TGW Scandinavia i storaffär med ICA

I Västerås, cirka tio mil väster om Stockholm arbetar automationsexperten TGW med ett flaggskeppsprojekt för dagligvarujätten ICA: ett högautomatiserat, temperaturkontrollerat fryslager som ska öka effektiviteten i ICAs processer och snabba på leveranserna till butik. Alltsammans ska stå klart i januari 2026.

– Vi är glada över att få göra ICA sällskap på automationsresan. Tillsammans kommer vi att skräddarsy internlogistiken för behovet på den svenska marknaden och implementera en lösning som sätter nya standarder, säger Kristian Brink, Sales Project Manager på TGW Scandinavia AB.

Kortast möjliga ledtid

Fokus för projektet är ett 30 meter högt frys-pallager som fyller på ett dynamiskt skyttelsystem och därmed ger direkt tillgång till varje enskild produkt i lagret och på så vis möjliggör kortast tänkbara ledtid. För att plocka butikernas order hämtas och sekvenseras varorna automatiskt från skyttelsystemet för att sedan sättas ihop till färdiga order. Vid helt eller delvis automatiserade arbetsstationer staplas order i rullburar som anpassas efter respektive butik. Systemets olika moduler knyts samman med hjälp av energieffektiva transportband för pall, kartong och backar.

Optimerad kompakt stapling

TGWs mjukvara säkerställer att varorna staplas i rullburar på det mest optimala sättet med målet att minimera det arbete som krävs för att fylla på butikens hyllor direkt från rullburarna. Genom kompakt stapling minskar även den volym som behöver hållas kyld, vilket hjälper ICA att uppfylla sina klimatmål. Alla moduler i systemet är designade för att klara frysens  minus 25 °C, detta inkluderar lagringen så väl som plock och palletering.

Om ICA

Med en omsättning på ca 12 miljarder euro och en marknadsandel på cirka 36 procent är ICA den ledande dagligvaruaktören i Sverige. ICA grundades som ett kooperativ där idén var att låta enskilda handlare med butiker gå samman i inköpscentraler för att genom gemensamma inköp och andra samarbeten uppnå samma stordriftsfördelar som kedjeföretag. Idag tillgodoser bolaget cirka 1 300 oberoende butiker i Sverige och Baltikum med dagligvaror.

Om TGW Logistics Group:

TGW Logistics Group är en av de ledande internationella leverantörerna av automatiserade materialhanteringslösningar. Med mer än 50 års erfarenhet i branschen designar, tillverkar, implementerar och underhåller den Österrikiska experten fullskaliga distributionscenter för varumärken så som Urban Outfitters, the Gap och TVH. I egenskap av systemintegratör, planerar, producerar och implementerat TGW komplexa logistiklösningar, inklusive mekatroniska produkter och robotar samt kontrollsystem och mjukvara.

Fler nyheter

Kolla in utgivningsplanen för 2023!

Det pågår en formlig revolution just nu inom supply chain management och logistik. Till största delen drivs utvecklingen av den snabba digitaliseringen och teknikutvecklingen i kombination med höga hållbarhetsambitioner och ökade globala risker. Trots osäkerheter i världen och en dämpad konjunktur så fortsätter logistiksektorn att växa stadigt. Under 2023 fortsätter Supply Chain Effect att följa, förklara och analysera den spännande utvecklingen!


Ladda ner utgivningsplanen för 2023 här!

Läs mer »

Fortsatt nedgång i industrikonjunkturen

Konjunkturbarometern PMI-total (Inköpschefsindex) backade i september för fjärde månaden i rad till 49,2 från 50,2 i augusti, vilket är första gången sedan pandemiåret 2020 som industrin befinner sig utanför tillväxtzonen, dvs. ligger under 50-strecket.

Läs mer »

Ny vd för PostNord TPL

Jonas Kolehmainen har utsetts till ny vd för PostNord TPL, ett dotterbolag inom PostNord. Kolehmainen har en bred erfarenhet inom logistikbranschen och kommer närmast från Snusbolaget Norden AB /Haypp Group AB där han haft rollen som Chief Logistics Officer (CLO).

Läs mer »