Speed Group automatiserar Nordens största 3PL-anläggning

Logistikföretaget Speed Group fortsätter att automatisera sina lager. Efter Göteborg står nu företagets jättelager i Borås på tur för att installera en AutoStore från Element Logic – en installation som består av 20 000 backar och med utrymme för expansion.

– Precis som under vår tidigare automationsresa så vill vi effektivisera och ersätta plockmomentet med robotar. AutoStore är en goods-to-man lösning som vi verkligen tror hårt på och eftersom anläggningen också förses med solceller på taket blir inte bara robotdriften självförsörjande utan faktiskt hela verksamheten, säger Jesper Andersson, Director Business Development på Speed Group AB och fortsätter:

– För oss är det oerhört viktigt med hållbarhet. Vi gör vad vi kan för att inte behöva stänga ned hela världen i framtiden. AutoStore passar bra in i vår klimatambition eftersom systemet dels är väldigt energieffektivt och dels är möjligt att driva med vår solcellsanläggning. Viktigt är också att AutoStore är en så pålitlig lösning med bra driftstid och extremt få driftstopp. Och på Speed Group uppskattar vi verkligen att det är väldigt lätt att bygga ut systemet utan att behöva stänga ner driften.

Speed Group är ett av de större lagerföretagen i Sverige med omkring 170 000 kvm logistikyta och lite drygt 1 000 anställda. Företaget startade i Borås där man förfogar över Nordens största 3PL-anläggning, men bolaget finns idag även i Stockholm och Göteborg. 


Fler nyheter

Ny studie kartlägger effektivare last-mile-transporter vid e-handel

E-handeln av dagligvaror fortsätter att öka och det finns förutsättningar för effektivisering av transporterna den sista sträckan till kund. Mot den bakgrunden har VTI och Chalmers Industriteknik dragit igång en förstudie som ska utveckla logistiklösningar som kan göra last-mile-transporterna mer energieffektiva. Studien ska generera ny kunskap för olika logistiklösningar som möjliggör kostnads- och transporteffektivitet och samtidigt håller en tillräckligt hög servicenivå mot kund.

Läs mer »

Toyota Material Handling effektiviserar och automatiserar hos Martin & Servera Logistik

Restauranggrossisten Martin & Serveras logistikbolag har givit truck- och logistikföretaget Toyota Material Handling Sweden i uppdrag att hjälpa företaget att rationalisera, effektivisera och därmed sänka företagets kostnader. Samarbetsavtalet som har slutits omfattar även service på Martin & Serveras samtliga truckar över hela landet, i dagsläget cirka 800, varav de flesta är lagertruckar.

Läs mer »

Volvo Group Venture Capital investerar i marknadsplats för frakttjänster

Volvo Group Venture Capital AB, som ägs av AB Volvo, har investerat i Adnavem, en marknadsplats på nätet för frakttjänster. Adnavem erbjuder transporter utan mellanhänder med fokus på Asien och norra Europa. Bolaget grundades 2017 och är baserat i Göteborg. Genom att tillhandahålla en tjänst där transportköparen gör sitt eget val av tjänsteleverantör för varje del av logistiskkedjan driver de förändring inom transport- och logistikindustrin. Hur stor ägarandelen och köpeskillingen är har inte offentliggjorts.

Läs mer »