Tullverket har godkänt Descartes lösning för det nya importsystemet

Just nu pågår ett förändringsarbete för hur företag i hela Europa lämnar tulldeklarationer till tullmyndigheter. I ett pressmeddelande säger Descartes, en systemleverantör med lösningar inom tullhantering, ruttoptimering och Transport Management, att företagets system har blivit godkända av Tullverket för det nya importsystemet TESS. 

– Vi är glada att kunna meddela att vi som systemleverantör har blivit godkända av Tullverket för det nya importsystemet TESS. Det innebär att Tullverket har godkänt att våra tester för det specifika meddelandet var korrekt vid testtillfället. Vi gör nu övergången till det nya importsystemet hos utvalda pilotkunder, innan vi rullar ut systemet för alla våra kunder, säger Ghassan Rassoul, nordisk Product Manager på Descartes. 

Tullverket har godkänt Descartes tullösning för det nya importsystemet TESS, vilket är en del av de förändringar som kommer inom ramen för UCC (Union Customs Code). Descartes tullösning GCT (Global Customs and Transport) är godkänt av Tullverket för SCTS-IMPORT (IMDS, IMDP, IMDR, IMDA, IMDC).

Tullverket har sedan tidigare meddelat att det gamla importsystemet kommer att fungera fram till den 31 december 2022, vilket innebär att alla förändringar måste vara implementerade innan årsskiftet. Till företagens hjälp har Descartes samlat alla nya processer och datum för de kommande förändringarna 

Fler nyheter

Stadigt växande marknad för fjärdepartslogistik

Uttrycken fjärdepartslogistik (4PL) och Lead Logistics Provider (LLP) lär ha myntats 1996 av Bob Evans, som då var konsult på Arthur Andersen (numera Accenture). Han definierade dessa båda uttryck som benämningar på en integratör som med resurser, kapacitet och sin egen och andra organisationers teknik designar, bygger och opererar omfattande lösningar i försörjningskedjan.

Läs mer »

Jula investerar i en AutoStore-lösning

Butikskedjan Jula växer snabbt både med fler fysiska butiker och en snabbt ökande e-handel. Med målet att både komprimera sin lagerhållning och samtidigt öka effektiviteten i plocket i centrallagret i Skara har Jula fattat beslut om att investera i en Autostore-lösning från Element Logic.

Läs mer »

Trafikanalys: Elektrifierade lastbilar ökar kraftigt kommande år

Statistikmyndigheten Trafikanalys uppger i en ny rapport att antalet nyregistrerade fordon kommer fortsatt att ligga på låga nivåer under 2024, men öka igen under 2025-2027 i takt med ett förbättrat konjunkturläge. En annan slutsats är att elektrifieringen av lastbilar fortsätter i snabb takt där även tunga eldrivna lastbilar köps i allt högre grad.

Läs mer »