ny rapport att antalet nyregistrerade fordon kommer fortsatt att ligga på låga nivåer under 2024, men öka igen under 2025-2027 i takt med ett förbättrat konjunkturläge. En annan slutsats är att elektrifieringen av lastbilar fortsätter i snabb takt där även tunga eldrivna lastbilar köps i allt högre grad.

Läs mer »