TGW Scandinavia i storaffär med ICA

I Västerås, cirka tio mil väster om Stockholm arbetar automationsexperten TGW med ett flaggskeppsprojekt för dagligvarujätten ICA: ett högautomatiserat, temperaturkontrollerat fryslager som ska öka effektiviteten i ICAs processer och snabba på leveranserna till butik. Alltsammans ska stå klart i januari 2026.

– Vi är glada över att få göra ICA sällskap på automationsresan. Tillsammans kommer vi att skräddarsy internlogistiken för behovet på den svenska marknaden och implementera en lösning som sätter nya standarder, säger Kristian Brink, Sales Project Manager på TGW Scandinavia AB.

Kortast möjliga ledtid

Fokus för projektet är ett 30 meter högt frys-pallager som fyller på ett dynamiskt skyttelsystem och därmed ger direkt tillgång till varje enskild produkt i lagret och på så vis möjliggör kortast tänkbara ledtid. För att plocka butikernas order hämtas och sekvenseras varorna automatiskt från skyttelsystemet för att sedan sättas ihop till färdiga order. Vid helt eller delvis automatiserade arbetsstationer staplas order i rullburar som anpassas efter respektive butik. Systemets olika moduler knyts samman med hjälp av energieffektiva transportband för pall, kartong och backar.

Optimerad kompakt stapling

TGWs mjukvara säkerställer att varorna staplas i rullburar på det mest optimala sättet med målet att minimera det arbete som krävs för att fylla på butikens hyllor direkt från rullburarna. Genom kompakt stapling minskar även den volym som behöver hållas kyld, vilket hjälper ICA att uppfylla sina klimatmål. Alla moduler i systemet är designade för att klara frysens  minus 25 °C, detta inkluderar lagringen så väl som plock och palletering.

Om ICA

Med en omsättning på ca 12 miljarder euro och en marknadsandel på cirka 36 procent är ICA den ledande dagligvaruaktören i Sverige. ICA grundades som ett kooperativ där idén var att låta enskilda handlare med butiker gå samman i inköpscentraler för att genom gemensamma inköp och andra samarbeten uppnå samma stordriftsfördelar som kedjeföretag. Idag tillgodoser bolaget cirka 1 300 oberoende butiker i Sverige och Baltikum med dagligvaror.

Om TGW Logistics Group:

TGW Logistics Group är en av de ledande internationella leverantörerna av automatiserade materialhanteringslösningar. Med mer än 50 års erfarenhet i branschen designar, tillverkar, implementerar och underhåller den Österrikiska experten fullskaliga distributionscenter för varumärken så som Urban Outfitters, the Gap och TVH. I egenskap av systemintegratör, planerar, producerar och implementerat TGW komplexa logistiklösningar, inklusive mekatroniska produkter och robotar samt kontrollsystem och mjukvara.

Fler nyheter

Stadigt växande marknad för fjärdepartslogistik

Uttrycken fjärdepartslogistik (4PL) och Lead Logistics Provider (LLP) lär ha myntats 1996 av Bob Evans, som då var konsult på Arthur Andersen (numera Accenture). Han definierade dessa båda uttryck som benämningar på en integratör som med resurser, kapacitet och sin egen och andra organisationers teknik designar, bygger och opererar omfattande lösningar i försörjningskedjan.

Läs mer »

Jula investerar i en AutoStore-lösning

Butikskedjan Jula växer snabbt både med fler fysiska butiker och en snabbt ökande e-handel. Med målet att både komprimera sin lagerhållning och samtidigt öka effektiviteten i plocket i centrallagret i Skara har Jula fattat beslut om att investera i en Autostore-lösning från Element Logic.

Läs mer »

Trafikanalys: Elektrifierade lastbilar ökar kraftigt kommande år

Statistikmyndigheten Trafikanalys uppger i en ny rapport att antalet nyregistrerade fordon kommer fortsatt att ligga på låga nivåer under 2024, men öka igen under 2025-2027 i takt med ett förbättrat konjunkturläge. En annan slutsats är att elektrifieringen av lastbilar fortsätter i snabb takt där även tunga eldrivna lastbilar köps i allt högre grad.

Läs mer »